Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 lapkričio 25d. 19:00

„Bulvių košės“ receptas: valgoma dovana – brandintas vaisių ir migdolų pyragas

Tinklaraštininkė Laura ir jos keptas pyragas
Tinklaraštininkės, Eriko Ovčarenko / 15min nuotr. / Tinklaraštininkė Laura ir jos keptas pyragas
Kalėdinis pyragas (anglai jį vadina pudingu) yra pudingo rūšis, tradiciškai patiekiama kaip Kalėdų vakarienės dalis Didžiojoje Britanijoje, Airijoje. Kilęs iš viduramžių Anglijos ir žinomas kaip „plum pudding“ – slyvų pudingas arba vadinamas tiesiog „pud“. Nepaisant pavadinimo, pudinge slyvų nėra, nes iki Viktorijos laikų razinas vadindavo slyvomis – „plum“.

Ankstyvieji pudingo receptai nebuvo tokie gausūs ingredientų kaip dabar. Tešla buvo gaminama iš kefyro, džiovintų vaisių, džiūvėsėlių, miltų, kiaušinių ir prieskonių bei skysčio, kuris galėjo būti pienas arba spirituotas vynas. Vėliau receptai tapo sudėtingesni.

Ingredientai:

  • 900 g džiovintų vaisių mišinio. Tinka įvairios razinos, serbentai, spanguolės, figos, datulės, slyvos, abrikosai, persikai, ožerškio (goji) uogos;
  • 1 apelsinas (nutarkuota žievelė ir sultys);
  • 1 citrina (nutarkuota žievelė ir sultys);
  • 300 ml brendžio arba romo;
  • 200 g apelsinų džemo;
  • 25 g rudojo cukraus;
  • 100 g migdolų plokštelių;
  • 110 g migdolų miltų;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 1 šaukštelis malto kardamono;
  • 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero (miltelių);
  • 0,25 šaukštelio tarkuoto muskato riešuto;
  • 0,25 šaukštelio maltų kalendros sėklų;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 220 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 4 kiaušiniai;
  • 170 g miltų;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Tešlos gaminimas:

1. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, kad būtų vienodo dydžio gabalėliai, suberkite į puodą. Sudėkite citrinos ir apelsino žieveles, įpilkite 150 ml romo (likęs bus skirtas laistymui). Sudėkite džemą, cukrų, druską ir išmaišykite. Palikite vaisius pastovėti 6 val. arba per naktį.

2. Kitą dieną vaisių mišinį užvirkite. Maišydami virkite 10 minučių, o tada atvėsinkite.

3. Migdolų miltus sumaišykite su plokštelėmis ir prieskoniais.

4. Sviestą išsukite, kol taps purus ir pabals. Sukant muškite vieną po kito kiaušinius.

5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

6. Į dubenį su vaisiais įmaišykite migdolų miltų ir prieskonių mišinį, išplaktą sviestą ir miltus.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kepti paruošti nedidukai pyragai
Tinklaraštininkės nuotr. /Kepti paruošti nedidukai pyragai

Kepimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 150C temperatūros (be vėjelio). Į kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite pyrago masę, padaužykite formą į stalą, kad iš tešlos išeitų oro burbulai. Kadangi brandintą kalėdinį pyragą kepu ir dovanoms, aš naudoju mažas vienkartines formeles.

2. Kepkite pyragą 50 minučių, sumažinkite kaitrą iki 125 laipsnių ir kepkite dar 1–1,5 valandos arba kol viršus bus gražiai tamsiai rusvas. Jei kepsite mažesnėse formelėse, kepti reikės trumpiau. Aš kepiau 50 minučių 150 laipsnių temperatūroje ir 30 minučių 125 laipsnių. Iš vienos normos išeina 6 vnt. žvaigždės formelės (skersmuo 12,5 cm) pyragėliai.

3. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir dar karštą subadykite plonu pagaliuku. Atvėsinkite, išimkite iš formos, sudrėkinkite alkoholiu ir supakuokite. Pakuojama taip: 1 sluoksnis maistinė plėvelė arba kepimo popierius, antras – folija, trečias – polietileninis maišelis arba sandari plastikinė dėžutė. Padėkite pyragą bręsti savaitei. Brandinkite sausoje, vėsioje vietoje – šaldytuvas tam netinka. Aš brandinu įstiklintame balkone.

4. Po savaitės išpakuokite, sudrėkinkite alkoholiu ir vėl taip pat supakuokite. Ir taip kas savaitę. Paskutinę savaitę pyrago jau nelaistykite. Pyragą kepu prieš mėnesį, tai būna 4 jo laistymai. Kad būtų patogiau drėkinti, galite naudoti purkštuką. Beje, nebūtinai brandintas kalėdinis pyragas turi būti drėkinamas tuo pačiu alkoholiu, kurį pylėte į tešlą. Galite naudoti įvairias stiprias vaisines trauktines – spanguolių, apelsinų ir panašiai.

Tinklaraštininkės nuotr. /Brandintas vaisių ir migdolų pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Brandintas vaisių ir migdolų pyragas

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt, jo autorė Laura yra diplomuota virėja. Ji ne tik rašo tinklaraštį, tačiau ir buvo įkūrusi dešrainių tašką „Mangi hot dogs“ Kaune, pagal užsakymus gamina sočius skandinaviško stiliaus sumuštinių tortus bei kimčius. Tinklaraštį Laura pradėjo kurti dar prieš tapdama diplomuota maisto gaminimo profesionale, jame viskas yra pačios autorės išbandyta ir skanauta. 15min rasite netikėtų, drąsių ir gardžių bulviukose.lt patiekalų receptų.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

SEB verslo augimo programa

01:21:02

Video

01:12
15:32
08:09

15min metų knygų rinkimai

Ar žinai?

Esports namai

URBAN˙/

Tik prenumeratoriams

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką