Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daržovės praturtins ir desertus: tinklaraštininkės Amelijos moliūgų tiramisu

Norite pasmaližiauti, tačiau laikotės sveikos mitybos taisyklių? Ne bėda. Mėgstamus desertus galite praturtinti ne tik uogomis ar vaisiais, bet ir daržovėmis. Galbūt jau esate kepę pyragą, kuriam reikėjo moliūgų tyrės, o dabar pats metas šia daržove praturtinti daugelio taip mėgstamą itališką skanėstą tiramisu.
Moliūginis tiramisu
Moliūginis tiramisu / Tinklaraštininkės, Vida Press nuotr.

„Daugelis daržovių yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertų gamyboje. Ar esate ragavę morkų pyrago? Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau ypatingai mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, saldžiosios bulvės, cukinijos, o, pavyzdžiui, avokadai puikiai dera su šokoladu“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.

Tiesa, jis priduria, jog skanėstams reikėtų rinktis subtilaus skonio daržoves, mat intensyvaus skonio daržo gėrybės, tokios kaip svogūnai, česnakai, brokoliai, ridikėliai ar baklažanai, įvairiausiems saldėsiams tikrai netinka.

Desertams papildyti puikiai tinka burokėliai. Iš jų gali būti gaminami gaivūs sorbetai ar netgi ledai. Pavyzdžiui, tokiam sorbetui pasigaminti tereikia vos kelių ingredientų: burokėlių, šaukštelio cukraus ar agavų sirupo, šiek tiek obuolių ir šlakelio citrinos sulčių.

Astos Černės nuotr./Šokoladiniai keksiukai su burokėliais
Astos Černės nuotr./Šokoladiniai keksiukai su burokėliais

Dar vienas neįtikėtinas desertų ingredientas – juodosios pupelės, kurios kaip ir avokadai, puikiai dera su šokoladu. Jeigu iš avokadų ir šokolado dažnai yra gaminami putėsiai, tai pupelės maišomos į smaližių pamėgtų braunių tešlą.

Daržovės – ir į desertus, ir į kavą

Tinklaraščio „Čia Amelija“ autorė Amelija Kuzmarskė gamindama įvairiausius desertus taip pat nevengia eksperimentų. Pavyzdžiui, klasikinį itališką tiramisu pagardina pačios gamintu moliūgų sviestu, kurį gamina iš moliūgų piurė, obuolių ir šlakelio citrinos sulčių, medaus, rudojo cukraus ir pačių įvairiausių prieskonių – pradedant cinamonu, maltu imbieru ir baigiant maltais gvazdikėliais.

Moliūgų sviestas yra fantastiška „uogienė“ su pačiais įvairiausiais šildančiais prieskoniais.

„Moliūgų sviestas yra fantastiška „uogienė“ su pačiais įvairiausiais šildančiais prieskoniais. Moliūgų sviestą naudoju ne tik prie pusryčių varškės, jogurto, blynų, vaflių, bet su juo gaminu moliūginę latę arba keksiukus ir kitokius desertus, pavyzdžiui, tiramisu“, – teigia tinklaraštininkė ir dalijasi ypatingo itališko deserto receptu.

Asmeninio albumo nuotr. /Amelija Kuzmarskė
Asmeninio albumo nuotr. /Amelija Kuzmarskė

Pasak jos, esminiai tiramisu ingredientai yra gera stipri kava, maskarponės ir kiaušinių kremas ir tradiciniai biskvitiniai sausainiai, dar vadinami „damų piršteliais“. Be to, šį desertą pasigaminti dar ypatingai paprasta, jam nereikalinga net orkaitė.

Moliūginis tiramisu

Ingredientai:

  • 4 dideli kiaušiniai;
  • 60 g cukraus (jei gaminamas be moliūgų sviesto, papildomai 30 g cukraus);
  • 500 g maskarponės;
  • 50 g moliūgų sviesto;
  • 350 ml stiprios kavos (tinka ir be kofeino);
  • 250-300 g biskvitinių sausainių „damų piršteliai“;
  • nesaldintos kakavos (apibarstymui).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pagaminkite kavą ir palikite ją ataušti. Sausainių mirkymui reikės kambario temperatūros kavos, o ir visi produktai (kiaušiniai, maskarponė, moliūgų sviestas) turėtų būti kambario temperatūros.

2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplakite baltymus iki standžių putų: standumą tikrinkite apversdami dubenį – jei baltymai laikosi ir neslysta iš dubens, tuomet jie yra išplakti pakankamai. Baltymus atidėkite.

3. Išplakite trynius su cukrumi, kol masė taps balkšva ir kremiška. Tai užtrunks apie 5 min. Maskarponę išmaišykite šaukšteliu. Tuomet į ją dėkite į išplaktus trynius. Čia pat dėkite ir moliūgų sviestą. Viską išmaišykite.

4. Paskutinis žingsnis kremui paruošti: įmaišykite išplaktus baltymus. Geriausiai įdėti trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišyti stengiantis nesugadinti baltymų putų. Taip padarykite ir su likusiais dviem trečdaliais baltymų.

5. Kavą supilkite į patogų sausainių mirkymui dubenėlį.

6. Pasiruoškite sluoksniavimui: išsirenkite indą, kuriame bus tiramisu. Tai gali būti vienas didesnis keraminis ar stiklinis indas arba nedideli indeliai, kuriuose susluoksniuosite mažus tiramisu po vieną asmeninę porciją. Šalia pasidėkite sausainius, kremą ir kavą.

7. Pirmiausiai į indą (ar indelius) dėkite sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Kaip mirkyti: imti po viena sausainį ir panardinti į kavą sekundei ar net vos mažiau. Jei laikysite per ilgai, tiramisu bus šiek tiek „pažliugęs“ nuo per didelio kiekio kavos, todėl reikia rasti tinkamą mirkymo laiką, kad kava įsigertų į sausainį tiek, kad jo centras dar liktų nepermirkęs.

8. Ant pirmo sausainių sluoksnio dėkite kremo, kad pasidengtų tolygiai. Tada kartokite sausainių sluoksnį ir vėl kremo. Priklausomai nuo pasirinkto indo ar indelių, išeina 2-3 sluoksniai. Galiausiai mentele išlyginkite viršutinį sluoksnį ir naudodami smulkų sietelį apibarstykite kakava.

9. Tiramisu keliauja pailsėti į šaldytuvą bent 4 valandoms ar ilgiau, o tada jau gali būti suvalgytas.

Tinklaraštininkės, Vida Press nuotr. /Moliūginis tiramisu
Tinklaraštininkės, Vida Press nuotr. /Moliūginis tiramisu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius