Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bazilikas. Netikėti jo panaudojimo būdai

Dabar pats šių žaliųjų skanėstų metas. Saulės prisotintais bazilikais gardinti patiekalai įgyja tikrą Viduržemio jūros regiono patiekalų dvelksmą. Ir tai gali būti ne tik salotos ar klasika tapęs pesto padažas! Tad jei mėgstate šiuos kvapius prieskonius, išbandykite netikėtus jų derinius – būsite maloniai nustebinta.
Pomidorai su bazilikais
Pomidorai su bazilikais / Fotolia nuotr.

► Bazilikai desertuose

• Sumaišykite smulkintus bazilikų lapelius su išskobtais melionų rutuliukais, braškėmis ir miško uogomis. Pagardinkite citrinų sultimis. Pradėti galite nuo kelių baziliko lapelių, o vėliau rinkitės pagal skonį.

• Galite pasigaminti ir saldžią bazilikų granitą. Su šia prieskonine žolele idealiai dera žaliosios citrinos, braškės, mėlynės. Taigi, jums prireiks trijų puodelių mėgstamų uogų, vaisių, ½ puodelio cukraus, ½  puodelio vandens, 1 citrinos sulčių ir 6-8 baziliko lapelių. Viską sutrinkite smulkintuvu ir sudėkite į indą, kurį laikykite šaldiklyje. Kas valandą ištraukite granitą ir intensyviai pamaišykite, kad susmulkintumėte stingstantį ledą.

• Bazilikai suteikia nepakartojamo, pikantiško skonio ir naminiams ledams, panakotai, želė desertams su plakta grietinėle.

► Bazilikai su alyvuogių aliejumi

Itin gardu tokiu aromatiniu aliejumi skaninti žaliąsias salotas, keptą vištieną, baklažanus ir bet kuriuos kitus mėgstamus patiekalus. Prireiks kelių puodelių alyvuogių aliejaus ir kelių ryšulėlių bazilikų lapelių. Bazilikus nuplikykite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir nusausinkite. Tuomet sutrinkite trintuvu kartu su alyvuogių aliejumi iki vientisos masės. Jei mėgstate, aliejų dar galite pagardinti česnakais. Perkoškite ir naudokite pagal skonį.

► Bazilikų sviestas

Sviestas su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis - tikras atradimas skonio receptoriams. Galite naudoti virtoms bulvėms, troškintoms daržovėms, skrudintai duonai, mėsos, žuvies patiekalams. Gaminti paprasta: sviestą palikite kambario temperatūroje, kol suminkštės. Tada sumaišykite pagal skonį su žiupsneliu druskos, pipirų (tai gali būti juodieji, baltieji pipirai, muskato riešutai, aitriosios paprikos milteliai ir pan.) ir šviežiais smulkintais bazilikais. Išsukite sviestą iki vientisos masės, sudėkite ją ant polietileno ir suformuokite dailų kvadratėlį. Apvyniokite plėvele ir palikite šaldytuve, kad sustingtų.

► Bazilikų actas

Pačių pasigamintas aromatinis actas tikrai pravartus kiekvienai šeimininkei – nuostabiai tinka įvairiausių patiekalų skoniui pagyvinti.

Į stiklainį supilkite kelis puodelius baltojo vyno acto, sudėkite ten 8-10 smulkintų bazilikų lapelių, kelias skilteles česnako, stambiau tarkuotą vieno apelsino žievelę. Sandariai uždarykite stiklainį ir palikite jį kelioms savaitėms tamsioje ir vėsioje vietoje. Norėdamos naudoti – perkoškite.

Tinka salotoms, padažams, mėsos, žuvų patiekalams, marinatams.

► Tirštasis bazilikų kokteilis

Išbandykite – tai tikra vasara kvepiantis sotus ir tirštas kokteilis. Reikės 3 kivių, 1 banano, 1-2 apelsinų sulčių, šviežių baziliko lapų pagal skonį ir ledukų. Visus ingredientus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir patiekite su baziliko šakele. Sudėtines dalis galite keisti savo nuožiūra. Puiku braškės, avietės, mangai, miško uogos ir žiupsnelis vanilinio cukraus...

► Bazilikų arbata

Neįtikėtina, kokiomis puikiomis savybėmis pasižymi bazilikų arbata – ji gerina virškinimą, malšina skausmą, pasižymi ir uždegimą malšinančiu poveikiu ir pan. O pasiruošti paprasčiau negu paprasta: 2 valg. š. smulkintų šviežių bazilikų užpilkite virinto karšto vandens puodeliu. Palikite 5 minutėms, kad pritrauktų ir skanaukite vieną arba pasaldintą šaukšteliu medaus. Idealiai tinka gerti po valgio.

► Bazilikų limonadas

Šiltuoju metų laiku nesunku pačioms pasiruošti ir bazilikais kvepiančio limonado. Išbandykite! Prireiks ½ stiklinės baziliko lapelių, 5 valg. š. cukraus, 4 stiklinių vandens, ½ puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių, ½ stiklinės mėtų lapelių, ledukų pagal skonį.

Kaip gaminti?

Mediniu šaukštu sutrinkite mėtas ir bazilikus kartu su cukrumi. Po to supilkite virintą karštą vandenį ir citrinos sultis. Maišykite, kol cukrus ištirps. Paragaukite ar netrūksta saldumo ir atšaldykite gėrimą ledukais. Puoškite baziliko šakele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius