Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Dumbliai – ateities maistas?

Jūrų dumbliai
„Shutterstock“ nuotr. / Jūrų dumbliai
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
A A

Jūrų dumbliai – vieni seniausių ir maistingiausių augmenijos pasaulio atstovų. Kai kurie mokslininkai netgi mano, kad ši vandenynų augalų rūšis ateityje gali išgelbėti žmoniją nuo bado.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Populiarieji jūrų dumbliai

Be jokios abejonės, tai – noriai, kurie suslėgti į plonus lakštus yra naudojami sušiams vynioti. Beje, įdomus dalykas: šie dumbliai švieži būna rusvai raudoni, o tamsiai žalią atspalvį įgauna džiovinami.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sušiai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sušiai

Išdžiovinti taip pat išlaiko maistinę vertę. Tik reikėtų pažymėti, kad daugelis sušiams skirtų norių lakštų parduodami ne tik džiovinti, bet dar ir skrudinti. Pastarieji ne tokie vertingi. Tačiau galima įsigyti ir neskrudintų.

Džiovintuose noriuose, kaip ir kituose valgomuosiuose dumbliuose, daug vertingų medžiagų: mikroelementų geležies, kalcio, magnio cinko, A, C, D, E, K ir B grupės vitaminų, tarp jų ir B12, kurio deficitą, kaip teigia mitybos specialistai, ypač jaučia vegetarai ir veganai.

Vertingieji mikrodumbliai

Plačiausiai pasaulyje žinomos ir vertinamos dvi mikrodumblių rūšys – vingrūnės (lot. Spirulina) ir chlorelės (lot. Chlorella). Ne veltui šie mikrodumbliai vadinami supermaistu.

Taip pat skaitykite: 7 japonų virtuvės stebuklai

Mikroelementų gausa jie nukonkuruoja bet kokius sintetinius maisto papildus. Šiuose dumbliuose yra visų pagrindinių vitaminų, mineralų, aminorūgščių, baltymų, antioksidantų, reikalingų gerai sveikatai palaikyti.

Maža to, vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad minėti mikrodumbliai gali veiksmingai pagelbėti ir sergant įvairiausiomis ligomis: cukriniu diabetu, mažakraujyste, imuninės sistemos, virškinimo trakto, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Chlorelės. Kaip teigia tyrinėtojai, šiuose jūrų dumbliuose yra daugiausia chlorofilo iš visų žinomų augalų. Neatsitiktinai jie ir pavadinti chlorelėmis. Chlorofilas stimuliuoja kraujo kūnelių gamybą, valo organizmą, mažina žalą, kurią mūsų organizmui daro sunkiųjų metalų, įvairių vaistų bei netinkamo maisto teršalai.

Taip pat skaitykite: Per daug cukraus kraujyje? Jums padės 7 produktai

„Shutterstock“ nuotr./Chlorelės (lot. Chlorella)
„Shutterstock“ nuotr./Chlorelės (lot. Chlorella)

Vingrūnės. Pasak kai kurių mokslininkų, 1 g vingrūnių maistine verte prilygsta 1 kg daržovių. Svarbiausia, kad visi į šių dumblių sudėtį įeinantys elementai ypač lengvai pasisavinami organizmo. Kaip rodo ne vienus metus trunkantys tyrimai, žmonės, reguliariai vartojantys vingrūnes, gerokai rečiau serga peršalimo ligomis. Net ir susirgę greičiau pasveiksta, retai patiria komplikacijų...

„Shutterstock“ nuotr./Vingrūnės (lot. Spirulina)
„Shutterstock“ nuotr./Vingrūnės (lot. Spirulina)

Plačiau apie dumblių naudą skaitykite 13-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (13 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (13 nr.)
Žurnalas „JI“
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką