Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Duonos diena: 5 įdomesni receptai

Duona
Shutterstock nuotr. / Duona
Šaltinis: 15min
0
A A

Taip, taip, taip... Atsiverčiame virtualų kalendorių ir matome, kad vasario 5-oji – Duonos diena. Klysta tas kalendorius, nes lietuviui kiekviena diena yra duonos diena!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Davė Dievas dantis – duos ir duonos. O jeigu neduos? Tuomet visada yra receptų skrynelė portale Ji24.lt, kuriame galima rasti įvairiausių duonos rūšių.

Duonos išsikepti tikrai nesudėtinga. Visa esmė yra raugas.

Kaip pagaminti ruginį raugą?

Tikras raugas gaminamas iš miltų ir vandens. Pasigaminti raugo nesunku, tačiau užtrunka. Tiesa, jei tinkamai laikysite jį ir vis „pamaitinsite“ – užteks ilgam.

Moliniame arba stikliniame inde sumaišykite 50 g viso grūdo arba rupių ruginių miltų ir 100 ml kambario temperatūros vandens. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų ir masė taps grietinės tirštumo (jei reikia, dar įpilkite vandens). Uždenkite indą švaria šluoste ir laikykite maždaug 25 °C temperatūroje. Antrą dieną pamaišykite ir „pamaitinkite“ raugą: įberkite 50 g rupių ruginių miltų, įpilkite 50 ml vandens ir vėl laikykite šiltai. Tą patį pakartokite trečią ir ketvirtą dieną. Jei masė suskystėjo, joje susidarė oro burbuliukų ir atsirado salsvai rūgštus kvapas, vadinasi, raugas jau išrūgo. Penktą dieną jau galite kepti duoną.

Laikymo režimas ir maitinimas

Nuo raugo kokybės priklauso duonos skonis. Jei raugas nebus laikomas tinkamai, užmaišyta su juo tešla kils prastai, o iškepusi duona įgaus nemalonų kvapą ir skonį. Išrūgusį raugą reikia laikyti stikliniame arba moliniame inde. Uždenkite indą maistine plėvele arba dangteliu. Beje, būtinai subadykite dangtelį, kad raugas galėtų „kvėpuoti“, ir dėkite į šaldytuvą (tik nestatykite šalčiausioje jo vietoje). Kartą per savaitę pamaitinkite raugą: įmaišykite 50 ml šilto vandens ir 50 g rupių ruginių miltų, 3–5 val. palaikykite šiltai, o kai išrūgs, vėl dėkite į šaldytuvą.

Prieš kepdama duoną, išimkite raugą iš šaldytuvo, įberkite porą šaukštų rupių ruginių miltų, įpilkite šlakelį vandens, išmaišykite ir 12 val. palaikykite šiltai. Praėjus tiek laiko, jau galite ruošti duonos tešlą. Prieš maišydama raugą, nepamirškite į tešlą dalį jo atidėti kitam kartui. Pasemkite porą šaukštų gerai išrūgusios masės, įmaišykite 50 ml šilto vandens ir 50 g rupių ruginių miltų, 3–5 val. palaikykite šiltai, kad išrūgtų, ir dėkite į šaldytuvą.

Jei raugas „pavargo“ ir duona nebekyla, atnaujinkite jį. Paimkite 1–2 valgomuosius šaukštus raugo (likusį galite išpilti), įberkite 50 g rupių ruginių miltų, įpilkite 50 ml vandens ir pastatykite raugą šiltai 5 valandoms. Kai išrūgs, paimkite valgomąjį šaukštą raugo (likusį išpilkite), įberkite 50 g miltų, įpilkite 50 ml vandens ir vėl pastatykite raugą šiltai 5 valandoms. Kartokite šią procedūrą 3–4 sykius. Išrūgusį raugą laikykite šaltai.

O dabar – duonos receptai (su raugu ir be):
Receptas: Naminė plikyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.1 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 300 g - plikiniui, 150 g - tešlai)
Vanduo: 875.00 ml (125 ml šilto - raugui ir 750 ml verdančio - plikiniui)
Kmynai: 1.00 valg. š. (plikiniui)
Miltai: 150.00 g (kvietinių 550 D tipo - tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Medus: 1.00 valg. š. (natūralus - tešlai)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 va landas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Plikinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą suberkite miltus ir kmynus. Intensyviai maišydami užpilkite verdančiu vandeniu (turi nelikti neužplikytų miltų gumuliukų). Plikiniui leiskite ataušti 2–3 valandas.

2. Tada sukrėskite paruoštą raugą (250 ml), gerai išmaišykite ir palikite rūgti 12 valandų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

 1. Į paruoštą išrūgusį plikinį suberkite abiejų rūšių miltus, cukrų, druską, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių, kol neliks sausų miltų, maišykite pirmuoju greičiu, paskui 3–5  minutes – antruoju.

2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į pailgą kepimo formą ir 3 valandas laikykite šiltai (apie 25 laipsnių patalpoje).

3. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir 15 minučių kepkite, kad užkeptų pluta. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir dar apie 30 minučių kepkite.

4. Iškepusį kepaliuką ištraukite iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų plu ta. Nupurkštą duoną uždenkite skepeta ir palikite atvėsti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.4 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Rupių miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.9 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kefyras: 500.00 ml (liesas arba 1 proc. riebumo rūgpienis)
Linų sėmenys: 50.00 g
Saulėgrąžos: 80.00 g (skrudintos)
Miltai: 420.00 g (per pusę rupių kvietinių ir ruginių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (arba sezamų)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su druska ir cukrumi, supilkite kūno temperatūros kefyrą arba rūgpienį.

2. Įmaišykite sėmenis ir saulėgrąžas, aliejų ir rupius miltus. Išminkykite vientisą tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pusvalandžiui, kad pakiltų.

3. Tešlą padalykite per pusę, sukrėskite į dvi pusantro litro talpos keksų formas ir apibarstykite pasirinktomis sėklomis.

4. Įdėkite į šaltą orkaitę ir nustatę 175 laipsnius kepkite 40–60 minučių. Jei duonos pluta pernelyg paruduos, uždenkite folija. Ar iškepė, patikrinkite degtuku.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Senovinė kvietinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.4 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietinių (550 D tipo))
Pienas: 380.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir supilkite į dubenį su pienu, suberkite trečdalį miltų ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 2–3 valandas šiltai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą gerai išplakite, pasūdykite, suberkite likusius miltus ir gerai išminkykite. Dar kartą apie valandą pakildykite.

3. Tada iškočiokite norimos formos ragaišį ir dar sykį leiskite apie 30 minučių pakilti.

4. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Receptas: Sodos duona
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.7 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Rupių miltų (viso grūdo) 250.00 g
Avižiniai dribsniai: 125.00 g
Sviestas: 60.00 g (nesūdyto šalto)
Jogurtas: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (3/4 šaukštelio)
Soda: 2.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio)
Kaip gaminti

1. Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišykite giliame dubenyje.

2. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trinkite tol, kol gausite birius it smėlis trupinius.

3. Supilkite jogurtą, išmaišykite mediniu šaukštu ir greitai užminkykite tešlą. Ją išverskite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjaukite pliuso ženklą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.

4. Jei kepsite bandeles, stebėkite kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.

Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

! DAUGIAU SKANIOS DUONOS RECEPTŲ RASITE ČIA.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką