Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beigelių kelias – nuo Krokuvos iki Vilniaus ir Niujorko. Pasidalijo idėjomis, kuo juos gardinti

Jei prieš kelerius metus stori minkšti riestainiai beigeliai buvo žinomi ir ragauti nedaugelio, šiuo metu jie dažni svečiai kavinių, o ir namų virtuvių valgiaraštyje. Tiesa, beigelis beigeliui nelygu – vienų tešla primena purią bandelę, kitų yra drėgnesnė, vos guminė, tad belieka išsirinkti, kokie jums labiau patinka. Viena iš vietų, kur beigeliai kepami kas savaitę, įsikūrusi Vilniuje, šios kavinės atstovai pasidalino ir beigelių istorija, ir patarimais, kuo juos paskaninti.
Niujorko stiliaus beigeliai
Niujorko stiliaus beigeliai / 123RF.com nuotr.

Sostinėje priešais žydų sinagogą yra vieta, kur kartą per savaitę, penktadienį, galima ragauti šviežiai iškeptų „Atlanto Beygels“. Kavinės „Coffee Spells“ įkūrėja Aistė Košienė pasakoja, kad po pietų jų dažniausiai jau nelieka. Šioje vietoje kepamų beigelių paslaptis – unikalus skonis bei tekstūra. Ji gaunama, derinant senovinį žydišką beigelių receptą ir šiuolaikinio stiliaus Niujorko beigelius. „Mūsų lankytojams penktadienis – tarsi maža šventė, ir taip – jau visus metus. Atlanto beigeliai vertinami dėl to, kad yra kitokie – drėgnesni, skiriasi savo spalva bei dydžiu. Net ir jų suraitymo būdas yra išskirtinis“, – pasakoja pašnekovė.

Beje, įdomus sutapimas, kavinė veikia tiesiai priešais sinagogą, o pastatų komplekse, kur dabar karaliauja kava ir kepiniai, iki karo veikė žydų ligoninė.

Skaičiuoja šimtmečius

Nemažai kas jau žino, kad beigelis – tai žydiška mielinė bandelė su skyle viduryje. Kelių šimtmečių istoriją skaičiuojantis kepinys yra regėjęs ne vieną epochos lūžį, o gimęs jis mūsų kraštuose. Pirmą kartą jis minimas Krokuvoje – mieste, kuriame Abiejų Tautų Respublikos laikais buvo karūnuojami Lietuvos ir Lenkijos valdovai.

Net vietinės žydų bendruomenės beigelius kepdavo tik ypatingomis progomis.

Galbūt skambės netikėtai, tačiau prieš 400 metų valgyti beigelius galėjo tik aristokratai. Balti miltai tuo metu kainavo net 4–5 kartus daugiau nei ryžiai, daugeliui jie nebuvo prieinami kaip kad šiandien. Taigi, net vietinės žydų bendruomenės juos gamindavo tik ypatingomis progomis.

Autorės nuotr. /Apverdami beigeliai
Autorės nuotr. /Apverdami beigeliai

Tačiau po kelių šimtmečių beigeliais jau imta prekiauti visur – ir turguose, ir miestų gatvėse. Šio patiekalo geografija dar smarkiau išsiplėtė daliai žydų šeimų emigravus į Didžiąją Britaniją ir Jungtines Amerikos Valstijas. Čia bandelės su skylute greitai tapo populiariu gatvės maistu.

Tiesa, po tragiškų Antrojo pasaulinio karo įvykių beigelis iš Rytų Europos žemėlapio išnyko ilgam. Tik išnykus geležinei uždangai šiais žydiškais kepiniais imta prekiauti Varšuvoje, Prahoje ir Budapešte. Šiame regione beigelis tapo Niujorko stiliaus pusryčių patiekalu – vakarietiško gyvenimo simboliu iš kitapus Atlanto.

Beigeliai su savitais triukais

Būtent „Atlanto Beygels“ (tiksliau, jų „repeticija“, nes tuo metu šis pavadinimas dar nebuvo užgimęs) buvo pirmieji, sugrąžinę beigelius į kulinarinį Lietuvos, pirmiausia, Vilniaus, žodyną. Tai įvyko trijų bičiulių – Menachemo Kaiserio, Jake Levine ir prie jų pakeliui prisijungusios Elenos Narbutaitės – iniciatyva. 2010 metais viename sostinės restoranų jie surengė degustacinį beigelių vakarėlį, o jo atgarsiai net sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Beigeliai iš pradžių yra plikomi vandenyje ir tik vėliau pašaunami į krosnį.

Tiesa, išmokti paruošti beigelius buvo nelengvas iššūkis. Mat kitaip, nei įprasti kepiniai, beigeliai iš pradžių yra plikomi vandenyje ir tik vėliau pašaunami į krosnį. Be to, daugiau skonio beigeliai įgauna dėl to, kad užmaišyta tešla yra paliekama vėsioje vietoje „pailsėti“ – tai paskatina pieno rūgšties bakterijų susidarymą. Ši gudrybė beigeliui suteikia dvi savybes – švelnų rūgštinį skonį ir traškią plutelę.

Kavinės archyvo nuotr. /„Coffee Spells“ kepami beigeliai
Kavinės archyvo nuotr. /„Coffee Spells“ kepami beigeliai

„Mūsų beigelis yra gana drėgnas, perkandus, tešla kiek lipni. Jo dydis – vidutinis, nei per mažas, nei per didelis. Beigelis pabarstomos tik stambia druska, patiekiamas klasikiniais būdais su kelių rūšių varškės sūriu, su varškės sūriu ir lašiša, skumbre arba silke, su sviestu ir keptu kiaušiniu. Taip pat yra veganiškas variantas, kuris skoniu gali nurungti visus, aukščiau išvardintus“, – vardina beigelių kepėja E.Narbutaitė.

Jūsų dėmesiui – pora pasiūlymų, kuo beigelius galima pertepti, jei jų nusipirkote ar ryžotės išsikepti patys.

Beigelis su lašiša

Ingredientai:

  • 1 beigelis;
  • kreminio sūrio;
  • keli griežinėliai pomidoro;
  • keli griežinėliai svogūno;
  • sūdytos lašišos (idealu, jei ją sūdysite patys);
  • kaparėlių.

Gaminimas:

Perpjauname beigelį horizontaliai pusiau, abi puses patepame kreminiu sūriu. Ant vienos pusės dedame pomidorą, lašišą, svogūnus ir uždengiame antrąją puse. Į viduriuką dedame kaparėlius.

Kavinės archyvo nuotr. /„Coffee Spells“ kepami beigeliai
Kavinės archyvo nuotr. /„Coffee Spells“ kepami beigeliai

Veganiškas beigelis

Ingredientai:

  • 1 beigelis;
  • 50 g anakardžių, per naktį mirkytų vandenyje;
  • žiupsnelis kalendros;
  • keli griežinėliai pomidoro;
  • keli griežinėliai svogūno;
  • 0,5 avokado.

Gaminimas:

1. Anakardžius sutriname kokteilinėje iki vientisos masės.

2. Perpjauname beigelį horizontaliai pusiau, abi puses ištepame anakardžių kremu. Ant vienos pusės dedame svogūno ir pomidorų griežinėlius, supjaustytą avokadą, pabarstome kalendra ir uždengiame antrąja beigelio puse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius