- Baklažaną nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais (nenulupkite), apibarstykite druska ir palikite 30 min pastovėti.
- Nušluostykite servetėle. Imbierą, česnaką ir čili pipirą susmulkinkite, sumaišykite su citrinos sultimis, aliejumi ir medumi.
- Įberkite druskos, pipirų, sezamų, mėgstamų žolelių.
- Baklažanus sudėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi, apipilkite padažu ir ~10 min kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės ir šiek tiek paruduos.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
- Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
- Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
Padažo gaminimas:
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Supjaustykite kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną su česnaku. Kai svogūnas suminkštės, sudėkite pjaustytus pomidorus, kapotą baziliką ir pagardinkite padažą cukrumi, druska bei pipirais. Užvirinkite, sumažinkite liepsną ir troškinkite daržoves, kol pomidorai suminkštės.
3. Sutrinkite padažą panardinamu plakikliu ir pertrinkite per sietelį. Pertrintą padažą supilkite atgal į keptuvę ir dar kartą užvirinkite.
Suktinukų gaminimas:
1. Riešutus smulkiai sukapokite ir sumaišykite su džiūvėsėliais bei dideliu žiupsniu druskos didelėje lėkštėje.
2. Dubenėlyje atskirai išplakite kiaušinius.
3. Baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais išilgai, per visą ilgį. Kiekvieną griežinėlį patepkite plaktu kiaušiniu bei lengvai paspausdami padenkite džiūvėsėliais su riešutais. Paruoštus griežinėlius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba karštoje (200 laipsnių) orkaitėje, kol baklažanai iškeps.
4. Ant atvėsusio griežinėlio dėkite fetos gabaliuką ir susukite suktinuką. Jei jūsų turimi baklažanai trumpi, galima vienam suktinukui sudėti du griežinėlius. Suktinuką sutvirtinkite dantų krapštuku arba siūlu.
5. Kepkite karštoje orkaitėje apie 10 minučių.
6. Kol suktinukai kepa, pasiruoškite svogūno laiškus – supjaustykite juos plonomis juostelėmis ir pamerkite į šaltą vandenį.
7. Iškepusius suktinukus apriškite svogūno laiško juostele prieš tai pašalinę pagalbines priemones (siūlus ar dantų krapštukus).
8. Patiekite su pašildytu pomidorų padažu.
1. Švariai nuplaukite baklažanus, perpjaukite pusiau ir išskaptuokite vidų. Išskaptuotąją vidaus masę supjaustykite kubeliais.
2. Keptuvėje alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Suberkite baklažanų kubelius, trumpai pakaitinkite.
3. Supjaustykite kubeliais mocarelą, pusiau perpjaukite pomidoriukus. Smulkiai sukapokite bazilikus ir petražoles.
4. Suberkite pomidoriukus į keptuvę su baklažanais, išmaišykite ir pakaitinkite.
5. Ant šiltos masės suberkite mocarelos kubelius, žoleles, viską išmaišykite ir sudėkite masę į išskaptuotų baklažanų vidų.
6. Patarkuokite ant baklažanų pecorino sūrio ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol išsilydys pecorino sūris.
7. Dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir patiekite kaip karštą patiekalą su šviežia balta duona.
1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.
2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.
3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.
4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.
1. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais.
2. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels, ir nuimkite nuo ugnies.
3. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno.
4. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę.
5. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį.
6. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
7. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių.
8. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele.
1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.
2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.
3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.
4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.
5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.
- Nuplautus baklažanus supjaustykite 1,5 cm storio griežinėliais, pasūdykite ir palikite 20 min., po to nuplaukite ir nusausinkite.
- Faršą pasūdykite, sudėkite prancūziškų žolelių mišinį, čiobrelius, mėtas.
- Į indą sudėkite baklažanus su faršu ir užpilkite padažu iš pakepintų svogūnų, morkų ir skardinės pomidorų savo sultyse be odelės.
- Troškinkite ant mažos ugnies arba orkaitėje. Pabaigoje pabarstykite smulkintomis petražolėmis su česnaku.
Receptą atsiuntė Rasa J.
- Aliejų pakaitinkite ir sudėkite išspaustą česnaką, suberkite druską ir Provanso žoleles. Palikite kelioms minutėms pastovėti.
- Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
- Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki standžių putų.
- Į baltymus dėkite po vieną kiaušinio trynį ir maišykite.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išminkykite tešlą.
- Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo indą taip, kad kraštai šiek tiek užsiriestų į vidų.
- Griežinėliais supjaustykite baklažanus, apiberkite druska ir palikite kelias minutes. Atsiradusį skystį nupilkite, baklažanus nuplaukite ir nusausinkite.
- Nedideliais gabalėliais supjaustykite saldžiąsias paprikas, baklažanus ir pievagrybius.
- Daržoves, tarkuotą sūrį ir pievagrybius sumaišykite su aliejumi ir viską sukrėskite į tešla išklotą kepimo indą.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
- Perpjaukite pusiau baklažanus ir dėkite perpjautomis pusėmis žemyn į keptuvę. Apkepkite abi puses po 2 min. ir, apibarsčius pipirais ir druska, įtrinkite sutraiškyto česnako.
- Išskaptuokite baklažanus nesuplėšydami baklažano odelės.
- Keptuvėje apkepkite sukapotus svogūnus, petražoles ir raudonėlį. Įdėkite į masę išskaptuotą baklažanų vidurį, įpilkite išsunktas citrinų ir apelsinų sultis ir leiskite pasitroškinti 2 min. Sudėkite supjaustytas kubeliais likusias daržoves ir leiskite minutę pasitroškinti ant silpnos ugnies.
- Paruoštą įdarą sudėkite į baklažanų laivelius ir dėkite į 180 laipsnių Celsijaus orkaitę kepti 15 min.
- Patiekite su apelsino griežinėliu.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
- Supjaustykite baklažaną plonais apskritimais, geriausia 2 mm. Pabarstykite druska ir palikite mažiausiai pusvalandžiui. Atsiras labai daug skysčio.
- Baklažano apskritimus reikia labai kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, apvolioti miltuose ir labai greitai pakepinti gerai įkaitintame aliejuje.
- Aliejaus įpilkite daugiau, kad baklažanai plaukiotų, o ne gulėtų ant keptuvės.
- Iškepusius baklažanus vėl dėkite ant popierinių rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Neluptus baklažanus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite miltuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, išimkite.
2. Česnako skilteles susmulkinkite, paprikas ir pomidorus supjaustykite šiaudeliais. Berkite į keptuvę, kur kepė baklažanai. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepkite kelias minutes, tada supilkite sultinį ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite baklažanus ir troškinkite dar 5 minutes. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite tarkuotu parmezanu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Orkaitę įkaitinkite iki 230–250 laipsnių. Baklažanus nuplaukite, perpjaukite išilgai ir sudėkite į kepimo skardą. Pjūvio vietą patepkite aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Kol kepa baklažanai, susmulkinkite nuluptus svogūnus, nuplautas ir išvalytas paprikas. Pomidorus taip pat nuplaukite ir nulupkite (įmeskite į verdantį vandenį, tuomet odelė lengvai nusilups), sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Iškeptus baklažanus atvėsinkite ir nulupkite odeles. Minkštimą supjaustykite kubeliais. Storadugniame puode įkaitinkite nurodytą kiekį aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepkite apie dvi minutes. Suberkite paprikas ir maišydami kepkite dar septynias minutes. Supilkite pomidorų masę, išmaišykite, stipriai sumažinkite ugnį ir maišydami kepkite penkias minutes. Suverskite baklažanus, išmaišykite ir apie aštuonias minutes troškinkite.
- Sutraiškykite luptą česnaką, susmulkinkite žalumynus. Sumeskite į daržovių tyrę, pagardinkite druska, pipirais ir cukrumi. Išmaišykite ir troškinkite dar penkias– septynias minutes.
- Išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su šiltu vandeniu. Užvirinkite vandenį ir taip 10– 15 minučių kaitinkite stiklainius. Paruoštus konservus išimkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius. Laikykite vėsesnėje vietoje.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Baklažanus sudrėkinkite, įtrinkite druska, truputį palaikykite, nuplaukite, perpjaukite per pusę ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.
- Česnakus ir kuminus pakepinkite šaukšte aliejaus. Iš baklažanų šaukšteliu išskobkite minkštimą, sumaišykite su visais prieskoniais, supilkite likusį aliejų ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
1. Vieną baklažaną supjaustykite plonomis pailgomis juostelėmis – į jas suksime įdarą.
2. Kitą baklažaną supjaustykite nedideliais (5 mm) kubeliais. Kubelius gerai apkepinkite alyvuogių aliejuje.
3. Į indą sudėkite smulkintas petražoles ir mėtas, granato sėklas, šiek tiek druskos ir pipirų bei granatų melasą – viską gerai išmaišykite. Sudėkite iškepusius baklažano kubelius ir dar kartą gerai išmaišykite.
4. Pailgąsias baklažanų juosteles šiek tiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite keptuvėje, kol iš abiejų pusių apskrus (tik stebėkite, kad kepant per daug nesukietėtų).
5. Pasiruoštą įdarą susukite į apkeptas baklažano juosteles.