Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 5d. 16:00

Desertas lyg iš sniego: kaip paruošti šventinį stalą papuošiančius morengus? 3 receptai

Oriniai sausainėliai
Vida Press nuotr. / Oriniai sausainėliai

Burnoje tirpstantys morengai – populiari desertų ar tortų puošmena, kuriai reikia vos dviejų ingredientų – kiaušinių baltymų ir cukraus. Visgi morengų gamyba daugeliui iki šiol kelia stresą. Visai be reikalo, nes paruošti juos nesudėtinga, o ant stalo šis desertas atrodo tikrai efektingai. Pabandykite!

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, baimintis nėra ko – nors egzistuoja daug įvairių receptų, kuriuose pateikiamos skirtingos pagrindinių ingredientų proporcijos, tačiau didžiausi skirtumai priklauso ne nuo jų, o nuo produktų maišymo metodų, o jų galima itin greitai ir lengvai išmokti.

Maisto ekspertė pasakoja, jog XVIII–XIX amžiuje morengai buvo pats populiariausias naminis gardumynas daugelyje šalių, nes jam paruošti reikėjo pačių paprasčiausių produktų. Tačiau laikui bėgant klasikinis morengų receptas buvo tobulinamas, į jį dedama daugiau ingredientų, todėl jo gamyba tapo kiek sudėtingesnė.

„Daugumai mūsų geriausiai pažįstamas prancūziškas morengas, gaminamas iki standumo plakant kiaušinių baltymus ir smulkų cukrų. Vėliau morengai suformuojami ir džiovinami šiltoje, maždaug iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tokiu būdu pagaminti morengai pasižymi purumu ir lengvumu, o jų gamyba tikrai nėra sudėtina. Šis morengų gaminimo būdas yra pats populiariausias, nors egzistuoja dar du plačiai paplitę morengų gamybos metodai – šveicariškasis ir itališkasis“, – pasakoja konditerė.

Fotolia nuotr./Apelsininis pyragas su morengais
Fotolia nuotr./Apelsininis pyragas su morengais

N.Juchnevič teigimu, konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, pastaruoju metu dažnai gamina itališkus bei šveicariškus morengus, bet klasikinis prancūziškas receptas išlieka lyderiu.

N.Juchnevič dalinasi 3 populiariausiais bei greičiausiais morengų gaminimo receptais.

Klasikiniai prancūziški morengai

Ingredientai:

  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 180 g cukraus;
  • truputis citrinos rūgšties.

Gaminimas:

1. Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių – pasistenkite, kad baltymuose neliktų nė trupučio trynio.

2. Išplakite atšaldytus baltymus – tai darydami pamažu dalimis berkite cukrų. Kai masė pasidarys tiršta ir tąsi, įberkite citrinos rūgšties ir dar paplakite. Tuomet masės tirštumą patikrinkite šaukšteliu – ji turi būti standi.

3. Ant skardos patieskite kepimo popierių. Šaukšteliu kabinkite masę ir dėliokite ant popieriaus.

4. Kepkite iki 120 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą, priklausomai nuo pyragaičių dydžio. Jei norite itin mažų ir elegantiškų morengų – kepti orkaitėje galite vos keliolika minučių. Iškepusiems morengams leiskite atvėsti.

Fotolia nuotr./Morengai
Fotolia nuotr./Morengai

Itališki migdoliniai morengai

Gaminant itališkus morengus, iki pusės standumo išplakti baltymai dažniausiai užpilami karštu cukraus sirupu. Šie morengai, pasak konditerės, laikomi stabiliausiais ir dažniausiai naudojami gaminant prancūzišką desertą macarons, tam tikras putėsių rūšis bei kremus.

Ingredientai:

  • 4 kiaušinių baltymai;
  • 2 stiklinės migdolų miltų;
  • 2 stiklinės cukraus pudros;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • ½ arbat. šaukšt. migdolų esencijos;
  • ½ arbat. šaukšt. vanilės esencijos.

Gaminimas:

1. Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės.

2. Supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite.

3. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite.

4. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet dėkite skardą į iki 150 laipsnių įkaitintą temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Morengai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Morengai

Šveicariški šventiniai morengai su aguonomis, šokoladu ir spanguolėmis

Teigiama, kad morengus gaminti pirmieji sugalvojo būtent šveicarai, o vėliau jų receptūrą savo skoniui ir reikmėms pritaikė prancūzai bei italai. Šveicarų morengai gerokai tvirtesni už lengvus ir trapius kitaip gaminamus saldėsius, todėl jie labiausia tinka, kai ruošiamasi gaminti tortų papločius, įvairias dekoracijas ir pan.

Šveicariškas morengų gaminimo būdas nuo kitų skiriasi tuo, kad baltymai kartu su cukrumi kaitinami garų vonelėje ir tik po to išplakami. Ši morengai, pasak konditerės, vėliau taip pat dažnai naudojami gaminant įvairius sviestinius kremus.

Ingredientai:

  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 150 g cukraus;
  • 40 g aguonų;
  • 40 g džiovintų spanguolių;
  • 20 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Viską sumaišykite.

2. Su cukrumi pakaitintus baltymus plakite iki standžių putų. Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio bei atsargiai išmaišykite.

3. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą baltymų masės, palikdami tarpus. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Astos Černės nuotr./Morengai su šokoladu
Astos Černės nuotr./Morengai su šokoladu

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Vilniuje sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis V.Ivanovas

Interviu Tik 15min Kultūra

Legendinis britų komikas E.Izzardas: „Galime pakeisti pasaulį, ir šis amžius paskutinis, kai to galime imtis“

24sek

Domantas Sabonis – rezultatyviausias, bet „Pacers“ apmaudžiai krito paskutinę sekundę

„Eurolygos diena“: ar reikia nerimauti dėl atšipusių „Žalgirio“ ginklų prieš mačą su Eurolygos autsaideriais? (1/3)

Verslas

Ekonomistas: Lenkijos mažomis kainomis neperspjausime

N-18 Aktualu

Anglijoje išprievartautos ir nužudytos lietuvės tėvai: „Ji galėjo padaryti bet ką“

Verslas

Architektas G.Natkevičius – apie pakitusį „Mokslo salos“ projektą: tiršta architektūrinių nuotykių

Gyvenimas

Karpos – nusilpusio imuniteto ženklas: jų atsikratysite keliais paprastais būdais

Namie skaniausia. Kalėdinis viščiukas tabaka

Verslas

Kalėdų magija Klaipėdoje: smulkieji verslininkai džiaugsmą kuria nebyliai

Vardai

TV žvaigždės vyras A.Čelkis nuteistas dėl pagrobto milijono: „Aukščiausiajame Teisme teisybė bus atkurta“

Gazas

Ekspertai: kaip akių kontaktas gali išspręsti spūsčių problemas?

Sportas

Sporto žurnalistai išrinko metų pašnekovą, geriausias straipsnis – 15min

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: ką laimėjo mokytojai, kas didins mokesčius ir ką reklamuoja R.Karbauskis

Pasaulis kišenėje

5 žaviausi Europos miesteliai, kuriuose Kalėdos – tarsi iš pasakos

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Ridas Žirgulis

Vardai

Prieš metus prisipažinę, kad skiriasi, Giedrius Masalskis ir Asta Stašaitytė kreipėsi į teismą

Sportas

Anglijos lygos taurė – „Manchester City“ išsigelbėjo tik po baudinių serijos

Verslas

Italija gelbėjasi nuo ES sankcijų optimistiniais taupymo planais

24sek

„Barcelona“ krizė Eurolygoje – „Olympiakos“ pergalę nukalė N.Milutinovas

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Vokietijoje – daugiau nei dviejų milijonų vertės auksinė Kalėdų eglė

Aktualu

Su Sauliumi Skverneliu Liana Ruokytė-Jonsson ir Kęstutis Navickas dirbti nebenori

Aktualu

Geležinio Vilko gatvėje vėl avarija – spūstyje kamavosi šimtai Vilniaus vairuotojų

Aktualu

ŠMM kartoja: ministerijos patalpos nėra vieša erdvė kitų organizacijų pasitarimams

Aktualu

Premjeras: pareigas paliekantys ministrai turėjo dvejus metus išsakyti savo priekaištams

Aktualu

R.Šimašiaus komiteto į sostinės tarybą sąraše – D.Meiželytė, B.Bardauskas, G.Jaunius

Aktualu

Reitingas: kurių kolegijų ir universitetų alumnai lengviausiai įsidarbina ir uždirba daugiausiai?

24sek

„Rockets“ vadovas prisiėmė atsakomybę dėl nepasiteisinusio C.Anthony ėjimo

Vardai

Šias šventes Julijos Žižės šeima sutiks jau keturiese: „Apie tokias Kalėdas visada svajodavau“

Sportas

Išrink geriausią Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotoją!

Kultūra

Įsivaizduoti Lietuvą: išleistas Lietuvos šimtmečio vizijų leidinys

Maistas

Kepkite ir skanaukite: nesudėtingi, bet puikūs olandiški blynai

Mokslas.IT

„Wikipedia“ moderatoriai sužvėrėjo: D.Trumpą atvaizdavo kaip penį

24sek

Šalia „Žalgirio“ arenos – policijos pratybos, nustebinusios Brandoną Daviesą

Aktualu

Vyriausybė pritarė emigracijos mažinimo ir gimstamumo didinimo planui

Verslas

E.Mikėnas: „Linavoje“ rimtas pavojus demokratijai

Aktualu

Apklausa: visuomenė nepalankiai vertina seksualinį priekabiavimą, tačiau kaltina aukas

Aktualu

Šalia Aristotelio biusto Valdovų rūmuose užvirė diskusija apie gyvenimo prasmės paieškas

Aktualu

Gyventojai – apie naujų konteinerių priežiūrą: „Nauja tvarka „išsprendė“ šiukšlių problemą“

Aktualu

Sudaryta derybų grupė dėl viešojo sektoriaus darbuotojų algų finansavimo

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką