Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beskoniai, kaip kempinės, prisigeria riebalų? Ką darote ne taip, gamindami iš baklažanų

Baklažanai mūsų platumose jokia naujiena. Tie, kas juos pamėgo ir „įvaldė“ iš jų ruošiamus patiekalus, negaili baklažanams pagyrų. Tačiau atsiras ne vienas, nesuprantantis, ką su tomis blizgiomis gėrybėmis veikti – žalių jų neparagausi, ką gaminti neaišku, o gal buvo bandyta, tačiau nepavyko. Ką darėte ne taip?
Baklažanai
Keptas baklažanas su sūriu / Vida Press nuotr.

Populiariausias klaidas, kurios daromos renkantis baklažanus ar ruošiant iš jų patiekalus, aptaria portalas Bonappetit.com.

1. Didesnis – nebūtinai geresnis

Lietuvos prekybos centruose baklažanai kartais parduodami kilogramais, o kartais nurodoma vieneto kaina. Pastaruoju atveju ne taip jau lengva atsispirti pagundai pirkti kuo didesnį.

Iš tiesų viskas priklauso nuo to, ką ruošiatės gaminti. Pavyzdžiui, jei baklažanus kepsite supjaustytus kubeliais, kuriuos vėliau naudosite salotoms ar padažui, geriau rinktis mažesnius, standesnius, o jei ruošite užtepą, tradicinį mirkalą baba ghanoush ar kažką panašaus, galite griebti didesnį baklažaną. Išbandykite ne tik tradicinius baklažanus tamsiai violetine odele, bet ir šviesesnius ir vos vos švelnesnius, kurių šonus puošia balti dryžiai.

Vida Press nuotr./Baklažanai
Vida Press nuotr./Baklažanai

2. Paspaudus minkštas? Nieko gero

Kaip išsirinkti gerą baklažaną? Tai nesunku – odelė turi būti blizgi, o pats baklažanas standus (tą patikrinsite vos vos spustelėję pirštais). Parsinešę namo, laikykite baklažanus apatiniame šaldytuvo stalčiuje ar lentynoje, tačiau jų nebūtina vynioti drėgnais rankšluosčiais ar kaip nors kitaip ypatingai rūpintis. Žinoma, sunaudokite juos per keletą dienų, tai ne kopūstai ar bulvės, kuriuos laikome savaites ar mėnesius.

Vida Press nuotr./Pjaustomas baklažanas
Vida Press nuotr./Pjaustomas baklažanas

3. Kartumo problema

Jei kada esate atsikandę termiškai neapdoroto baklažano, žinote, kad jo skonis... nieko stebuklingo (švelniai tariant). Taigi, baklažaną reikia kepti, skrudinti, grilinti ir pan. Bet prieš tai didžioji dilema: ar atsikratyti jo menamo kartumo, ar ne? Šioji procedūra nėra sudėtinga, tačiau reikalauja šiek tiek laiko: baklažanas supjaustomas, tada gana gausiai pabarstomas druska, palaikomas 20–30 min., kol „išprakaituoja“, o tada nuplaunamas ir nusausinamas.

Virtuvės entuziastai nesutaria, verta tam gaišti laiką ar ne. Vieni teigia, kad šiuolaikinių veislių baklažanai to kartumo (beveik) nebeturi, kiti tvirtina, kad „nukartinimo“ procedūrą patyrę baklažanai paruošus bus švelnesni, skanesni. Panašu, jog belieka išbandyti patiems ir nutarti.

Vida Press nuotr./Supjaustytas baklažanas
Vida Press nuotr./Supjaustytas baklažanas

4. Neleiskite tapti riebalų „kempine“

Labiausiai baklažanais nusivilia tie, kas bando iš jų ką nors ruošti, sunaudoja pusę butelio aliejaus kepdami, o tada lėkštėje prieš nosį atsiduria ne itin skanus, bet riebus marmalas. Baklažanai tikrai yra neįtikėtinos „kempinės“, jei tik leisite, sugersiančios daugybę riebalų. Dalis žmonių teigia, kad druska apdoroti baklažanai (žr. punktą anksčiau) sugeria mažiau riebalų, kiti daro paprastai – supjausto baklažanus, beria į dubenį, ten pila aliejaus, gerai baklažanus apvolioja, kad pasidengtų riebalais ir tik tada kepa gerai įkaitintoje keptuvėje ar kepimo popieriumi išklotoje skardoje orkaitėje. Tai paprasčiausias būdas išvengti riebalų prisisunkusios „kempinės“. Dar vienas jų – kepti baklažanus ant grotelių (ir groteles, ir riekeles plonai patepus aliejumi).

Vida Press nuotr./Kepti baklažanai
Vida Press nuotr./Kepti baklažanai

5. Neužgožkite originalaus skonio

Baklažanai draugauja su įvairiais priedais – pomidorais, įvairiais sūriais, kaparėliais, žolelėmis, prieskoniais, tačiau nepamirškite, kad kepti ar troškinti jie turi savo individualų skonį. Taigi, priedai turi jam padėti atsiskleisti, jį papildyti, bet neužgožti.

Vida Press nuotr./Baklažanų užkandis
Vida Press nuotr./Baklažanų užkandis

6. Neprisiriškite prie vieno recepto

Gera turėti receptų, pagal kuriuos gaminant visada pavyksta, tačiau kaip vienu būdu neruošiame bulvių ar morkų, taip ir baklažanai gali pasirodyti skirtingu amplua. Išbandykite pomidorų padažą su keptais baklažanais, keptus baklažanus su mocarelos sūriu, kaparėliais ir alyvuogėmis, pasiruoškite lengvų salotų su keptų baklažanų gabaliukais, prisiruoškite pagaminti rytietišką užtepą/mirkalą baba ghanoush. Kuo daugiau patiekalų „įvaldysite“, tuo daugiau šios gėrybės galimybių ir skonių atskleisite.

Vida Press nuotr./Keptas baklažanas su sūriu
Vida Press nuotr./Keptas baklažanas su sūriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius