Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 27d. 14:00

„Bulvių košės“ receptas: škotiškas subproduktų pudingas „hagis“, primenantis vėdarus

Tinklaraštininkė Laura ir jos ruoštas patiekalas
Tinklaraščio archyvo, Eriko Ovčarenko / 15min nuotr. / Tinklaraštininkė Laura ir jos ruoštas patiekalas

„Hagis“ („haggis“) – nacionalinis Škotijos patiekalas. Tai avies subproduktų, svogūnų ir kruopų mišinys, sukimštas į avies skrandį ir ilgai verdamas vandenyje. Tradiciškai „hagis“ patiekiamas su bulvių koše, ropių tyre ir, žinoma, taurele viskio

Pagaminau nei visiškai tikrą hagį, nei vėdarus! Įdarą kimšau ne į avies skrandį, kaip turi būti iš tikrųjų, o į kiaulės storąją žarną ir naudojau ne avižines, bet miežines kruopas. Gamybos technologija buvo kaip hagio, tad taip ir pavadinau. Išėjo nerealus!

Tinklaraštininkės nuotr./Škotiškas subproduktų pudingas „hagis“
Tinklaraštininkės nuotr./Škotiškas subproduktų pudingas „hagis“

Ingredientai:

  • 1 avies (ėriuko) plaučiai, liežuvis, kepenys ir širdis;
  • 500 g jautienos;
  • 200 g taukinės riebalų (čia tie riebalai, kurie būna aplink inkstus, naudojau kiaulienos);
  • 1 didelis svogūnas;
  • 300 g skaldytų miežinių kruopų (arba avižinių);
  • 1 šaukštas druskos;
  • 0,5 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 0,5 šaukštelio baltų maltųjų pipirų;
  • 0,5 šaukštelio malto muskato riešuto;
  • 0,5 šaukštelio maltos kalendros;
  • 0,5 šaukštelio džiovinto čiobrelio (arba 0,5 šaukšto šviežio);
  • 0,5 šaukštelio džiovinto šalavijo (arba 0,5 šaukšto šviežio);
  • 1 pakuotė sūdytų kiaulės storųjų žarnų (arba avies skrandžio).

Gaminimas:

1. Avies inkstus, plaučius, kepenis, širdį perplaukite. Inkstus perpjaukite išilgai pusiau, išpjaukite arba žirklėmis iškirpkite baltą jungiamąjį audinį. Iš kepenų, plaučių, širdies išpjaukite aortas, visus jungiamuosius audinius.

2. Subproduktus pasmulkinkite maždaug panašaus dydžio gabalais, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite mirkti kelias valandas indą su jais įstatę į šaldytuvą. Galite užmerkti vakare ir palikti per naktį.

3. Išmirkusius subproduktus ir pasmulkintą jautieną užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nupilkite vandenį, perplaukite, vėl užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant lėtos kaitros nugraibydami susidariusias putas 2 valandas. Patariu verdamus subproduktus prispausti mažesniu negu puodas dangčiu arba lėkšte, nes plaučiai mėgsta plūduriuoti paviršiuje.

4. Išvirusius subproduktus ir mėsą išimkite iš sultinio, atvėsinkite. Sultinį toliau virkite – garinkite kol liks iš jo 1 litras. Išvirusį perkoškite. Vėliau panaudosite jį įdarui.

5. Miežines kruopas pakepinkite sausoje keptuvėje – bus aromatingesnės.

6. Atvėsusius subproduktųs ir jautieną sumalkite mėsmale per stambiausią sietelį kartu su svogūnu ir taukine.

7. Į sumaltą masę įmaišykite kruopas, druską, prieskonius, supilkite 1 litrą nugarinto sultinio. Viską labai gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.

8. Kiaulės žarnas gerai perplaukite po tekančiu vandeniu ir gerai nuvarvinę prikimškite įdaro. Nekimškite kietai, nes žarnos verdant trauksis, įdaras plėsis. Galus stipriai užriškite virvute. Prieš dėdami į puodą subadykite storesne adata.

Tinklaraštininkės nuotr./Prikimšti ir adata subadyti „hagiai“
Tinklaraštininkės nuotr./Prikimšti ir adata subadyti „hagiai“

9. Dėkite įdarytus hagius į šaltą vandenį ir virkite 82°C laipsnių temperatūroje 3 valandas. Jei neturi termometro, stebėkite, kad vanduo vos virsnotų.

Tinklaraštininkės nuotr./Verdami „hagiai“
Tinklaraštininkės nuotr./Verdami „hagiai“

10. Prieš patiekiant, išimkite hagius iš vandens, prapjaukite ir išimkite įdarą.

11. Aš hagius tiekiau su bulviu koše, moliūgų tyre ir stipriu nugarintu jautienos sultiniu.

Tinklaraštininkės nuotr./Škotiškas subproduktų pudingas „hagis“
Tinklaraštininkės nuotr./Škotiškas subproduktų pudingas „hagis“

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Šiuo metu ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau yra ir „Mangi hot dogs“ dešrainių kūrėja ir puoselėtoja. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. Nuo šiol 15min kiekvieną savaitę rasite netikėtų, drąsių, tačiau gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų. Įsidrąsinkite ir išbandykite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

07:03
00:49
17:58

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką