Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aviečių sezonas: 3 skanių ir lengvų desertų receptai

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių.
Šaltas desertas su avietėmis
Šaltas desertas su avietėmis / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai dalijasi trijų skanių ir sveikų desertų su avietėmis idėjomis.

Pasak maisto gaminimo specialistės, avietės – universalios uogos, dėl savo skonio ir tekstūros lengvai pritaikomos įvairiems receptams. Ji dalijasi vasariškų desertų su avietėmis idėjomis bei jų gaminimo subtilybėmis.

Minkšti avižiniai sausainiai su avietėmis

Avižos laikomos vienais vertingiausių grūdų, nes jose gausu žmogaus sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų. V.Juodkazienė taip pat pastebi, kad avižos labai tinkamos ir daugelio jau pamėgtos ir konditerijoje.

„Jau kuris laikas vyrauja požiūris, kad avižos nebėra skirtos tik košei. Šiandien iš jų kepama sveikuoliška duona ar blynai, gaminama granola, o avižiniai sausainiai tapę jau, tikriausiai, kiekvienos virtuvės klasika. Avižos puikiai dera ir su įvairiomis uogomis, tarp jų ir avietėmis. Toks derinys suteikia sotumą, aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, sukuria išskirtinį vasarišką skonį“, – teigia maisto ekspertė.

Ingredientai (apie 15 sausainių):

  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 90 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 120 ml medaus;
  • 1 didelis kiaušinis (kambario temperatūros);
  • 2 valg. šaukšt. ištirpinto kokosų aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • didelė sauja šviežių aviečių.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus – avižas, miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną.

2. Į kitą dubenį supilkite kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, medų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Šlapią masę pilkite į dubenį su sausa mase, viską gerai išmaišykite. Atsargiai į tešlą įmaišykite avietes. Tešlą dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Formuokite apvalios formos sausainius.

4. Kepkite apie 15 minučių, iškepusius palikite trumpam atvėsti.

Vida Press nuotr./Sausainiai su avietėmis
Vida Press nuotr./Sausainiai su avietėmis

Šokoladiniai krepšeliai su avietėmis

Saldžios ir sultingos avietės, pasak maisto žinovės, puikiai dera ir su juoduoju šokoladu – toks duetas sukuria unikalų skonį.

„Rekomenduoju rinktis kuo aukštesnės kokybės juodąjį šokoladą, nes tai vienas pagrindinių šio deserto ingredientų. Geriausia rinktis juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 70 proc. kakavos. Recepte naudojamas kokosų pienas sušvelnins kartesnį šokolado skonį“, – pataria maisto ekspertė.

Ingredientai:

  • 1 puodelis šviežių aviečių;
  • plytelė juodojo šokolado (kuriame yra bent 70 proc. kakavos);
  • 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. kokosų pieno.

Gaminimas:

1. Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Pasiruoškite keturias neprilimpančios medžiagos keksiukų formeles ir į jas įtieskite popierines keksiukų formeles.

2. Garų vonelėje ištirpinkite kokosų aliejų, dėkite susmulkintą šokoladą ir maišydami kaitinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų pieną ir nuimkite šokolado masę nuo kaitros.

3. Paruoškite krepšelius – supilkite šokolado masę lygiomis dalimis į formeles. Tuomet dėkite avietes – po 2–3 avietes į masę ir po 4–5 vnt. ant viršaus. Krepšelius dėkite į šaldiklį vienai valandai, kad sustingtų.

Vida Press nuotr./Šokoladiniai saldainiai su avietėmis
Vida Press nuotr./Šokoladiniai saldainiai su avietėmis

Šaldytas aviečių skonio graikinis jogurtas

Daug baltymų, kalcio ir kitų žmogaus sveikatai vertingų medžiagų turintis graikinis jogurtas paskutiniuoju metu labai išpopuliarėjo. Pasak V.Juodkazienės, jis dažnai naudojamas ir konditerijoje dėl unikalios savo tekstūros.

„Graikinis jogurtas turi mažiau skysčio ir yra tirštesnis nei įprastas jogurtas, todėl jis itin mėgstamas konditerių, kurie siekia išgauti šilkinę ir kreminę deserto tekstūrą. Sodraus skonio jogurtas puikiai dera su saldžiomis ir gaiviomis avietėmis. Be to, abu produktai tinkami vartoti ir juos atšaldžius, todėl ir šaldytu aviečių skonio graikiniu jogurtu galima mėgautis ištisus metus“, – teigia maisto žinovė.

Ingredientai:

  • 1,5 puodelio šaldytų aviečių;
  • 1 puodelis graikinio jogurto (be priedų);
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • ⅓ puodelio citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintos citrinos žievelės.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite jogurtą, uogas, citrinos žievelę, citrinų sultis ir medų. Naudodami elektrinį trintuvą (blenderį) sumaišykite ingredientus iki tolygios masės.

2. Dubenį su mase dėkite į šaldiklį 6–8 valandoms. Kas 2 valandas masę vis pamaišykite – taip išvengsite kristalizacijos.

3. Patiekite atskiruose indeliuose su šviežiomis uogomis.

Vida Press nuotr./Jogurto desertas su avietėmis
Vida Press nuotr./Jogurto desertas su avietėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius