Dabar populiaru
Publikuota: 2020 kovo 26d. 18:04

„Bulvių košės“ receptas: raugo duona su džiovintais baravykais

Tinklaraštininkė Laura ir jos kepta duona
Tinklaraščio archyvo, Eriko Ovčarenko/15min nuotr. / Tinklaraštininkė Laura ir jos kepta duona

Peržvelgus žinučių ir nuotraukų srautą socialiniuose tinkluose pastarosiomios dienomis nesunku įsitikinti, jog kyla nauja susidomėjimo su raugu kepta duona banga. Tai nestebina, juk laiko turime daugiau, o ir pats duonos kepimas šiame neramiame pasaulyje ramina, padeda „įsižeminti“, pajusti pasitikėjimą savo jėgomis. Išbandykite receptą, kurį siūlo tinklaraščio „Bulvių košė“ autorė Laura. Tiesa, jis tiks tiems, kas jau turi pasigaminto raugo. O jei neturite, netrukus pamokysime, kaip jo pasiruošti.

Ingredientai:

  • 60 g aktyvaus ruginio arba kvietinio raugo;
  • 60 g ruginių miltų;
  • 60 g vandens;
  • 10 g džiovintų grybų;
  • 100 ml vandens grybams.

taip pat reikės:

  • 30 g svogūno;
  • 25 g taukų;
  • 250 g kvietinių miltų;
  • 120 ml vandens;
  • 1 šaukštelio druskos.
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Raugo duona su džiovintais baravykais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Raugo duona su džiovintais baravykais

Gaminimas:

1. Iš vakaro grybus užpilkite vandeniu ir palikite per naktį brinkti. Raugą sumaišykite su miltais ir vandeniu, uždenkite maistine plėvele ir taip pat palikite rūgti per naktį.

2. Svogūną pakepinkite su šaukštelių taukų. Grybus išimkite iš vandens, pasmulkinkite, sudėkite į pakepintus svogūnus ir kepkite kelias minutes. Sudėkite į grybus likusius taukus, supilkite vandenį likusį nuo grybų mirkimo ir kaitinkite, kol taukai ištirps.

3. Grybų masę supilkite į smulkintuvą, supilkite taip pat likusį vandenį (120 ml) ir suplakite iki vientisos masės.

4. Į maišykle supilkite miltus, raugo ir grybų mases. Maišykite vidutiniu greičiu 3 minutes arba kol skysčiai susijungs su miltais. Palikite tešlą pailsėti 15 minučių. Po 15 minučių sudėkite druską ir maišykite lėtesniu nei vidutiniu greičiu 5-7 minutes, kol druska ištirps ir tešla taps glotni ir vientisa.

5. Ištepkite dubenį aliejumi, įdėkite į jį iš maišyklės dubens išimtą tešlą, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šiltai, kol tešla pakils dvigubai. Pakilusią tešlą perlankstykite ir palikite vėl pakilti. Kas esat susipažinę su „sourgdough“ tešlos technika žinosite kaip lankstyti, nežinantys pasižiūrėkite Youtube filmukus įvedę paieškos laukelyje „How to make sourdough bread“. Perlankstinėti tešlą vis ją pakildant galite keletą kartų, nuo to duonos skonis tik gerės

6. Orkaitę įkaitinkite iki 240°C karčio. Į orkaitę įdėkite kepimo indą su dangčiu, kad taip pat įkaistų.

7. Galutinai pakilusią duoną atsargiai įdėkite į įkaitintą kepimo indą, uždenkite dangčiu ir kepkite 30 minučių. Po 30 minučių nuimkite dangtį, sumažinkite kaitrą iki 200°C karščio ir kepkite 15-20 minučių arba kol duona gražiai apskrus. Kad patogiau būtų transportuoti pakilusią duonos tešlą į karštą kepimo indą, paskutinį duonos kildinimą dariau tiesiai ant kepimo popieriaus, kurio kraštus suėmus saugiai įdėjau tešlą į indą kartu su kepimo popieriumi.

8. Iškepusią duona ištraukite iš kepimo indą ir atvėsinkite.

Nuotraukose matote sumuštinius darytus pusryčiams su korėjietiškais burokėliais ir kiaušinių plaktiene (scrambled eggs) su grietine.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sumuštiniai su raugo duona
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sumuštiniai su raugo duona

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Šiuo metu ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau yra ir „Mangi hot dogs“ dešrainių kūrėja ir puoselėtoja. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. Nuo šiol 15min kiekvieną savaitę rasite netikėtų, drąsių, tačiau gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų. Įsidrąsinkite ir išbandykite!

Komentarai: 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

09:00
07:59

Esports namai

URBAN˙/

Metas ruošti automobilį

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką