Dabar populiaru
Publikuota: 2015 sausio 12d. 09:00

Blogiausios pusryčių idėjos

Avižinė košė
Fotolia nuotr. / Avižinė košė

Ką valgyti pusryčiams, ginčijasi ne vienas mitybos žinovas ir ekspertas. Savaime aišku, kad diena, pradėta sveikai ir sočiai – tai pats geriausias pasirinkimas. Tačiau ko reikėtų vengti, o kokiems produktams teikti pirmenybę?

Atsisakote pusryčių. Dažniausiai teisinamasi, kad nejaučiama alkio, nesinori apkrauti skrandžio ir panašiai, tačiau viskas nėra taip paprasta, kaip atrodo. Šiuo atveju kenčia jūsų sveikata.

Antai, viename tyrime 78 proc. dalyvių valgė pusryčius reguliariai kiekvieną dieną, o kita dalis rytinio maisto atsisakydavo, ir tai iškart padidino chroniškų ligų riziką. Harvardo universiteto tyrimų rezultai skelbia, kad vyrai, kurie atsisakė pusryčių, net 27 proc. padidino širdies ligų, o moterys – 28 proc. antrojo laipsnio diabeto riziką.

Be to, pusryčiai suteikia mums išties daugiau energijos: vienas tyrimas atskleidžia, kad pusryčių mylėtojai, užsiimantys įprastine aktyvia dienos veikla, sudegina net 400 kcal daugiau nei tie, kurie jų nevalgo.

Taip pat skaitykite: Ji24.lt pietų pasiūlymas – sočios ir gardžios sriubos

Sultys. Nors jos turi mažiau kalorijų nei trinti kokteiliai, yra gausios vitaminų, antioksidantų, tačiau tai nėra geras pasirinkimas pusryčiams dėl vienos slaptos nuodėmės – cukraus. Pasirodo, dėl šių priežasčių daug greičiau šokteli cukraus kiekis kraujyje, taip suteikdamas mums tai energijos antplūdį, tai nuovargį.

Specialistai sako, kad, tarkime, kietas maistas, palyginti obuoliai ir obuolių sultys, garantuoja kur kas lėtesnį šio vyksmo procesą. Mokslininkai pabrėžia, kad vaisių sultys gali turėti įtakos ir diabeto rizikai, todėl pataria rytą pradėti ne nuo sulčių, bet verčiau nuo kieto maisto.   

Angliški pusryčiai. Klasikinis sumuštinis su keptu kiaušiniu, skrudinta duona, kumpis, šoninė, dešrelės... Mitybos specialistai rekomenduoja ryte valgyti sudėtinių angliavandenių turinčius produktus, pavyzdžiui, labiausiai tinka nesaldintos košės su įvairiomis daržovėmis ir panašiai.

Ir nors tokie angliški pusryčiai yra sotūs, tačiau apkrauna virškinimo sistemą, juose gausu druskos, riebalų, todėl geriau rinktis patobulintą variantą – pilno grūdo bemielę duoną, virtą, o ne keptą kiaušinį, paskaninti sumuštinį avokadu...

Receptas: Angliški pusryčiai
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 45
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  2. Į įkaitintą keptuvę dėkite virtas kiaulienos dešreles ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
  3. Į keptuvę dėkite kiaulienos šoninės riekeles ir taip pat pakepinkite, kol apskrus.
  4. Išimkite dešreles ir šoninės riekeles iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šalį.
  5. Pomidorą perpjaukite per pusę, pievagrybius – per pusę ar į keturias dalis. Suberkite į keptuvę ir pakepinkite porą minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus. Išimkite iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šalį.
  6. Galiausiai į keptuvę įmuškite kiaušinį. Kepkite ant silpnos ugnies, nemaišydami, kol kiaušinis sutvirtės, tačiau trynys dar bus skystas. Galite kiaušinį patiekti ir tokį, tačiau, jei norite, atsargiai apverskite ir apkepkite iš kitos pusės. Kepkite trumpai, kad kiaušinio trynys išliktų skystas.
  7. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuvėje, kol taps gražiai auksinės spalvos.
  8. Į didelę lėkštę dėkite kiaulienos dešreles, skrudintas šoninės riekeles, keptą kiaušinį, pievagrybius, pomidorą, virtas pupeles. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir maltų pipirų.
  9. Patiekite iš karto, su puodeliu juodos arbatos, kavos ar stikline apelsinų sulčių.

 

Ingredientai
Kiaulienos dešrelės: (virtos) 2.00 vnt.
Kiauliena: 3.00 vnt. (riekelės šoninės)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 5.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pupelės: 3.00 valg. š. (virtų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Duona: 2.00 riekės (kvietinės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštiniai su avokadu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 51
Kaip gaminti

Šakute sutrinkite visus nurodytus produktus, pagardinkite prieksoniais, įpilkite moiūgų aliejaus, gerai išmaišykite. Krapus galite keisti smulkintais česnakais. Tepkite ant duonos ir tiekite.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Varškė: 200.00 g (grūdėtos)
Avokadai: 1.00 vnt. (1/3 smulkinto)
Anakardžių riešutai: 50.00 g (smulkintų)
Krapai: 10.00 g (šakelė žalių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų baltųjų)
Moliūgų aliejus 1.00 valg. š.
Juoda duona: 2.00 riekės
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pusryčių dribsniai. Dažnai jie aprašomi kaip pilno grūdo, turintys daug skaidulų, tačiau kad ir kaip šauniai tai skambėtų, iš tikrųjų jūsų tikslas – kuo atidžiau skaityti etiketes, kadangi dauguma mūsų vartojamų dribsnių yra gausūs cukraus, aromatinių medžiagų, dažiklių, druskos. Tokie ne tik tukina, bet ir kenkia mūsų organizmui. Todėl išsirinkite pačius sveikiausius ir skanaukite su saiku.  

Taip pat skaitykite: Kepame tobulą tortą „Napoleoną“. Pataria garsi kulinarė

Kavos gėrimai. Dažnas mūsų rytą pradeda nuo kavos arba arbatos puodelio. Kai kurie tenkinasi tik ta viena kava, kurią pagardina grietinėle, cukrumi, pieno puta ar sirupu. Specialistai sako, kad taip susiverčiame ne tik šimtus kilokalorijų, bet ir tuo pačiu gauname nemenką cukraus dozę, dėl kurio galimi jau minėti energijos ir nuovargio svyravimai. Tuo labiau, cukrus tik trumpam numalšina alkį, todėl vėliau dar labiau norėsime užkandžiauti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Lietuvos ekonomika sovietinėse fotografijose: propaganda dangstė gėdą

Tiesiogiai Gazas

Prasidėjo „Aurum 1006 km lenktynės“: trasoje pirmi kontaktai ir pirmosios techninės problemos

Vardai

Oskarą Koršunovą į Avinjono festivalį atlydėjo mylimoji Alexandra Kremer: „Jis – genijus“

24sek

M.Kalnietis su ASVEL sutarė dėl dviejų metų kontrakto

Aktualu

Lietuva siunčia pagalbą degančioms kaimynėms – gaisrus gesina Švedijoje ir Latvijoje

Gyvenimas

Turkiją įsimylėjusi D.Dabulskytė į lėktuvą namo neįsėdo: kuo žavi ir kuo erzina turkų vyrai

24sek

Laukia įdomus vasaros tęsinys: geidžiamų žaidėjų ir trenerių dar pilna rinkoje

Aktualu

Kaune šalia Žalgirio arenos ugniagesiai iš Nemuno traukia skenduolį

Verslas

Grynųjų pinigų atsisakiusio kavinių tinklo direktorius žengti atgal nežada

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynės“: ką turi žinoti tikras automobilių sporto gerbėjas

Aktualu

JAV prezidentui V.Putino padovanotas kamuolys buvo kruopščiai patikrintas

Sportas

Dešimt brangiausių perėjimų šią vasarą futbolo pasaulyje

Vardai

Eglė Špokaitė traukiasi iš savo vardo baleto mokyklos: jos vadovė stebisi mestais kaltinimais

Vardai

Naktiniame reide policijai įkliuvo neblaivus aktorius Martynas Vaidotas: „Niekada sau neatleisiu“

Vardai

Oksana Pikul ir Simas Jasaitis atšventė 5-ąsias vestuvių metines: šeima vėl kartu

Sportas

Atsidėkojo: viešbučio darbuotojams C.Ronaldo paliko 20 tūkst. eurų arbatpinigių

Maistas

Metas konservuoti raudonšonius pomidorus: 12 klasikinių ir modernių receptų

Aktualu

Norėjo nuraminti, bet sužalojo: anūką globojanti klaipėdietė pasijuto įbauginta

Gazas

Po kvalifikacijos antras likęs J.Gelžinis nenuliūdo: „Pirmam geriau, bet ir antra vieta neblogai“

Deuce

Laurynas Grigelis nepasiekė dvejetų turnyro finalo Kanadoje

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Atostogos Peloponese – begėdiška puota pilvui ir akims

Tiesiogiai Gazas

Prasidėjo „Aurum 1006 km lenktynės“: trasoje pirmi „kontaktai“ ir pirmosios techninės problemos

Verslas

Lietuvos ekonomika sovietinėse fotografijose: propaganda dangstė gėdą

Vardai

Oskarą Koršunovą į Avinjono festivalį atlydėjo mylimoji Alexandra Kremer: „Jis – genijus“

24sek

M.Kalnietis su ASVEL sutarė dėl dviejų metų kontrakto

Aktualu

Lietuva siunčia pagalbą degančioms kaimynėms – gaisrus gesina Švedijoje ir Latvijoje

Gyvenimas

Turkiją įsimylėjusi D.Dabulskytė į lėktuvą namo neįsėdo: kuo žavi ir kuo erzina turkų vyrai

24sek

Laukia įdomus vasaros tęsinys: geidžiamų žaidėjų ir trenerių dar pilna rinkoje

Aktualu

Kaune šalia Žalgirio arenos ugniagesiai iš Nemuno traukia skenduolį

Verslas

Grynųjų pinigų atsisakiusio kavinių tinklo direktorius žengti atgal nežada

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynės“: ką turi žinoti tikras automobilių sporto gerbėjas

Aktualu

JAV prezidentui V.Putino padovanotas kamuolys buvo kruopščiai patikrintas

Sportas

Dešimt brangiausių perėjimų šią vasarą futbolo pasaulyje

Vardai

Eglė Špokaitė traukiasi iš savo vardo baleto mokyklos: jos vadovė stebisi mestais kaltinimais

Vardai

Naktiniame reide policijai įkliuvo neblaivus aktorius Martynas Vaidotas: „Niekada sau neatleisiu“

Vardai

Oksana Pikul ir Simas Jasaitis atšventė 5-ąsias vestuvių metines: šeima vėl kartu

Sportas

Atsidėkojo: viešbučio darbuotojams C.Ronaldo paliko 20 tūkst. eurų arbatpinigių

Sportas

V.Putinas užsiminė apie Rusijos ambicijas organizuoti vasaros olimpines žaidynes

Maistas

Metas konservuoti raudonšonius pomidorus: 12 klasikinių ir modernių receptų

Aktualu

Norėjo nuraminti, bet sužalojo: anūką globojanti klaipėdietė pasijuto įbauginta

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką