-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Begliutenė avižų duona su sėklomis ir riešutais

Apie gliuteną pastaraisiais metais kalbama itin daug daug. Gliutenu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Dalies žmonių organizmas šios medžiagos netoleruoja. Tad natūralu, kad rinkoje atsiranda vis platesnis produktų be gliuteno asortimentas, o ir receptų, kokius kepinius gali kepti žmonės, netoleruojantys gliuteno, taip pat gausėja.
Begliutenė duona su sėklomis ir riešutais
Begliutenė duona su sėklomis ir riešutais / Vida Press nuotr.

Gliutenas yra tarsi savotiški klijai, jie suklijuoja tešlą, neleidžia jai subyrėti. Dažnai žmonės ilgai nė neįtaria, kad yra jautrūs šiems baltymams. Gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kokiame amžiuje, tuomet vienintelė galimybė jaustis gerai – laikytis begliutenės dietos.

Beje, pravartu žinoti, jog maisto produktai, kurių sudėtyje nėra gliuteno, būna pažymėti etikete „Be gliuteno“. Tai reiškia, kad gliuteno kiekis produkte neviršija 20 mg/kg. Jei rasite etiketėje užrašyta „labai mažas gliuteno kiekis“, žinokite, kad maisto produkte jis neviršija 100 mg/kg.

Prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi paprastu receptu, kaip namuose pasigaminti sveikos ir skanios duonos be gliuteno.

Avižų duona be gliuteno

Ingredientai:

  • 135 g saulėgrąžų sėklų;
  • 90 g linų sėmenų;
  • 65 g lazdynų riešutų arba migdolų;
  • 145 g avižinių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. ispaniško šalavijo (chia) sėklų;
  • 4 valg. šaukšt. burnočių sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo arba medaus;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus arba lydyto sviesto (ghee);
  • 350 ml vandens.

Gaminimas:

1. Elektrine maišykle arba rankomis gerai išmaišykite visus sausuosius ingredientus.

2. Kitame inde išplakite klevų sirupą arba medų, aliejų ir vandenį, tuomet supilkite šį mišinį į sausuosius ingredientus ir labai gerai išmaišykite, kol tešloje nebeliks sausų produktų. Tešla bus labai tiršta, jei atrodys, kad per tiršta, įpilkite šaukštą arba du vandens, kol tešlą taps lengviau maišyti.

3. Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardelę ir išlyginkite paviršių šaukštu. Palikite kambario temperatūroje bent keletui valandų, geriausia – visai dienai ar per naktį.

4. Kai jau susiruošite duoną kepti, įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros. Pašaukite duoną kepti – skarda turi būti ant vidurinių orkaitės grotelių. Kepkite 20 minučių, o tada išimkite duoną iš formos, apverskite ir dėkite tiesiai ant grotelių. Kepkite dar 30-40 minučių.

5. Duona bus tikrai iškepusi, kai pabeldus į ją garsas bus toks, tarsi viduje būtų tuščia. Nepjaustykite iškart karštos, leiskite duonai visiškai atvėsti. Laikykite gerai uždarytame inde ne ilgiau kaip penkias dienas. Šis kepinys tinkamas ir šaldyti, tik prieš tai geriau jį suraikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius