Ingredientai:
tešlai:
- 200 g kvietinių miltų;
- 50 g ruginių miltų;
- 100 g kiaulienos taukų;
- 100 ml vandens;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
įdarui:
- 1 l išvalytų ir supjaustytų baravykų (galite naudoti kitokius grybus);
- 1 svogūnas;
- gabaliukas rūkytos šoninės;
- 1 stiklinė grikių;
- 0,5 stiklinės jautienos sultinio (galite naudoti vandenį);
- druskos;
- šviežiai maltų pipirų;
- po žiupsnį smulkintų šviežių čiobrelių ir šalavijų.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite taukus ir užvirkite. Užpilkite verdančią taukų ir vandens masę ant miltų ir išmaišykite šaukštu. Rankomis pabaikite minkyti. Atvėsinkite ir padėkite tešlą į šaldytuvą pabręsti.
2. Šoninę pasmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje. Kai šoninė apskrus, sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Ten pat sudėkite grybus, perplautas grikių kruopas ir maišydami troškinkite apie 10–15 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, sudėkite žoleles, supilkite sultinį ir palikite įdarą atvėsti.
3. Padalinkite tešlą į dvi dalis: 2/3 ir 1/3. Didesnę dalį iškočiokite ir išklokite ją kepimo formą. Kraštai turi būti „išlipę“ iš formos. Vėliau juos reikės nupjauti, o likučius galima bus panaudoti pyrago puošimui.
4. Supilkite ant tešlos įdarą. Iškočiokite mažesniąją tešlos dalį, pagal kepimo formos formą, uždenkite ja kaip dangčiu įdarą. „Išlipusius“ kraštus, jei norite lygių, apipjaukite, aptepkite kiaušinio plakiniu ir užlankstykite ant tešlos „dangčio“. Aptepkite visą viršų kiaušinio plakiniu.
5. Papuoškite pyragą. Padarykite 2–3 skylutes, į kurias įdėkite folijos kaminėlius, jie bus reikalingi, kad kepimo metu iš pyrago įdaro išeitų garai.
6. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Jei jūsų kepimo forma su nuimamais šonais, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, galite išimti pyragą iš orkaitės, nuimti formos šonus, įdėti pyragą atgal ir pakėlus temperatūrą iki 180–200 °C gražiai apskrudinti.
Skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Šiuo metu ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau yra ir „Mangi hot dogs“ dešrainių kūrėja ir puoselėtoja. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. Nuo šiol 15min kiekvieną savaitę rasite netikėtų, drąsių, tačiau gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų. Įsidrąsinkite ir išbandykite!
Iš viso 33,50 €