Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 10 02, 08:05

„Bulvių košės“ receptas: lietuviški ingrūdai, arba pyragėliai su netikėtu įdaru

Lietuviški ingrūdai – vienas iš tų patiekalų, kai itin mažai igredientų sukuria tikrą stebuklą. Nerealiai skanu, o plaučiai yra nuostabus dalykas įdarams. Kuo jie pranašesni už mėsą? Žinoma, kaina, be to, neapsunkina kaip mėsa ir turi švelnų kepenėlių prieskonį.
Tinklaraštininkė Laura ir jos gamintas patiekalas
Tinklaraštininkė Laura ir jos gamintas patiekalas / Tinklaraštininkės, Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Ingredientai:

  • 170 g miltų;
  • 2 g sausų mielių;
  • 120 g vandens;
  • 250 g virtų plaučių (tinka kiaulės, avies, veršio);
  • 1 svogūnas;
  • druskos;
  • šviežiai maltų pipirų;
  • 1 šaukštas smulkintų petražolių;
  • sviesto ir grietinės, troškinimui;
  • grietinės, padažui.

Gaminimas:

1. Miltus sumaišykite su mielėmis, supilkite šiltą vandenį ir užminkykite tešlą. Jei atrodys, kad trūksta miltų – įdėkite dar. Tešlą įdėkite į dubenį, uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir padėkite šiltai, kad dvigubai pakiltų.

2. Virtus plaučius (kaip juos virti, rasite žemiau) smulkiai sukapokite. Žinoma, galite ir sumalti.

*Receptas iš senos lietuviškų receptų knygos, jame rašo – sukapoti, bet anksčiau juk malimo mašinėlių nebūdavo, tad viską, ką dabar malam, kapodavo ar smulkiai pjaustydavo.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais arba maltais plaučiais. Pagardinkite pipirais, druska, sudėkite petražoles ir gerai išmaišykite.

4. Pakilusią tešlą paminkykite, iškočiokite, supjaustykite stačiakampiais – kaip nuotraukoje. Ant stačiakampių sudėkite plaučių įdarą ir susukite kiekvieną į volelį.

Tinklaraštininkės nuotr. /Ingrūdų formavimas
Tinklaraštininkės nuotr. /Ingrūdų formavimas

5. Volelius sudėkite ant kepimo skardoje pakloto kepimo popieriaus. Galite ištepti skardą riebalais ir ant jų sudėti volelius – bus autentiškiau. Dėkite skardą su voleliais į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių arba kol gražiai apskrus.

Tinklaraštininkės nuotr. /Iškepti lietuviški ingrūdai
Tinklaraštininkės nuotr. /Iškepti lietuviški ingrūdai

6. Iškepusius volelius sudėkite į negilų troškinimo indą su dangčiu. Dėdami sluoksniuokite su sviestu ir grietine, šiek tiek pabarstykite druska. Sviesto ir grietinės negailėkite! Jei neturite troškinimo indo su dangčiu galite dėti į kepimo formą ir vietoj dangčio panaudoti kepimo foliją. Troškinkite orkaitėje 20 minučių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Lietuviški ingrūdai
Tinklaraštininkės nuotr. /Lietuviški ingrūdai

7. Valgykite lietuviškus ingrūdus su grietine. Dar skaniau bus su grietinės-sviesto padažu ir peletrūnais. Sviestą ir grietinę kaitinkite, kol sviestas išsilydys ir padažas sušils. Pagardinkite druska. Padažą užpilkite ant ingrūdų ir pabarstykite džiovintais peletrūnais. Taip pat tiks tradicinis spirgučių padažas.

Tinklaraštininkės nuotr. /Lietuviški ingrūdai
Tinklaraštininkės nuotr. /Lietuviški ingrūdai

Kaip virti plaučius:

  • Plaučius nuplaukite, nupjaukite nereikalingus jungiamuosius audinius ar plėves, jei jų yra.
  • Dėkite plaučius į šaltą vandenį, paslėkite juos sunkiu indu, nes kyla į viršų ir užvirkite. Užvirus nugraibykite putas, dėkite po nedaug prieskoninių daržovių – tinka svogūnas, poras, morka, saliero stiebas ar gumbas, česnakas. Per daug nepridėkite, kad plaučiai išlaikytų savo tikrąjį skonį. Įmeskite į puodą ir kelis lauro lapelius, pipirų grūdelius, petražolės ar šalavijo šakelę.
  • Virkite uždengę ant minimalios kaitros 1–1,5 valandos. Nedideliems ėriuko plautukams užteks valandos, kiaulės – 1,5 valandos.
  • Išvirusius plaučius palikite atvėsti sultinyje kuriame virė. Labai patogu plaučius išvirti vakare ir palikti vėsti sultinyje per naktį.
  • Virti plaučiai gerai šaldosi, tad galite išsivirti daugiau.

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau ir buvo įkūrusi dešrainių tašką „Mangi hot dogs“ Kaune, pagal užsakymus gamina sočius skandinaviško stiliaus sumuštinių tortus bei kimčius. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. 15min rasite netikėtų, drąsių ir gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką