-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 05

Bazilikų skonis ir aromatas žiemai: kaip gaminti ir užšaldyti pesto padažą

Bazilikas – savo aromatu ir ryškiu skoniu sunkiai nurungiamas vasaros žalumynas. Tai idealus pomidorų kompanionas, tad šių daržovių gerbėjai augina bazilikų daržuose ar ant palangės, o gal perka kone glėbiais. Jei šiuo metu bazilikų jūsų namuose netrūksta ir sukate galvą, kaip tą nuostabų skonį bei aromatą išsaugoti, geras variantas – gaminti pesto ir porcijomis jį šaldyti atšiauriam sezonui.
Naminis pesto padažas
Naminis pesto padažas / Autorės nuotr.

Naudingi patarimai:

  • Klasikinio itališko pesto ingredientai vos keli – bazilikų lapeliai, paskrudintos kedrinės pinijos (paprastai vadinami tiesiog kedro riešutais), kietasis itališkas sūris, česnakai, tyras alyvuogių aliejus ir žiupsnelis druskos.
  • Pastaraisiais metais atsirado daugybė pesto variacijų, kai žaidžiama įvairiausių žolelių deriniais. Kartais šiuose deriniuose bazilikas dar dalyvauja, o kartais jo atsisakoma. Pesto galima ruošti ir iš krapų, špinatų, jaunų morkų lapelių, kalendrų, jaunų burokėlių lapelių, gražgarsčių...
  • Nors klasikiniame recepte naudojamos kedrinės pinijos, jos taip pat neretai keičiamos, ypač, jog tai vieni brangiausių riešutų. Juos pakeičia anakardžiai, saulėgrąžos, migdolai, graikiniai riešutai, moliūgo sėklos.
  • Pesto padažas lengvai pasiduoda improvizacijoms, tačiau galioja vienas bendras patarimas: kuo švelnesnio skonio naudojate žoleles, tuo švelnesnio skonio turėtų būti ir riešutai ar sėklos, priešingu atveju kuris nors skonis itin stipriai dominuos.
Vida Press nuotr./Pesto padažo gaminimas
Vida Press nuotr./Pesto padažo gaminimas
  • Bet kuriuos pesto padažui naudojamus žalumynus reikia itin kruopščiai nuplauti, o tuomet nudžiovinti. Galima tą daryti tiesiog paskleidus vienu sluoksniu, o galima naudoti džiovyklę. Kas nutiks, jei žolelės bus drėgnos? Padažas bus vandeningas, silpnesnio skonio.
  • Jei padažą gaminsite elektriniu virtuvės kombainu, žoleles verta bent keliolika minučių palaikyti šaldytuve – taip nuo malimo jos mažiau kais ir mažiau praras autentišką spalvą.
Vida Press nuotr./Krapų pesto
Vida Press nuotr./Krapų pesto
  • Bet kokius padažui naudojamus riešutus ar sėklas verta švelniai paskrudinti – taip skonis bus turtingesnis. Be to, paskrudinus atsiskirs riešutų žievelė – ją verta kiek įmanoma pašalinti, kad padažas būtų vientisesnis. Prieš berdami riešutus ar sėklas į padažą, visiškai atvėsinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius