-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pravers visiems: kaip patikrinti, ar kiaušiniai švieži?

Kokios Velykos be margučių, įdarytų kiaušinių ir mišrainių su kiaušiniais? Nors ant kiaušinių dėžučių būna užrašytas jų galiojimo terminas, jei juos laikome perdedame į specialią dėtuvę šaldytuve, ši informacija greitai pamirštama. Kaip neapsirikti dėl kiaušinio šviežumo?
Kiaušiniai
Kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Štai keli patarimai, kurie padės išsiaiškinti, ar kiaušiniai dar tinkami valgyti ir įvairiems patiekalams ruošti.

  • Pats paprasčiausias ir populiariausias būdas – panardinti kiaušinį į sūrų vandenį. Atsargiai įmeskite kiaušinį į šaltą sūdytą vandenį (0,5 l vandens reikia 3 šaukštų druskos). Šviežias (t. y. 1–6 dienų) kaip mat atsidurs indo dugne, o jei kiaušinis iškyla į paviršių, jis jau tikrai nėra šviežias, gali būti ir sugedęs. Tiksliai sužinosite perskėlę lukštą ir išleidę turinį į mažą indelį. Kodėl nešvieži kiaušiniai vandenyje kyla į viršų? Priežastis paprasta: iš kiaušinio pro lukšto poras garuoja drėgmė, o jos vietą užima oras. Kuo to oro daugiau, tuo lengviau kiaušinis iškyla į vandens paviršių.

  • Perskelkite kiaušinį. Tai vienas paprasčiausių būdų patikrinti kiaušinio šviežumą. Perskelkite lukštą ir stebėkite, kaip atrodo trynys ir baltymas. Jeigu trynys iškilus, apgaubtas standaus baltymo – kiaušinis šviežias. Jeigu baltymas atrodo pavandenijęs, praradęs formą, trynys nestandus, išsiliejęs, vadinasi, kiaušinis ne itin šviežias, o gal net nebetinkamas vartoti.

  • Papurtykite kiaušinį. Jeigu purtant girdisi garsius kliuksėjimus, vadinasi, oro tarpas kiaušinyje jau labai didelis, baltymas tapo vandeningas. Toks kiaušinis negali būti vadinamas šviežiu.

  • Kuo lengviau nusilupa virtas kiaušinis, tuo jis yra senesnis. Itin šviežių kiaušinių nulupti sklandžiai greičiausiai nepavyks, paprastai nepadeda net tokios populiarios gudrybės, kaip itin sūrus vanduo, kuriame jie verda, ar šlakelis acto.

  • Kiek laiko kiaušinius galima laikyti šaldytuve? Paprastai nurodoma, kad kiaušiniai galioja maždaug 25 dienas, per tiek laiko juos ir rekomenduojama suvartoti.

  • Jei įsigyjate kiaušinius ir vėliau juos perdedate į specialią dėtuvę šaldytuve, nepatingėkite ir perrašykite kiaušinių galiojimo datą ant lipnaus lapelio bei priklijuokite jį prie indo – taip būsite ramūs dėl galiojimo laiko.

VIDEO: Du triukai su kiaušiniais, kuriuos verta žinoti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius