Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė: dėl anstvorio nesuverskime kaltės bulvėms

Rugsėjo viduryje laikęsi šilti ir saulėti orai sudarė palankias sąlygas ūkininkams nuimti rudeninį bulvių derlių. Tačiau lietuvių mėgiama daržovė nepelnytai stumiama iš mūsų valgiaraščio, nors tam pagrindo dietologai neįžvelgia.
Bulvės su druska
Bulvės su druska / Fotolia nuotr.

Pasak prekybos mietelyje „Urmas“ veikiančiame Centriniame Kauno turguje savo ūkyje Kauno rajone užaugintomis daržovėmis prekiaujančio ūkininko Arvydo Rimkaus, vasara buvo itin sausa ir ganėtinai karšta, tačiau bulvių derlius užderėjęs neblogas, tik bulvės užaugusios šiek tiek mažesnės nei paprastai.

Pasak jo, vasaros viduryje užėję karščiai ir sausra gerokai paveikė ir kitas laukuose augusias daržoves – burokėlius, kopūstus, moliūgus. Tačiau išliekantis pakankamai šiltas ir lietingas ruduo dar turėtų pridėti daržovėms ir svorio, ir skonio.

Daugumą jų ūkininkas žiemos sandėliavimui nuims prieš pirmąsias šalnas spalio pabaigoje. Šiuo metu daržuose dar auga kelių rūšių ropės, juodieji ridikai, laukuose dera agurkai.

„Džiugina, kad lietuviai valgo vis daugiau ir įvairesnių daržovių, ieško įdomesnių produktų, vis labiau vertina mūsų ūkininkų užaugintą produkciją“, – džiaugiasi ūkininkas A. Rimkus. Tačiau lietuvio stalas sunkiai įsivaizduojamas be tradicinių bulvinių patiekalų, kurių atsisakymas tampa savotiška mada, nors tam dietologinio pagrindo, pasirodo, nėra.

Taip pat skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: gaminame trupiniuotį su pomidorais

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė juokauja, kad labiausiai mėgstami ir dažniausiai valgomi produktai dažnai tampa savotišku „atpirkimo ožiu“.

Doc.dr. Edita Gavelienė, gydytoja dietologė. A.Zavadskio nuotr.
Doc.dr. Edita Gavelienė, gydytoja dietologė. A.Zavadskio nuotr.

„Esame linkę bulves apkaltinti dėl antsvorio, nors pagrindo tam nėra. Pati bulvė nėra kaloringa, joje yra mums reikalingų mikroelementų ir vitaminų, o kalorijos prisideda iš tų produktų, kurie padeda atskleisti bulvės skonį – tai riebalai“, – sako E. Gavelienė. Todėl sveikos mitybos principų paisantiems žmonėms, kurie nori pasidžiaugti rudeniniu bulvių derliumi, mitybos specialistė pataria drąsiai valgyti virtas, trintas, orkaitėje su šlakeliu aliejaus iškeptas bulves, bulvių plokštainį.

Taip pat skaitykite: Mažo kaloringumo dieta padės pagražinti figūrą

„Riboti turėtume ne bulves, o riebalų kiekį. Vengti populiarių spirgučių, atsisakyti grietinės ar valgyti jos tik simboliškai, kaip pagardą“, – sako gydytoja.

Taip pat gydytoja atkreipia dėmesį, kad bulvės yra priskiriamos kompleksinių angliavandenių turintiems maisto produktams, kuriems priklauso kruopos ir duona, todėl valgyti jų reiktų daugiau dėl įvairovės ir stengtis, kad bulvių patiekalai netaptų pagrindiniu dienos maisto racioną sudarančiu produktu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius