-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukraus alternatyvos: ar jos sveikos?

Geriausia cukraus nevartoti visai, tačiau jeigu net ir nesidedate kelių šaukštelių cukraus į arbatą ar kavą, tikrai nemažai jo gaunate su tuo puriu pyragėliu, kuris akimirksniu ištirpsta burnoje.
Cukrus
Cukrus / Fotolia nuotr.

Žinia, cukraus alternatyvų galime aptikti ne vieną ir ne dvi, tačiau kaip žinoti, kas geriausia? Dietologai sutaria tuo klausimu, kad bet kokie saldumynai turi būti vartojami su saiku. Štai įvairios studijos, atliktos visame pasaulyje, skelbia, jog cukrus turi įtakos nutukimui, širdies ligoms, vėžiui, trikdo smegenų veiklą bei funkcijas...

To paties cukraus formų galime aptikti iš tiesų daug. Pavyzdžiui, agavų sirupas, kuriame gausu fruktozės, dažnai vadinamas sveikesne alternatyva. Tačiau fruktozei šiandien priskiriamos ne mažiau „baisesnės“ savybės nei pačiam cukrui. Pavyzdžiui, J. J. Virgin, knygos „The Virgin Diet“ autorė teigia, kad fruktozė didina cholesterolio kiekį kraujyje, kelia kraujo spaudimą, gali netgi turėti įtakos diabetui. Taigi, net ir ieškant sveikesnės alternatyvos reikia suvokti, kad ne viskas auksas, kas auksu žiba.

Ką jau kalbėti ir apie tai, jog daugelyje maisto produktų mes galime aptikti paslėpto cukraus – nuo bandelių iki salotų ar dribsnių. Štai Diane Sanfilippo, mitybos konsultantė ir „The 21-Day Sugar Detox“ autorė tikina, jog blogieji angliavandeniai išnaudoja mūsų vitaminų ir mineralų rezervus, todėl jaučiamės pavargę, trūksta energijos. Taip įsisukame į užburtą ratą, nes vėl norime saldėsių, kurie energijos suteikia laikinai. Ji sako, jog 21 dienos planas be cukraus pakeičia mūsų mitybos įpročius, kadangi natūralus maistas įgauna anksčiau nejuntamo saldumo. Na, o dabar šiek tiek apie cukraus alternatyvas.

Klevų sirupas

Gaminamas iš klevų sulos, jame aptinkama net 70 proc. sacharozės. Tikinama, kad klevų sirupe yra antioksidantų, tačiau neišvengiamai atrasime ir prieštaringai vertinamos fruktozės.

Agavų sirupas

Gaminamas iš mėlynųjų agavų šerdžių ir yra kur kas saldesnis už mums įprastą cukrų. Tai puiku, kadangi mes šio saldėsio suvartosime mažiau. Tačiau jame itin daug fruktozės – net nuo 75 iki 90 proc. , o tai turi įtakos cukraus kiekio kraujyje šokinėjimui.

Melasa

Tai tirštas tamsus sirupas, kuris išgaunamas cukrinius runkelius arba cukranendres paverčiant cukrumi. Maistinė vertė taip pat išskirtinė: melasoje gausu kalcio, geležies, magnio, cinko,  kalio (daugiau nei pačiuose bananuose). Kaip teigia mitybos specialistė Erica Giovinazzo, viskas, kas gera, galime rasti melasoje, o viskas, kas prasta, nukeliauja į rafinuotą cukrų. Kas blogai? Didelis fruktozės kiekis...

Medus

Jis tikrai vertas atskiros knygos ir nereikia sakyti, kad lietuviai be medaus sunkiai išsiverstų tiek vasarą, tiek žiemą. Žinoma, jame fruktozės yra nemažai, tačiau šviežias ir kokybiškas, ką tik suneštas medus yra puikus pasirinkimas, ypač tada, kai skanaujamas su saiku.

Stevija

Dar vadinama medaus žole, ji neturi angliavandenių, kalorijų, todėl cukraus kiekis kraujyje nešokinėja. Taigi, J. J. Virgin tikina, kad tai vienas geriausių pasirinkimų, tačiau reikia žiūrėti, kad išsirinktumėte išties kokybišką ir sveiką variantą. Trūkumas – vis tiek sukelia norą paskanauti saldumynų ir pan.

Rudųjų ryžių sirupas

Jis ruošiamas iš rudųjų ryžių maltozės (sacharozės izomero). Šiame saldiklyje neaptinkama fruktozės, tačiau gausu gliukozės. Jame praktiškai nerasime jokių maistingųjų medžiagų, be to, gali būti cheminio elemento arseno.

Kokosų palmių cukrus

Jame mažai fruktozės, tačiau daug kalio ir vitamino C. Tiesa, pirkti jį patariama kuo kokybiškesnį ir gerai apžiūrėti etiketes. Glikemijos indeksas irgi yra vienas žemiausių, tačiau tai vis tiek cukrus, kurio padauginti nevalia.

Datulių cukrus

Gaminamas iš džiovintų ir sumaltų datulių. Neturi jokių papildomų priedų, tačiau gausu kalio, antioksidantų. Tai vienas populiariausių saldiklių, tačiau verta žinoti, kad jo tekstūra gana tiršta, gausu fruktozės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius