Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 14d. 10:00

B.Nicholson: „Jei šventės nesukursim, ji pati neateis“. Senovinis sklindžių receptas

Beata Nicholson ir jos kepti senoviniai sklindžiai
„Beatos virtuvė“ nuotr. / Beata Nicholson ir jos kepti senoviniai sklindžiai

Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-sios šventimui pradėti ruoštis jau dabar. Pavyzdžiui, taip pat pasidomėti ir senoviniais receptais, vieną kurių Beata siūlo specialiai 15min skaitytojams.

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip Vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – sako Beata.

Pasak Beatos, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines, paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį bei šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Ką tik pasirodęs „Beatos virtuvės“ Žiemos žurnalo numeris šįkart siūlo ne tik išbandytus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Beatos virtuvė“ nuotr./Naujojo „Beatos virtuvės“ numerio viršelis
„Beatos virtuvė“ nuotr./Naujojo „Beatos virtuvės“ numerio viršelis

Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas.

„Aš pati asmeniškai tikiuos per Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų, o iš trijų žurnale „Beatos virtuvė“ pasiūlytų meniu savo šventei tikrai rinksiuos smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau: Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu, kuris bus gaminamas jos šeimai ir draugams Vasario 16-osios proga.

Moliūgų sklindžiai

Būtent tarpukariu prasidėjo taip vadinama daržovių propaganda, iki tol daržovės, vaisiai, uogos nebuvo ypatingai vertinami. Mat lietuviška virtuvė ilgai buvo vertinama pagal maisto gausumą ir sotumą, o ne pagal jo įvairovę ar įmantrumą, tad tarpukariu dėta nemažai pastangų siekiant įtikinti skeptikus, kad prie lietuviškų lašinių tinka ne tik juoda duona, bet ir daržovės! Labai apsidžiaugiau, kai radau ir išbandžiau šį senovinį arbūzų (taip anais laikais buvo vadinami moliūgai!) sklindžių receptą. Skanu, sotu, puikiai tinka šventiniams Vasario 16-osios pusryčiams ir visiems kitiems ilgiems savaitgalio rytams.

Ingredientai (4-6 porcijoms):

sklindžiams:

  • 400 g tarkuoto moliūgo;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 200 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • saulėgrąžų aliejaus (kepimui).

padažui:

  • 200 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 smulkiai pjaustytas svogūno;
  • 2 žiupsneliai kmynų;
  • 10 g sviesto.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!

2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.

4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.

„Beatos virtuvė“ nuotr./Senoviniai moliūgų sklindžiai
„Beatos virtuvė“ nuotr./Senoviniai moliūgų sklindžiai

Daugiau idėjų iš tarpukario Lietuvos receptų knygų rasite naujausiame „Beatos virtuvė“ žurnalo numeryje ir LRT laidose „Beatos virtuvė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

Aktualu

Demaskuota grupuotė, per 5 metus Lietuvos šešėlinėje ekonomikoje panaudojusi 60 mln. eurų

Aktualu

Penktadienį dalį Vilniaus užvaldė eismo chaosas: avarijos, neveikiantys šviesoforai ir spūstys

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Aktualu

15min paaiškina: kodėl streikuoja mokytojai ir ko jie reikalauja?

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

Gyvi regionai

Merų forumas. Stebėkite tiesiogiai 15min portale

24sek

Trys „Žalgirio“ bosai: kaip jie išsprendė Šaro galvosūkį?

Pasaulis kišenėje

Artimųjų Rytų magija: kelionė į spalvingąjį Omaną

Verslas

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

Mokslas.IT

Nustatyta, kurie metai buvo patys blogiausi žmonijos istorijoje

Aktualu

Lietuvos ambasadoriumi Lenkijoje pradeda dirbti Eduardas Borisovas

Naujienos

Verslas

2019-ųjų kainoraštis: gyventojams elektra brangs 15 proc., dujos – 20 procentų

Sportas

Revoliucija numalšinta? Plaukimo politikai sustabdė čempionus

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Aktualu

Girtas prie vairo moterį pražudęs buvęs Rokiškio rajono gimnazijos direktorius A.Tymukas už grotų nesės

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Aktualu

Demaskuota grupuotė, per 5 metus Lietuvos šešėlinėje ekonomikoje panaudojusi 60 mln. eurų

Gyvi regionai

Merų forumas. Stebėkite tiesiogiai 15min portale

Aktualu

Penktadienį dalį Vilniaus užvaldė eismo chaosas: avarijos, neveikiantys šviesoforai ir spūstys

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

Pasaulis kišenėje

Artimųjų Rytų magija: kelionė į spalvingąjį Omaną

Aktualu

15min paaiškina: kodėl streikuoja mokytojai ir ko jie reikalauja?

Verslas

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

24sek

Trys „Žalgirio“ bosai: kaip jie išsprendė Šaro galvosūkį?

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką