Dabar populiaru
Publikuota: 2020 liepos 26d. 15:00

„Bulvių košės“ receptas: korėjietiški koldūnai „Mandu“ su „kimchi“

Tinklaraštininkė Laura ir jos gaminti korėjietiški koldūnai „Mandu“ su kimchi
Tinklaraščio archyvo, Eriko Ovčarenko / 15min nuotr. / Tinklaraštininkė Laura ir jos gaminti korėjietiški koldūnai „Mandu“ su kimchi

„Mandu“ vadinami korėjietiški koldūnai. Juos verda garuose, vandenyje, apkepa ir paskui verda arba kepa riebaluose. Vieni šaltiniai rašo, kad į Korėją koldūnus atvežė mongolai XIV a., kiti, kad jie atkeliavo Šilko keliu. Koldūnų forma ir įdarai priklauso nuo regiono, kuriame jie gaminami. Aš „Mandu“ gaminau pagal 4 korėjiečių, gyvenančių Švedijoje, receptą, surašytą jų išleistoje knygoje „Kimchi. Essential recipes of the Korean kitchen“. Nuostabi knyga, jei esate „kimchi“ fanas, nusipirkite!

Ingredientai:

tešlai:

  • 350 g miltų;
  • 200–240 ml vandens;

Aš gudravau ir naudojau pirktinius šaldytus „Gyoza“ koldūnų tešlos lakštelius Vienam pakeliui tešlos lakštelių reikėjo dvigubos normos įdaro. Dabar surašysiu viengubą normą, kaip knygoje.

įdarui:

  • 250 g maltos riebesnės kiaulienos (maždaug 4 dalys mėsos ir 1 dalis lašinių);
  • 20 g smulkiai pjaustytos poro baltosios dalies;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuoto imbiero;
  • 40 g smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 30 g smulkiai pjaustyto ir verdančiame vandenyje apvirto kopūsto;
  • 50 g kimchi (stenkitės nugręžti nuo kimchi kiek įmanoma daugiau skysčio, kad įdaras neišeitų skystas);
  • 1 valg. šaukšt. skrudintų sezamo sėklų;
  • druskos;
  • šviežiai maltų pipirų.

padažui:

  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 0,5 valg. šaukšt. skrudintų sezamų sėklų aliejaus;
  • šlakelis ryžių acto.

Gaminimas:

1. Įdarui sumaišykite visus išvardytus produktus.

Tinklaraštininkės nuotr./Koldūnų įdaras ir tešlos lapeliai
Tinklaraštininkės nuotr./Koldūnų įdaras ir tešlos lapeliai

2. Jei gaminsite patys tešlą: iš miltų ir vandens užminkykite tolygią ir elastingą tešlą. Pabrandinkite valandą šaldytuve. Tešlą padalinkite į 6–8 dalis, padarykite iš jų volelius. Juos supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite į apskritimą, uždėkite įdaro ir užlakstykite kraštelius. Nepadauginkite kočiojant miltų, nes paskui sunkiai sulips tešlos krašteliai (taip rašo knygoje).

Tinklaraštininkės nuotr./Taip gražiai lankstyti koldūnus galima nesunkiai išmokti
Tinklaraštininkės nuotr./Taip gražiai lankstyti koldūnus galima nesunkiai išmokti

3. Jei gaminsite iš pirktinės tešlos kaip aš: tešlą atšildykite per naktį šaldytuve. Dėkite ant delno tešlos apskritimą, o į jo vidurį arbatinį šaukštelį įdaro. Aptepkite tešlos kraštus trupučiu vandens. Sulenkite tešlos lapelius per vidurį ir užspausdami kraštus suformuokite pusmėnulį. Kaip gražiai užlankstyti koldūnus, rasite panaršę Youtube kanale. Kol gaminsite koldūnus, tešlą visą laiką laikykite uždengę drėgnu rankšluostėliu, kad nedžiūtų, antraip ji lūžinės. Koldūnus dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.

Tinklaraštininkės nuotr./Suformuoti korėjietiški koldūnai „Mandu“ su „kimchi“
Tinklaraštininkės nuotr./Suformuoti korėjietiški koldūnai „Mandu“ su „kimchi“

4. Originaliame recepte koldūnus virė pasūdytame vandenyje. Aš dariau taip: keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus. Pridėkite į keptuvę koldūnų tiek, kiek tilps, palikdami tarp jų mažus tarpus, ir kepkite, kol koldūnų „dugneliai“ gražiai apskrus (vartyti nereikia). Įpilkite į keptuvę 3 mm vandens ir uždengę keptuvę dangčiu troškinkite ant mažos kaitros 6 minutes arba tol, kol matysite, kad jie išvirė. Jei troškinant pritrūksite vandens, įpilkite šlakelį.

5. Prieš patiekdami pabarstykite koldūnus svogūnų laiškais.

6. Padažui pagaminti sumaišykite visus išvardytus ingredientus. Merkite į jį „Mandu“ ir skanaukite!

Tinklaraštininkės nuotr./Korėjietiški koldūnai „Mandu“ su „kimchi“
Tinklaraštininkės nuotr./Korėjietiški koldūnai „Mandu“ su „kimchi“

Šie receptai – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Šiuo metu ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau yra ir „Mangi hot dogs“ dešrainių kūrėja ir puoselėtoja. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. Nuo šiol 15min kiekvieną savaitę rasite netikėtų, drąsių, tačiau gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų. Įsidrąsinkite ir išbandykite!

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Atradimai virtuvėje

Skanumėlis

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką