Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 vasario 5d. 16:00

Duonos dieną – proga išsikepti jos patiems: 20 paprastų ir sudėtingesnių receptų

Pjaustoma duona
Vida Press nuotr. / Pjaustoma duona

Vasario 5-ąją Lietuvoje minime šv. Agotos dieną, šiais laikais dar įvardijamą tiesiog Duonos diena. Nuo senų laikų tądien daugelyje namų pakvipdavo duona, tad kodėl šios tradicijos nepratęsus ir neišsikepus jos patiems? Gal paprastesnės, ne iš raugo, o mielinės ar su kepimo milteliais. Vis tiek tai bus jūsų namų duona, kurią, be abejonės, skaniai suvalgysite!

Receptas: Nomedos riešutų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 8
Kaip gaminti

1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.

2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.

3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.

4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.

5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.

6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.

7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.

8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.

9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.

10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.

Skanaus!

Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė
Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė

Receptas Nomedos Marčėnaitės

 

 

 

 

 

Ingredientai
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g (išlukštentos)
Migdolai: 100.00 g
Žemės riešutai: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Sezamo sėklos: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (arba 5)
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba alyvuogių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ruginė duona su kalendromis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir nedideliame jo kiekyje ištirpinkite mieles.

2. Supilkite likusį pieną, sukrėskite medų, taip pat miltus, sumaišytus su prieskoniais ir druska, ir gerai išmaišykite.

3. Toliau minkykite stipriai, kol gausite vientisą tešlą. Iš tešlos padarykite norimos formos duonos kepalą (jis bus gana didelis), perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite vandeniu. Tegul duonutė apie valandą pakyla.

4. Tuomet pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir ant žemutinių grotelių kepkite valandą.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Miltai: 150.00 g (kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Pienas: 250.00 ml
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rupių miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.6 / 19
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su druska ir cukrumi, supilkite kūno temperatūros kefyrą arba rūgpienį.

2. Įmaišykite sėmenis ir saulėgrąžas, aliejų ir rupius miltus. Išminkykite vientisą tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pusvalandžiui, kad pakiltų.

3. Tešlą padalykite per pusę, sukrėskite į dvi pusantro litro talpos keksų formas ir apibarstykite pasirinktomis sėklomis.

4. Įdėkite į šaltą orkaitę ir nustatę 175 laipsnius kepkite 40–60 minučių. Jei duonos pluta pernelyg paruduos, uždenkite folija. Ar iškepė, patikrinkite degtuku.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kefyras: 500.00 ml (liesas arba 1 proc. riebumo rūgpienis)
Linų sėmenys: 50.00 g
Saulėgrąžos: 80.00 g (skrudintos)
Miltai: 420.00 g (per pusę rupių kvietinių ir ruginių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (arba sezamų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Neminkyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 21 val.
3.3 / 3
Kaip gaminti

1. Inde į miltus suberkite mieles ir druską, gerai išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą masę.

2. Indą (geriausia molinį ar keraminį) uždenkite maistine plėvele ir palikite 18 valandų.

3. Pakilusią tešlą išverskite ant virtuvinio rankšluosčio, gausiai pabarstyto miltais, jos viršų dar apibarstykite miltais, šiek tiek paplokite, kraštus užlenkite į vidų kaip voką.

4. Tešlą uždenkite kitu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 2 valandas, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 260 laipsnių, kartu įkaitinkite ir indą duonai kepti ar puodą.

6. Nuėmę rankšluostį, įdėkite paruoštą tešlą į kepimo indą (ar puodą), uždenkite dangčiu ar folija ir kiškite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30 minučių, tuomet nudenkite ir dar 15 minučių pakepkite, kad duonutė apskrustų.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 420.00 g (kvietiniai)
Vanduo: 350.00 ml
Mielės: 2.00 g (0,3 arbat. š. sausų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Riešutų duona
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.3 / 4
Kaip gaminti

1. Riešutus paskrudinkite 200 laipsnių orkaitėje 5–7 minutes ir nulupkite luobeles.

2. Mieles ir medų ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite avižinius dribsnius arba sėlenas ir palikite 10 minučių, kad išbrinktų.

3. Supilkite aliejų, druską, miltus ir išminkykite vientisą tešlą. Galiausiai įminkykite riešutus, uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite 40 minučių, kad pakiltų.

4. Iškilusią tešlą minkykite ant miltais apibarstyto stalo ir suformuokite apvalų kepalą. Padėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite rankšluosčiu ir pusvalandžiui palikite kilti.

5. Kepkite 250 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Dar 20–25 mi nutes duoną laikykite išjungtoje orkaitėje. Kad pluta būtų traškesnė, kepalą kelis kartus apšlakstykite vandeniu. Atvėsinkite neužkloję rankšluosčiu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Riešutai: 100.00 g (lazdynų ar kitokių mėgstamų)
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Medus: 2.00 arbat. š. (skysto)
Vanduo: 250.00 ml (kūno temperatūros)
Avižiniai dribsniai: 100.00 ml (arba sėlenų)
Miltai: 240.00 g (60 g rupių kvietinių ir 180 g kvietinių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.4 / 9
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ruginės duonelės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.0 / 1
Kaip gaminti

1. Dubenyje į šiltą (25 laipsnių) vandenį sukrėskite medų, mieles ir gerai išmaišykite, kad ištirptų.

2. Suberkite miltus, kmynus, druską, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Indą su minkle uždenkite skepeta ir laikykite šiltai 1 valandą.

3. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo, paminkykite 5 minutes ir suformuokite du apvalius kepaliukus.

4. Duoneles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, paviršių subadykite šakute ir kildykite 40 minučių. Pakilusias apipurkškite vandeniu ir kepkite 250 laipsnių orkaitėje apie 20–25 minutes.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 510.00 g (ruginiai visadaliai)
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Duonelės su kmynais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.0 / 3
Kaip gaminti

1. Vandenį pašildykite ir jame išleiskite mieles.

2. Į dubenį supilkite kvietinius, ruginius miltus, vandenį su mielėmis, raugą (kaip jo pasigaminti rasite čia: Naminės duonos raugas ), įberkite 2–3 šaukštelius kmynų, 3 šaukštelius druskos ir rankomis užminkykite tešlą. Kai ji bus vientisa, apibarstykite miltais ir palikite šiltoje vietoje apie pusvalandį.

3. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis. Iš jų ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite du plonus ir pailgus (lyg prancūziško batono) duonos kepaliukus.

4. Juos dėkite į aliejumi pateptą kepimo skardą. Šepetėliu duoneles patepkite vandeniu, apibarstykite stambia jūros druska ir likusiais kmynais. Pabarstykite miltais, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite dar pusvalandį pakilti.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duoneles pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Miltai: 410.00 g (kvietiniai)
Ruginiai miltai: 230.00 g (rupūs)
Duonos raugas: 75.00 g
Kmynai: 4.00 arbat. š. (4-5)
Druska: 3.00 valg. š. (smulkios ir stambios jūros druskos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Balta saldi riešutų duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 45 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite, ištirpinkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol šios išsileis.

2. Palikite apie 20 minučių. Išsijotus miltus supilkite į dubenį, suberkite likusį cukrų, druską ir išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis, plaktus kiaušinius, sukrėskite apelsinų žieveles, išmaišykite.

3. Užmaišytą tešlą minkykite rankomis. Ją dėkite ant miltuoto paviršiaus, įminkykite sviestą, suvoliokite į rutulį, įkelkite į dubenį, abibarstykite miltais, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 1,5 valandos.

4. Riešutus sukapokite ir su saulėgrąžomis paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Kai sėklos kiek pagels, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir maišykite, kol šis išsilydys. Palikite atvėsti.

5. Pakilusią tešlą išsiimkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite, apšlakstykite vandeniu ir suberkite karamelizuotų riešutų ir saulėgrąžų mišinį (du šaukštus pasilikite duonai apibarstyti).

6. Lakštą suvyniokite, o galus suspauskite. Sulenkite ir įdėkite į apskritą skardelę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30– 45 minutėms.

7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinio trynį išplakite su šaukštu pieno.

8. Šiuo plakiniu aptepkite tešlą, apibarstykite likusiu riešutų bei saulėgrąžų mišiniu ir kepkite 40–45 minutes. Kai iki kepimo pabaigos liks 20 minučių, skardą su duona pridenkite kepimo popieriumi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Pienas: 100.00 ml
Cukrus: 4.00 valg. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 trynys aptepti)
Miltai: 450.00 g (kvietiniai (550 D) tipo)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 val. š. nutarkuotų žievelių)
Sviestas: 150.00 g (minkšto)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Saulėgrąžos: 75.00 g (išlukštentos)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Plikyta duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 8
Kaip gaminti
  1. Pusę miltų sumaišykite su druska ir užpilkite visu verdančiu vandeniu.
  2. Išsukite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
  3. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šaukštu vos vos šilto vandens.
  4. Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudėkite mielių mišinį ir įminkykite likusius miltus bei kmynus.
  5. Vis dar lipnią tešlą perkelkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kambario temperatūroje.
  6. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  8. Iškilusią tešlą atsargiai išverskite ant paruoštos skardos ir rankomis suformuokite kepaliuko formos rutulį.
  9. Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Vanduo: 350.00 ml (verdančio)
Miltai: 400.00 g (jei miltai rupesni, naudokite apie 350g)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Mielės: 10.00 g (sausų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.

2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.

3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.

Ingredientai
Vanduo: 2.00 puodelis
Saulėgrąžos: 2.00 puodelis
Ryžiai: 0.50 puodelis (nešlifuotų)
Lazdynų riešutai: 1.00 puodelis (tinka ir kokosų drožlės)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 3.00 valg. š. (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 17
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 25 x 10 cm dydžio stačiakampį kepimo indą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius ir imbierą. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite moliūgų tyrę, alyvuogių aliejų, medų ir kiaušinius. Į plakinį suberkite miltus ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir dar kartą lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  4. Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo indą.
  5. Paruoškite duonos viršui skirtus produktus. Dubenėlyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Trinkite tarp pirštų tol, kol gausite rupius trupinius ir neliks sausų miltų. Apibarstykite paruoštą mišinį tolygiai ant į kepimo indą supiltos tešlos.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar duona iškepusi, patikrinkite mediniu pagaliuku: įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Išjunkite orkaitę ir leiskite duonai 10-15 minučių pastovėti kepimo inde. Tuomet atsargiai iš jo išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
  7. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite vieną ar su kreminės varškės užtepėle.
Ingredientai
Miltai: 245.00 g (210 g tešlai ir 35 g viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. tešlai ir 1/4 arbat. š. viršui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Imbieras: 2.00 g (maltas)
Moliūgai: 240.00 g (moliūgų tyrė)
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Medus: 170.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 50.00 g
Avižiniai dribsniai: 25.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 60.00 g (šaltas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 7
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Avižiniai dribsniai: 200.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rugių ar kitų javų dribsnių greitduonė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Sumaišykite mieles, vandenį, sirupą, aliejų, actą, druską, kmynus ir dribsnius.

2. Suberkite ruginius miltus ir beveik visus kvietinius.

3. Tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelipni; jei reikės, įberkite dar miltų.

3. Uždenkite rankšluosčiu ir 45 minutėms padėkite šiltai, kad tešla pakiltų.

4. Iškilusią išverskite ant miltais apibarstyto stalo, lengvai suminkę suspauskite lakštą, susukite iš jo vyniotinį, o galus užspauskite pirštais.

5. Susuktą kepalą padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite gerai pakilti.

6. Aptepkite drungnu vandeniu, paviršiuje aštriu peiliu padarykite skersines įpjovas ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 60 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml
Cukraus sirupas: 1.00 valg. š. (1-1,5 valg. š.)
Aliejus: 1.00 valg. š. (1-1,5)
Actas: 1.00 arbat. š. (obuolių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 360.00 g (210 g - ruginių ir 150 g - kvietinių)
Dribsniai: 60.00 g (rugių arba kitų javų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Speltų miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 4
Kaip gaminti

1.  Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.

2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.

3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.

4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.

5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.

6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.

7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.

9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 635.00 g (135 g visadalių ruginių ir 500 g speltų miltų (630 tipo))
Mielės: 25.00 g (25-30 g šviežių)
Speltų grūdai: 50.00 g
Linų sėmenys: 40.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.3 / 20
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.5 / 18
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Juoda duona su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val. 40 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

Vandenį, sausą raugą, ruginius miltus, cukrų ir mieles  gerai išmaišykite, dubenį uždenkite ir palikite šiltai apie 0,5 val.

Salyklo ruošimas:

Dubenyje sumaišykite salyklą, druską, grūdų ir sėklų mišinį, supilkite aliejų, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol atvės.

Tešlos ruošimas:

1. Ant paruošto salyklo suberkite miltus, džiovintas supjaustytas slyvas (jei kietos – išmirkykite) ir suminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per skysta, pridėkite dar miltų.

2. Uždenkite tešlą virtuviniu rankšluosčiu ir pakildykite 1–2 valandas, pakilusią perminkykite, sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą ir dar apie 1–2 valandas leiskite pakilti.

3. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1–1,5 valandos, po skarda pakišę indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vanduo: 450.00 ml (150 ml šilto raugui ir 300 ml verdančio salyklui)
Sausas raugas: raugui 4.00 arbat. š.
Ruginiai miltai: 3.00 valg. š. (raugui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (raugui)
Mielės: 1.00 valg. š. (sausos - raugui)
Miltai: 270.00 g (rupių kvietinių - tešlai)
Džiovintos slyvos: 40.00 g (saujelė džiovintų - tešlai)
Sausas salyklas: salyklui 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (salyklui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (salyklui)
Grūdų ir sėklų mišinys: skaldytų grūdų, saulėgrąžų, kmynų, sezamų ir pan. - salyklui 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Naminė lietuviška duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.2 / 22
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (125 ml), miltus ir vandenį. Maišykite, kol išeis ne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.

2. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

1. Dubenyje į išrūgusį maišinį suberkite abejus miltus, cukrų, druską, kmynus, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgydami vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vientisa.

2. Padarykite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusi duona atšoka nuo formos kraštų.

5. Išimkite kepaliuką iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų pluta. Tuomet uždenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 150 g - maišiniui, 75 g - duonai)
Vanduo: 255.00 ml (šilto, 125 ml - raugui, 65 ml - maišiniui, 65 ml - duonai)
Miltai: 75.00 g (550 D tipo)
Kmynai: 6.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 12.00 g (1,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Medus: 15.00 g (0,5 valg. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Auksinio berniuko L.Dončičiaus triumfas – Madrido „Real“ laimėjo Eurolygą

15min iš Belgrado 24sek

Šaras didžiuojasi „Žalgiriu“: „Europa dabar apie juos žino“

15min iš Belgrado 24sek

Įspūdingos P.Jankūno kelionės išgyvenimai: „Aš dar 15 metų nebeišlauksiu“

24sek

Treti Eurolygoje – „Žalgiris“ po trilerio palaužė įspūdingai atgijusią CSKA

15min iš Belgrado 24sek

Besišypsantis Edgaras Ulanovas apie trilerį pabaigoje: „Geriau neklauskit“

Aktualu

„MG Baltic“ gali sustabdyti Seimo NSGK išvadų skelbimą?

15min iš Belgrado 24sek

Iš koto verčiantis P.Jankūno pokalbis su A.Milakniu: apie Europos Sąjungos paramą ir LeBroną

Vilniečių emocijos stebint Kauno „Žalgrio“ kovą su Maskvos CSKA

Vardai

Visų laukiamas karališkasis bučinys: kaskart santūrumo vis mažiau

Vienbalsiai: „Atsarginiai“ paskelbė NBA sezono apdovanojimus

Pamatykite: dramatiška ir įspūdinga „Žalgirio“ pergalė prieš CSKA

Verslas

Italija netrukus turės naują Vyriausybę – ar tai lems kitą Europos krizę?

Po pergalės Paulius Jankūnas žėrė ir pokštus, ir rimtus išgyvenimus

Sportas

Skandalas Lenkijoje: futbolo rungtynės virto pragaru – „Lech“ laukia bausmė

Vardai

„Žalgirį“ Belgrade palaikė 2000 sirgalių: tarp jų – ir Arvydo Sabonio žmona Ingrida

Teisingumo herojai Aktualu

Teismo pirmininkės L.Bajorinienės patarimas besiskiriantiems: „Geriau bloga taika nei geras karas“

Gyvenimas

Požymiai, kad jūsų draugas santykiuose patiria emocinę prievartą: kaip galite padėti

Sportas

Po dramatiškos kovos Švedija apgynė pasaulio čempionės titulą

Aktualu

Netikėtas atradimas: „Viagros“ ir vaistų nuo gripo kokteilis po operacijos gali stabdyti vėžį

Sportas

„Barcelona“ sezoną baigė pergale ir atidavė duoklę A.Iniestai

Naujienos

24sek

Auksinio berniuko L.Dončičiaus triumfas – Madrido „Real“ laimėjo Eurolygą

15min iš Belgrado 24sek

Šaras didžiuojasi „Žalgiriu“: „Europa dabar apie juos žino“

15min iš Belgrado 24sek

Įspūdingos P.Jankūno kelionės išgyvenimai: „Aš dar 15 metų nebeišlauksiu“

24sek

Treti Eurolygoje – „Žalgiris“ po trilerio palaužė įspūdingai atgijusią CSKA

15min iš Belgrado 24sek

Besišypsantis Edgaras Ulanovas apie trilerį pabaigoje: „Geriau neklauskit“

Aktualu

„MG Baltic“ gali sustabdyti Seimo NSGK išvadų skelbimą?

15min iš Belgrado 24sek

Iš koto verčiantis P.Jankūno pokalbis su A.Milakniu: apie Europos Sąjungos paramą ir LeBroną

Vilniečių emocijos stebint Kauno „Žalgrio“ kovą su Maskvos CSKA

Vardai

Visų laukiamas karališkasis bučinys: kaskart santūrumo vis mažiau

Vienbalsiai: „Atsarginiai“ paskelbė NBA sezono apdovanojimus

Pamatykite: dramatiška ir įspūdinga „Žalgirio“ pergalė prieš CSKA

Verslas

Italija netrukus turės naują Vyriausybę – ar tai lems kitą Europos krizę?

Po pergalės Paulius Jankūnas žėrė ir pokštus, ir rimtus išgyvenimus

Sportas

Skandalas Lenkijoje: futbolo rungtynės virto pragaru – „Lech“ laukia bausmė

Vardai

„Žalgirį“ Belgrade palaikė 2000 sirgalių: tarp jų – ir Arvydo Sabonio žmona Ingrida

Teisingumo herojai Aktualu

Teismo pirmininkės L.Bajorinienės patarimas besiskiriantiems: „Geriau bloga taika nei geras karas“

Gyvenimas

Požymiai, kad jūsų draugas santykiuose patiria emocinę prievartą: kaip galite padėti

Sportas

Po dramatiškos kovos Švedija apgynė pasaulio čempionės titulą

Aktualu

Netikėtas atradimas: „Viagros“ ir vaistų nuo gripo kokteilis po operacijos gali stabdyti vėžį

Sportas

„Barcelona“ sezoną baigė pergale ir atidavė duoklę A.Iniestai

Grąžinti verta

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Praktiški patarimai

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką