Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 16d. 13:00

„auGalingas pirmadienis“: žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais bei orkaitėje keptos daržovės

Žirnių sriuba ir keptos daržovės
Soulfood.lt nuotr. / Žirnių sriuba ir keptos daržovės

Kiekvienam iš mūsų tikrai į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – pirmasis receptų dvejetas, kuriuo dalijasi tinklaraštis Soulfood.lt

Žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais

Ingredientai (3-4 porcijoms):

  • 0,5 puodelio nevirtų džiovintų žirnių;
  • 1 didelė morka;
  • 1 vidutinis svogūnas;
  • 2 vidutinės bulvės;
  • 2 kokybiško daržovių sultinio kubeliai (jei turite laiko, galite ir patys jo išsivirti);
  • 1,5 l vandens sriubai ir dar vandens moliūgams virti;
  • sauja džiovintų baravykų;
  • 3 puodeliai nulupto ir supjaustyto sviestinio moliūgo (galite rinktis ir kitos rūšies, bet šis tinka geriausiai);
  • 2 lauro lapai.

Gaminimas:

1. Žirnius mirkykite per naktį.

2. Supilkite į puodą vandenyje (1,5 l) ištirpintą sultinį, dėkite lauro lapus ir žirnius. Virkite, kol žirniai suminkštės.

3. Kitame puode (įpilkite tiek vandens, kad tik šiek tiek apsemtų) virkite baravykus ir moliūgus tol, kol jie taps minkšti.

4. Žirniams suminkštėjus, sudėkite supjaustytas bulves, morkas ir svogūną.

5. Išvirus moliūgui ir grybams, sutrinkite juos iki vientisos, šilkinės masės (naudokite tik tiek nuo virimo likusio vandens, kad būtų įmanoma tolygiai sutrinti, bet ne visą).

6. Kai puode, kuriame verdate žirnius ir daržoves, viskas bus išvirę, supilkite į jį trintus moliūgus ir leiskite viskam šiek tiek pavirti (apie 2 min.).

7. Dėkite žviežių žalumynų ir patiekite.

Soulfood.lt nuotr. /Kreminė žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais
Soulfood.lt nuotr. /Kreminė žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais

Orkaitėje keptos daržovės su balzamiko ir apelsinų užpilu

Ingredientai (2-3 porcijoms):

  • 5 jauni virti burokėliai;
  • 2 saujos briuselinių kopūstų;
  • 2 vidutinės morkos;
  • 1 vidutinis raudonasis svogūnas;
  • 4 didelės slyvos;
  • 1 sauja džiovintų vyšnių ir spanguolių mišinio;
  • 1 sauja pekano riešutų.

užpilui:

  • 1 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. raudono Modenos balzaminio acto
  • 1 valg. šaukšt. nerafinuoto avokadų aliejaus
  • 0,5 apelsino sultys.

Gaminimas:

1. Supjaustykite ir į kepimo indą sudėkite norimas daržoves, slyvas (jeigu naudosite burokėlius, verta juos kepti atskirame inde, arba taip, kad nesiliestų su kitomis daržovėmis, nes jos nusidažys rožine spalva).

2. Viską pabarstykite druska, apšlakstykite kepimui tinkamu aliejumi.

3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su „vėjelio“ funkcija ir kaitinimu iš viršaus bei apačios (kepimo indą apdenkite folija).

Paruoškite užpilą:

1. Į dubenį supilkite visus užpilui reikiamus produktus ir suplakite, kad viskas tolygiai išsimaišytų. Paragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įdėkite to, ko trūksta.

2. Viskam suminkštėjus, apšlakstykite paruoštu užpilu (pusę užpilo pasilikite) ir dėkite atgal į orkaitę dar 5 min.

3. Ištraukite daržovės iš orkaitės, apšlakstykite likusiu užpilu ir dėkite į norimą indą. Barstykite riešutais, džiovintomis uogomis ar vaisias.

Soulfood.lt nuotr. /Orkaitėje keptos daržovės su balzamiko ir apelsinų užpilu
Soulfood.lt nuotr. /Orkaitėje keptos daržovės su balzamiko ir apelsinų užpilu

Šie receptai – iš tinklaraščio Soulfood.lt, bendradarbiaujančio su ne pelno siekiančiu visuomenės sveikatos projektu „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, o taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

00:46
01:42
00:37

Esports namai

Lietuviškas verslas

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką