Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 09 25, 12:25

„Bulvių košės“ receptas: naminė vištienos šaltiena

Vištienos šaltiena, kitaip nei tradicinė, verdama iš kiaulienos, yra lengvesnė, taip pat trumpesnis jos paruošimo laikas. Virdama vištienos šaltieną dedu kiaulės kojų – dėl standesnio drebučio ir skalsumo.
Tinklaraštininkė Laura ir jos gaminta vištienos šaltiena
Tinklaraštininkė Laura ir jos gaminta vištienos šaltiena / Tinklaraštininkės, Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Ingredientai:

  • 2 naminės vištos sparnai;
  • 2 naminės vištos blauzdos;
  • 1 naminės vištos karkasas (tai yra stuburas su kauleliais, liekantis po vištos nukaulinimo. Jei neturite, galite įdėti papildomai 2 sparnelius, blauzdeles ar kumpelius pasirinktinai. Arba nusipirkti sriubos rinkinį);
  • 1 kiaulės koja;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 2 saliero stiebai (arba gabaliukas gumbo);
  • 3 česnako skiltelės;
  • saujelė prieskoninių žolelių (aš dėjau petražoles, šalaviją, baziliką, čiobrelį, raudonėlį. Galite naudoti pasirinktinai arba nieko nedėti, jei norite grynesnio šaltienos skonio);
  • 2 lauro lapai;
  • 10 pipirų grūdelių (aš maišau per pusę žaliuosius ir juoduosius pipirus).

Gaminimas:

1. Vištieną ir kiaulės koją gerai nuplaukite. Koją perpjaukite išilgai pusiau. Mėsą užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite puodą. Užvirkite. Kai užvirs, nugraibykite putas, sumažinkite kaitrą iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 valandas.

Tinklaraštininkės nuotr. /Ruošiama šaltiena
Tinklaraštininkės nuotr. /Ruošiama šaltiena

2. Išvirusią mėsą išgriebkite ir palikite šiek tiek pravėsti. Visiškai neatvėsinkite, nes bus sunkiau nukaulinti. Į sultinį suberkite daržoves, prieskonines žoleles, prieskonius ir virkite uždengę puodą dar 1 valandą ant minimalios kaitros. Kol verda daržovės, nukaulinkite mėsą.

3. Sultinį perkoškite. Jei norėsite į šaltieną dėti sultinyje virtų daržovių, pavyzdžiui, morkos ar salierų, daržoves atvėsinkite, kad nebūtų karšta rankoms, ir supjaustykite griežinėliais ar kubeliais.

4. Perkoštą sultinį supilkite atgal į puodą. Jei matote, kad sultinio per daug, galite nugarinti – tiesiog užkaiskite ir palikite virti atidengtą puodą. Virkite, kol sultinio kiekis jums atrodys pakankamas. Tada į sultinį sudėkite susmulkintą mėsą, smulkintas daržoves, įdėkite druskos. Druska turi gerokai jaustis! Užvirkite ir supilstykite į indelius ar stiklainius.

5. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą. Beje, šaltiena labai gerai šaldosi – daugiau išsivirus galite prisišaldyti atsargų. Iš vakaro tereiks išsiimti iš šaldiklio, įdėti į šaldytuvą ir iki kitos dienos vakarienės ji atšils.

Iš mano surašyto mėsos kiekio išėjo 1,5 l su trupučių šaltienos. Jei dėsite vietoj karkaso blauzdelių ar kumpelių, šaltienos išeis daugiau.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos šaltiena su priedais lėkštėje
Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos šaltiena su priedais lėkštėje

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau ir buvo įkūrusi dešrainių tašką „Mangi hot dogs“ Kaune, pagal užsakymus gamina sočius skandinaviško stiliaus sumuštinių tortus bei kimčius. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. 15min rasite netikėtų, drąsių ir gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką