Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrių žinovo patarimai: kurios geriausios ir su kuo jos dera?

Lapkričio 23-26 d. įvairiuose Lietuvos miestuose vykstantis Austrių festivalis pažėrė nemažai renginių. Viename jų, vykusiame Vilniuje veikiančiame „Gentelman‘s empire“ salone, apie austres svečiams pasakojo jų žinovas bei atidarymo virtuozas Tadas Gailiūnas.
Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“
Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“ / Vido Černiausko nuotr.

„Kaip ir kiekvienam patiekalui ar gėrimui, taip ir austrėms dažnai primetami tam tikri standartai, klišės. Viena jų – jog šis produktas skirtas tik aristokratams. Netiesa! Dabar tai kiekvienam prieinamas produktas, kurį galima rasti bet kurioje specializuotoje parduotuvėje“, – teigė gurmaniškų produktų įmonės „Assorti“ virtuvės šefas T.Gailiūnas.

Tiesa, jis akcentavo, jog šiokių tokių pradinių žinių perkant ir skanaujant austres verta turėti. Svarbiausias momentas – austrės privalo būti šviežios. Kaip žinia, ši jūros gėrybė ištraukiama iš vandens, todėl jos laikomos šviežiomis iki dviejų savaičių. Tad prieš atidarant šviežią austrę reikia įsitikinti, ar ji gyva: pabeldus į pravertą šviežios austrės geldelę, ji kaip mat turi užsiverti. Jei geldelė pabeldus lieka pravira, austrės vartoti nebegalima.

Vido Černiausko nuotr./Tadas Gailiūnas (kairėje) austrių festivalio renginyje „Gentelman‘s empire“
Vido Černiausko nuotr./Tadas Gailiūnas (kairėje) austrių festivalio renginyje „Gentelman‘s empire“

Kitas svarbus dalykas – austrių rūšis. Vien Europoje auginamų austrių rūšių yra per 100. Tačiau, kuri jų bus pati skaniausia, gali atsakyti tik pats ragautojas. „Mano asmeninis pasiūlymas – nors kartą paragauti jų visų. Tiesa, nutarę tą daryti, nepamirškite įsigyti specialaus peiliuko“, – patarė T.Galiūnas.

Vido Černiausko nuotr./Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“
Vido Černiausko nuotr./Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“

Paklausus apie austrių ir gėrimų derinimą, žinovas pasakojo, jog skirtinguose regionuose austrės ir gėrimai derinami skirtingai. „Štai Airijoje jos užgeriamos alumi, Italijoje – putojančiu prosseco, Prancūzijoje – šampanu. Bendros taisyklės, su kuo derinti, nėra, tai daroma „pagal skonį“. Atminkite, jog vieninteliai, kurie gali sutrikdyti virškinimą, jei jais užgeriamos austrės, yra taurieji, stiprūs gėrimai. Jie nedera su austrėje esančiais baltymais“, – pastebėjo šefas.

Vido Černiausko nuotr./Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“
Vido Černiausko nuotr./Austrių festivalio renginys „Gentelman‘s empire“

Gėrimo derėjimas dar priklauso ir nuo pačių austrių – jų paruošimo būdo, mėsingumo. Pavyzdžiui, jei austrės yra keptos ar skanaujamas jų troškinys, tiks vynas. Svarbiausia, kaip pastebėjo T.Gailiūnas, kiekviena austrė turi savitą subtilų skonį, tad gėrimai neturėtų jo užgožti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius