Dabar populiaru
Publikuota: 2019 liepos 8d. 13:00

30 receptų: agurkai – ir sriuboms, ir desertams, ir žiemos atsargoms

Aštri agurkų mišrainė su aliejumi
Aidos Chlebinskaitės nuotr. / Aštri agurkų mišrainė su aliejumi

Pirmieji lietuviški agurkai po šaltojo sezono buvo itin išsiilgti, o dabar šviežių jų jau prisivalgėme, metas sugalvoti ir šį tą įdomesnio. Agurkai – itin švelnaus skonio, todėl lengvai pasiduoda įvairioms improvizacijoms ir eksperimentams. Siūlome visą receptų rinkinį – ir klasikos mėgėjams, ir ieškantiems naujovių, ir mėgėjams pasiruošti atsargų žiemai.

Užkandžiai ir salotos:

Receptai
Receptas: Avokadų, agurkų ir varškės pagardas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 53
Kaip gaminti

1. Visus žalumynus nuplaukite, labai smulkiai sukapokite. Svogūną nulupkite, sukapokite.

2. Avokadą ir agurką nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite grietinę, varškę, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, svogūną ir žalumynus.

3. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

Tinka su žuvimi, ant laužo keptomis daržovėmis ir sūriu.

Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Varškė: 200.00 g (riebios)
Grietinė: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (baltasis)
Įvairūs žalumynai (nemažas ryšulėlis svogūnų laiškų, petražolių, krapų) 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Duonos ir agurkų bokštelis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 26
Kaip gaminti

1. Duonos riekę aptepkite sūriu, apdėkite agurko griežinėliais ir perpjaukite pusiau arba padalykite į keturias dalis.

2. Sukraukite gražų bokštelį.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Duona: 1.00 riekės (šešių grūdų)
Tepamas varškės sūrelis: 1.00 arbat. š.
Agurkai: 1.00 vnt. (trumpavaisis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašišų ir šviežių agurkų užkanda
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
2.2 / 10
Kaip gaminti

1. Lašišą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį. Suberkite iš marinato išgriebtus, gerai nuvarvintus kaparėlius, smulkintus svogūnus, pamaišykite. Apšlakstykite citrinų sultimis, konjaku, aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, dar sykį išmaišykite.

2. Gautą masę sudėkite į nedidelius apvalius dubenėlius, suspauskite šaukštu. Kelias valandas laikykite šaldytuve.

3. Agurkus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir palikite 20 minučių. Nusunkite susidariusi skystį, daržovių griežinėlius vieną šalia kito išdėliokite lėkštėje. Dubenyje gerai išsukite garstyčias ir skystą medų. Supilkite vandenį, actą, konjaką ir dar sykį viską gerai išsukite.

4. Gautu mišiniu apšlakstykite agurkų griežinėlius. Po 15–20 minučių apibarstykite juos baltaisiais ir juodaisiais sezamais, ant viršaus sukrėskite lašišų masę. Ant kiekvieno žuvų ritinėlio uždėkite laiškinių česnakų, parmezano drožlių.

 

Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (šviežių sūdytų filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaparėliai: 2.00 arbat. š. (marinuotų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Konjakas: (šlakelis) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Česnakai: 2.00 vnt. (laiškiniai)
Agurkai: 2.00 vnt. (švieži)
Actas: 2.00 valg. š. (baltojo vyno)
Vanduo: 4.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ("Dižono")
Medus: 1.00 arbat. š. (skystas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Agurkų užkandis su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 27
Kaip gaminti
  1. Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu.
  2. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių.
  3. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.
  4. Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto.
  5. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

Receptas iš tinklaraščio MaistoKlubas.lt

Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 10.00 vnt.
Jogurtas: 400.00 g ((natūralaus))
Rūkyta lašiša: 200.00 g
Krapai: 4.00 arbat. š. ((kapoti))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Grilyje kepti agurkai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 9
Kaip gaminti

1. Supjaustykite agurkus ketvirčiais. Atskirame dubenėlyje išmaišykite actą, alyvuogių aliejų, česnaką ir druską, įdėkite agurkus ir palikite marinuotis 10 – 15 minučių.

2. Vėliau agurkus dėkite ant grilio, tačiau būtinai ant vidutinio stiprumo kaitros. Kepkite apie 10 minučių ir nuolat stebėkite.

Ingredientai
Agurkai: 10.00 vnt. (nedidelių)
Vyno actas: 0.30 puodelis (raudonojo)
Alyvuogių aliejus: 0.30 puodelis
Česnakai: 2.00 valg. š. (traiškytų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškos agurkų salotos su aguonomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.1 / 20
Kaip gaminti

1. Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.

2. Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.

3. Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.

Ingredientai
Agurkai: 500.00 g
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (raudonosios, be sėklų, smulkiai supjaustytos)
Kalendros: 3.00 valg. š. (supjaustytos šviežios)
Actas: 60.00 ml (baltojo vyno arba ryžių)
Saulėgrąžų aliejus: 125.00 ml (ar kito nestipraus skonio bei kvapo)
Aguonos: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių, krapų ir agurkų mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 29
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.

2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.

3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.

4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.

Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Jogurtas: 200.00 ml (graikiško)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų, šviežių)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š.
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė, sutraiškyta)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.7 / 7
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.

2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.

3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Ingredientai
Mangas: 0.50 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (trumpavaisis)
Raudonasis svogūnas: 0.30 vnt.
Fetos sūris: 0.50 vnt. (pakelio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žaliosios pomidorų ir agurkų salotos su kedro riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 12
Kaip gaminti

1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.

2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.

3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 56 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.

4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.

5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.

Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt. (kuo įvairesnių rūšių)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Salotos: 1.00 vnt. (gužė)
Kedrinės pinijos: 25.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Garstyčios: 0.50 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Medus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašiša su aitriosiomis paprikomis ir avokadų, agurkų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 20
Kaip gaminti
  1. Kubeliais supjaustytą avokadą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
  2. Nulupkite agurką, išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais, panašiais į avokado kubelius.
  3. Sumaišykite visus salotų komponentus ir padėkite į vėsią vietą, kad skonis būtų geresnis.
  4. Sumaišykite druską, aitriąsias paprikas ir cukrų. Lašišos filė supjaustykite į 10 gabalėlių ir įtrinkite prieskoniais.
  5. Pakaitinkite aliejų ir apie 3–4 minutes paskrudinkite lašišą iš abiejų pusių, kol atsiras traški plutelė, o giliau žuvis suminkštės.
  6. Patiekite su avokadų ir agurkų salotomis.
  7. Taip pat galite patiekti su bulguru arba kuskusu, o šalia paruoškite padažą su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE ir majonezu.
  8. Pabandykite pagardinti lašišą SANTA MARIA CHILI EXPLOSION prieskonių mišiniu!
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g (filė, be odos ir kaulų)
Aitrioji paprika: 2.00 valg. š. (SANTA MARIA)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje - lašišai ir žiupsnelis - salotoms)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt. (pjaustytų kubeliais - salotoms)
Agurkai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais - salotoms)
Svogūnai: 3.00 vnt. (supjaustyti žieminiai - salotoms)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis pjaustytų - salotoms)
Salotos: 1.00 sauja (pusė puokšties romaninių - salotoms)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių - salotoms)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (salotoms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 178
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su agurkais ir šonine
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 22
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę ir valandą laikykite šaldytuve, kad būtų traškios. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir be riebalų paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
  2. Agurkus perpjauti išilgai, sėklas išskobkite, agurkus supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į gilesnį dubenį. Česnakus nulupkite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
  3. Imbierus, česnakus sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir pipirais. Valandą marinuokite.
  4. Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, berkite gerai nuvarvintų agurkų, išdėliokite šoninės juosteles. Salotas pagardinkite kapotais žalumynais.
Ingredientai
Salotos: 2.00 sauja (švieži lapeliai)
Agurkai: 2.00 vnt. (ilgavaisiai)
Šoninė: rūkyta 400.00 g
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Česnakai: 3.00 skiltelės (agurkams marinuoti)
Citrinos: 1.00 vnt. (agurkams marinuoti - pusės sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š. (agurkams marinuoti)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (agurkams marinuoti)
Imbieras: 10.00 g (Agurkams marinuoti - gabalėlis imbiero šaknies)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salierų salotos su agurkais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 90
Kaip gaminti

1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais.

2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų produktų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Salierai: 300.00 g (stiebai)
Gražgarstės: 2.00 sauja
Agurkai: 3.00 vnt. (trumpavaisiai)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Actas: 4.00 valg. š. (baltojo vyno - padažui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (maltų - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos agurkų griežinėliuose
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 25
Kaip gaminti

1. Agurką nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustytkite storais žiedais.

2. Į juos pridėkite salotų iš paprikos, fetos, pomidorų ir jautienos kubelių, apšlakstytų aliejumi, actu bei pagardintų druska, pipirais. Papuoškite šviežiais mairūno lapeliais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5 raudonos, saldžiosios)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 100.00 g
Kumpis: 100.00 g (jautienos vytintas)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (vyno)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaiviosios agurkų ir ridikėlių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 26
Kaip gaminti

1. Riekelėmis supjaustykite agurkus, sudėkite juos į kiaurasamtį, pabarstykite druska ir uždenkite. Po 1 val. nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir sumaišykite su griežinėliais supjaustytais ridikėliais. 

2. Likusius ingredientus (garstyčias, medų, citrinos sultis, alyvuogių aliejų) suplakite iki vientisos masės nedideliame indelyje. Supilkite padažą ant daržovių, užberkite smulkintų krapų ir gerai sumaišykite.

Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt.
Ridikėliai: pundelis 8.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 arbat. š.
Krapai: 3.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Elegantiškos agurkų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 51
Kaip gaminti

1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.

2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.

3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.

4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Salotos: 1.00 vnt. (keli „Romaine“ salotų lapai)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas citrinų sulčių)
Medus: 1.00 arbat. š. (arba klevų sirupo)
Petražolės: 20.00 g (pluoštelis šviežių petražolių šakelių)
Mėtos: 10.00 g (kelios šviežių mėtų šakelės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Šalta agurkų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 63
Kaip gaminti

1. Agurkus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite druska ir palikite pastovėti.

2. Nuplautus ir nusausintus krapus bei svogūnų laiškus susmulkinkite, česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Į gilų dubenį supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite maltų baltųjų pipirų, supilkite citrinų sultis ir suplakite.

3. Imbierus nuvalykite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sumaišykite su agurkais, krapais bei trintais česnakais. Gautą masę sukrėskite į jogurtą ir gerai suplakite.

4. Paruoštą sriubą apie valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite su karštomis bulvėmis, puoštą mėtų lapeliais.

Kulinaro patarimas. Vietoj natūralaus jogurto sriubai ruošti galite imti kefyrą arba rūgpienį. 

Pagaminsite per 25 min. (neskaitant šaldymo laiko).  

Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g (natūralaus)
Agurkai: 2.00 vnt. (dideli)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų baltųjų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 107
Kaip gaminti
  1. Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
  2. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
  3. Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
  4. Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
  5. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė

Ingredientai
Agurkai: 500.00 g (maždaug 2 švieži, dideli agurkai)
Jogurtas: 500.00 g (natūralus tirštas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2–3 skiltelės)
Krapai: 2.00 valg. š. (2–3 valg. š. šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (nebūtinai)
Vanduo: 1.00 st. (nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šalta agurkų sriuba su mėtomis ir jogurtu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.2 / 22
Kaip gaminti

1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.

Ingredientai
Agurkai: 3.00 vnt. (dideli)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (graikiško)
Mėtos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai ir gėrimai:

Receptas: Naminis agurkų limonadas su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 7
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite agurkus, baziliką (krapus), supilkite paprastą vandenį, citrinos sultis ir medų ar sirupą. Sutrinkite iki tyrės ir padalinkite ją į dvi aukštas stiklines.

2. Pripilkite stiklines iki viršaus gazuoto vandens ir papuoškite citrinos, agurko griežinėliais bei baziliko lapeliais. Jei norite dar daugiau gaivumo, įmeskite po kelis ledo kubelius.

Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio, nulupti ir supjaustyti kubeliais)
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės; galima keisti krapais)
Citrinos sultys: 60.00 ml
Citrinos: 4.00 vnt. (griežinėliai)
Medus: 1.00 valg. š. (arba agavų sirupo)
Vanduo: 360.00 ml (60 ml negazuoto ir 300 ml gazuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Imbierinis limonadas su agurkais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 9
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite imbierą.

2. Supjaustykite agurkus griežinėliais.

3. Sudėkite į ąsotį ledukus, imbierą ir agurkus.

4. Išspauskite 2-jų citrinų sultis ir supilkite į ąsotį.

5. Supilkite cukraus sirupą ir išmaišykite.

6. Griežinėliais supjaustykite likusią citriną ir sumeskite į ąsotį.

7. Užpilkite gazuotu vandeniu.

Ingredientai
Imbieras: 1.00 vnt. (6 cm šaknies)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Citrinos: 3.00 vnt. (žaliosios arba geltonosios)
Cukraus sirupas: 10.00 valg. š.
Vanduo: 1500.00 ml (gazuoto)
Ledukai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Mėtinis agurkų desertas
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Kaip gaminti

1. Vandenį, ištirpinus jame suskaldytą mėtinį saldainį, pusę minutės pavirkite su želiniu cukrumi.

2. Atvėsinkite ir pilkite sluoksnį želės, dėkite agurkų ir taip sluoksniuokite. Kameroje sušąla per pusvalandį. Galima dar įdėti citrinos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė 

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Dansukker želė - cukrus "Multi" 40.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Mėtinis saldainiukas 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Konservavimas:

Receptas: Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 83
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
  2. Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
  3. Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
  4. Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
  5. Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 3.00 kg
Vanduo: 1500.00 ml (marinatui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (žirneliai - marinatui)
Actas: 200.00 ml (9 proc. galima ir daugiau, pagal skonį - marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštri agurkų mišrainė su aliejumi
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 55
Kaip gaminti
  1. Nuplautus agurkus supjaustykite griežinėliais. Užberkite druska ir palikite šešioms valandoms, kartkartėmis pamaišykite.
  2. Suberkite cukrų, apibarstykite aitriąja paprika. Užpilkite aliejaus ir išmaišykite. Supilkite actą ir vėl išmaišykite.
  3. Česnakus nulupkite, plonai supjaustykite ir taip pat įmaišykite į mišrainę. Palikite dvylikai valandų, tik nepamirškite vis pamaišyti.
  4. Taip paruoštą agurkų masę sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.

Agurkus su aliejumi galima konservuoti ir kitaip:

  1. 4 kg agurkų supjaustykite plonais griežinėliais, suverskite į didelį dubenį ir užpilkite 200 ml acto, 200 ml aliejaus, 4 nubrauktais šaukštais druskos, 250 ml cukraus, įpjaustykite kelias skilteles česnakų, jei mėgstate, pagardinkite aitriąja paprika, krapais.
  2. Uždenkite ir palaikykite dvylika valandų, kartkartėmis pamaišykite. Sukrėskite į švarius stiklainius, pasterizuokite 20–35 minutes ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 4.00 valg. š. (nubraukti)
Cukrus: 250.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (maltos)
Aliejus: 200.00 ml
Actas: 200.00 ml (6 arba 9 proc.)
Česnakai: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Konservuoti čili agurkai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 48
Kaip gaminti
  1. Agurkus, čili pipirus, juoduosius pipirus, laurų lapus sudėkite į stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu.
  2. Stiklainius pridenkite dangteliais.
  3. Palaikykite ~ 10 – 15 min. arba, kol rankos nedega nupilkite skystį.
  4. Skystį nuo agurkų supilkite į puodą ir virkite marinatą.
  5. Verdančiu marinatu užpilkite agurkus. Pridenkite dangteliais.
  6. Stiklainius statykite į puodą, užpilkite karštu (panašios temperatūros vandeniu, kad stiklainiai nesprogtų) iškaitinkite vidutinėje temperatūroje ~ 15 min.
  7. Išėmę stiklainius dangteliai užsukami.
  8. Stiklainiai apverskite, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.

Receptą atsiuntė Rita D.

Ingredientai
Agurkai: 6.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Actas: 200.00 ml
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (čili)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai iškylai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 103
Kaip gaminti
  1. Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
  2. Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
  3. Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
  4. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
  5. Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
  6. Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
Ingredientai
Juodieji pipirai: 6.00 vnt. (6 - 7 grūdeliai)
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 1500.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (jūros)
Pipirai: 4.00 vnt. (4 - 5 - kvapnieji)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Mėtos: 4.00 vnt. (4 - 5 - šakelės)
Žalioji citrina: 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Šviežiai raugti agurkai
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.3 / 86
Kaip gaminti
  1. Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
  2. Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
  3. Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite. 
Ingredientai
Peletrūnas: 3.00 g (ryšelis)
Česnakai: 2.00 vnt.
Agurkai: 8.00 kg
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (žirneliais)
Juodieji serbentai: (lapų) 10.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Krienai: 100.00 g (5 - 6 - griežinėliai šaknies)
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens - stambios)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (sėklos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais
5 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 44
Kaip gaminti
  1. Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
  2. Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
  3. Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
  4. Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
  5. Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
Ingredientai
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (žirneliais)
Petražolės: 1.00 sauja
Obuoliai: 2.00 vnt. (žalių, rūgštesnių)
Agurkai: 1500.00 g (1500 - 2000)
Krapai: 1.00 sauja
Vyšnios: 2.00 vnt. (2 - 3 - lapų)
Juodieji serbentai: (lapų) 8.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai maišelyje
5 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 125
Kaip gaminti
  1. Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
  2. Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
  3. Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Agurkų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 5
Kaip gaminti

1. Nuluptus agurkus sutarkuokite per smulkią tarką. Agurko sultis ir tarkius supilkite į puodą, suberkite cukrų ir vanilę, viską gerai išmaišykite ir palikite 2 valandas.

2. Tuomet užkaiskite puodą ant stipriai įkaitintos viryklės ir kaitinkite apie 5 minutes, nuolat pamaišykite.

3. Gautą masę supilkite į stiklainį, užsukite dangtelį. Atvėsusį agurkų džemą laikykite šaldytuve.

Šis agurkų džemas puikiai tiks prie blynų ar sumuštiniui su skrudinta duona.

Ingredientai
Agurkai: 250.00 g (nulupto)
Cukrus: 170.00 g (skirto uogienėms)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Ekspertai pataria

Liaudies alus

Gera savijauta – tavo pasirinkimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką