Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28

Balandėlių klasika ir įdomios gudrybės: pataria 3 profesionalūs kulinarai

Balandėliai – lietuvių itin mėgstamas patiekalas, kurį geriausia ruošti būtent vėlyvą rudenį ar prasidėjus žiemai. Tiesa, dalis žmonių prisipažintų, jog nė karto nėra jų gaminę patys – balandėlių jie užsisako pamėgtuose tradicinių lietuviškų patiekalų restoranuose ar skanauja viešėdami pas mamas, močiutes.
Balandėliai
Balandėliai / Vida Press nuotr.

Balandėlių ingredientai visiškai kasdieniai – kopūstai, morkos, svogūnai, kitos mėgstamos daržovės, taip pat malta mėsa, ryžiai. Tačiau daugiausia iššūkių kelia jų formavimas – reikia atsargiai nuimti kopūsto lapus, tada balandėlius suformuoti ir skaniai ištroškinti. Tad būtent su gaminimu ir susiję daugiausia plonybių bei gudrybių.

Kokios daržovės šalia balandėlių galėtų keliauti į puodą? Kokią mėsą rinktis įdarui? Kaip palengvinti kopūsto lapų nuėmimą? Ar balandėlius prieš troškinimą apkepinti ir ką tai jiems suteikia? Pagaliau, kiek troškinti ir kokį padažą prie balandėlių ruošti?

Į visus šiuos klausimus atsakė 3 profesionalūs kulinarai: restoranų tinklo „Etno dvaras“ vyriausiasis virėjas Ramūnas Giraitis, kulinarė, tinklaraštininkė Laura Galkinaitė bei kulinaras, tinklaraštininkas Aurimas Alionis.

Kodėl balandėliams ruošti tinkamiausias yra ruduo? Nes tada turime puikių brandžių kopūstų, kurių galvos didelės, tad ir lapai tinkami susukti į juos įdarą. Jaunus, nedidukus kopūstus verčiau panaudoti kitiems patiekalams, mat balandėliams jie ir mažoki, ir pernelyg sultingi.

Restoranų tinklo „Etno dvaras“ vyriausiasis virėjas Ramūnas Giraitis pripažįsta, jog balandėliai nėra taip jau paprastai paruošiamas patiekalas, nemažai kas išsigąsta to, kad reikia pasiruošti kopūstų lapus. Štai kodėl kai kas įprastus baltagūžius kopūstus keičia savojiniais, nors ir šiuos reikia apvirti, ar išvis renkasi ruošti „tinginių balandėlius“.

„Balandėliai yra tikra klasika, tad siūlau susikaupti, paplanuoti ir vis tik jų pasiruošti. Kai aš pats gaminu jų šeimai, paprastai stengiuosi kopūstą virti ir lapus po truputį nuiminėti iš vakaro. Kitą dieną mažiau darbo, be to, jie jau būna visiškai atvėsę.“

Vida Press nuotr./Balandėliai
Vida Press nuotr./Balandėliai

Kaip kopūstą tinkamai apvirti? Pirmiausiai reikia išpjauti vadinamąją šerdį, mat tai padeda kopūstą verdant „atsirišti“ jo lapams. Dedame kopūstą į dideliame puode užvirusį vandenį, idealu, jei visa galva bus apsemta ir per kelis kartus vis nuimame po 2–3 lapus. Lapas yra tinkamas, kai persišviečia.

Brandžių kopūstų lapai turi gana storą pagrindinę gyslą, anksčiau kulinarai patardavo ją atsargiai nupjauti nepažeidžiant lapo vientisumo. „Bet dabar juk visur akcentuojamas nešvaistymas, tad galima tą storą gyslą, tiesiog pamušti mėsai skirtu plaktuku“, – pataria R.Giraitis. Dar vienas proceso supaprastinimas – kaitinti kopūstą mikrobangų krosnelėje, žinoma, jei jas naudojate ir pasitikite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius