Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 21d. 09:00

Eksperimentams virtuvėje – 10 ryškių patiekalų iš Pietų ir Centrinės Amerikos

Meksikietiška sriuba su kukuliais
Mariaus Žičiaus nuotr. / Meksikietiška sriuba su kukuliais

Kai gamta dar pilkai ruda, o spalvų jau norisi, jų gali suteikti ryškus, aromatingas patiekalas. Pasisemkime idėjų iš šalių, kur saulės daugiau, nei pas mus, o prieskoniai, žalumynai dažnai seikėjami saujomis, o ne kukliais žiupsneliais.

Receptai
Receptas: Bulvės su meksikietišku įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 9
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite įdarą: morką, salierą ir svogūną nulupkite. Svogūną sukapokite, o morkas ir saliero gabalėlį sutarkuokite stambia trintuve.

2. Svogūną, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada suberkite daržoves ir jas kepkite apie 10 min., kol suminkštės.

3. Į keptuvę sukrėskite šakute maigytą maltą jautieną ir vis pamaišydama kepinkite, iki ji patamsės.

4. Tada sukrėskite nuvarvintas meksikietiškas daržoves, troškinį pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, muskatais, Vorčesterio padažu, suberkite aitriąją papriką ir dar kelias minutes pakepinkite.

5. Sukrėskite pomidorų padažą, viską gerai išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kelias minutes patroškinkite.

6. Virtas bulves įpjaukite, išskobkite, dėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo formą, gausiai krėskite įdaro, berkite tarkuoto sūrio ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min., iki sūris išsilydys.

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Jautiena: 200.00 g (malta)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Sūris: 50.00 g (brandintas)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (meksikietiškas)
Meksikietiškas konservuotų daržovių mišinys su raudonosiomis pupelėmis 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Argentinietiškos krevetės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Atšildytas išdarinėtas krevetes sudėkite į verdantį vandenį ir 5 minutes pavirinkite. Išgriebusi sudėkite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Gerai nuvarvinkite ir sudėkite į dubenį.

2. Iš kruopščiai nuplautų dviejų apelsinų bei citrinų išspauskite sultis, supilkite ant krevečių ir palikite porai valandų pasimarinuoti. Suberkite smulkintą svogūną, kalendras, įberkite žiupsnį maltų juodųjų pipirų, pamaišykite ir palikite dar valandai pasimarinuoti.

3. Likusius nuplautus du apelsinus perpjaukite pusiau, supjaustykite stambiais griežiniais, paskui kiekvieną jų – pusgriežinėliais.

4. Marinuotas krevetes ir apelsinų gabalėlius pakaitomis suverkite ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių, dėkite ant grotelių ir kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Ingredientai
Krevetės: 600.00 g (šaldytų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 4.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Kalendros: 20.00 g (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Takai (paplotėliai su mėsos įdaru)
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.9 / 22
Kaip gaminti

1. Iš miltų ir pasūdyto vandens suminkykite kietą tešlą, ją padalykite į 8 dalis ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnius paplotėlius. Juos sudėkite ant aliejumi pateptos skardos, apipurkškite aliejumi (galima ir aptepti) ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 2 min. Tada kiekvieną paplotėlį perlenkite pusiau ir kepkite dar 8 min., kol jie pasidarys traškūs.

2. Paruoškite įdarą: faršą 4 min. kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, suberkite prieskonius, supilkite pomidorų padažą ir troškinkite dar 2 min.

3. Į kiekvieną paplotėlį įdėkite maždaug po 2 šaukštus įdaro, jį apibarstykite pomidorų kubeliais, tarkuotu sūriu ir susmulkintais salotų lapais.

4. Prieš valgant patiekalą galima truputį pakaitinti (kol sūris pradės lydytis). Skanu valgyti su kokiu nors meksikietišku padažu.  

Plačiau skaitykite: Idėjos meksikietiškam vakarėliui

Ingredientai
Miltai: 100.00 g (geriausia – kvietinių ir kukurūzų miltų mišinys; tešlai)
Vanduo: 100.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aliejus: 1.00 arbat. š. (kepimo skardai patepti ir 1 valg.š. įdarui)
Faršas: 400.00 g (įdarui)
Meksikietiškų prieskonių mišinys (įdarui) 35.00 g
Pomidorų padažas: 200.00 ml (įdarui)
Salotos: 400.00 g (smulkiai supjaustytų lapelių (įdarui))
Pomidorai: 150.00 g (kubeliais supjaustytų (įdarui))
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio, įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tortilijos
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 15
Kaip gaminti

1. Keptuvėje apkepkite kiaulienos faršą kartu su smulkintu česnaku, įdėkite druskos ir pipirų.

2. Smulkiai supjaustykite pomidorą, papriką, sutarkuokite sūrį.

3. Ant kiekvieno tortilijos blynelio vidurio sudėkite visus ingredientus, susukite ir keletui minučių pašaukite į orkaitę, kol sūris išsilydys.

4. Šiek tiek sūrio užbarstykite ant pačių tortilijų viršaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Tortilija: 8.00 vnt.
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Sūris: 150.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiškas užkandis „quesadillas“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 37
Kaip gaminti

VIŠTIENOS PARUOŠIMAS

Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojos padažą, laimo sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Išmaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu. Uždenkite dubenį su vištiena maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kol mėsa išsimarinuos.

 

RAUDONOSIOS SALSOS (SALSA ROJA) PARUOŠIMAS

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Čili pipirus perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių. Svogūną perpjaukite į keturias dalis.

3. Pomidorus, čili pipirus, svogūną, ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.

4. Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspasuskite laimo sultis ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles. Atvėsinkite.

 

QUESADILLAS PARUOŠIMAS

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol vištiena gražiai apskrus. Įmaišykite kapotas petražoles.

2. Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių. Perlenkite tortiliją per pusę.

3. Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražiai auksinės spalvos. Taip pat paruoškite ir iškepkite likusias quesadillas.

Patiekite šiltas su raudonąja salsa. Skanaus!

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: meksikietiškas užkandis „quesadillas“ (Meksika)

Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio, kukurūzų miltų)
Vištienos krūtinėlė: 450.00 g (marinuota)
Sūris: 170.00 g (tarkuotas fermentinis)
Mocarelos sūris: 130.00 g (tarkuotas)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ir 1 raudonajai salsai)
Porai: 1.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g
Sojų padažas: 40.00 ml (vištienos marinatui)
Sultys: 60.00 ml (1/8 puodelio laimo sulčių - vištienos marinatui ir 2 valg. š. raudonajai salsai)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (vištienos marinatui)
Medus: 15.00 g (vištienos marinatui)
Česnakai: 5.00 skiltelės (2 sutrintos skiltelės - vištienos marinatui ir 3 raudonajai salsai)
Džovinta raudonoji paprika: (vištienos marinatui) 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 6.00 vnt. (dideli raudoni pomidorai - raudonajai salsai)
Pipirai: 2.00 vnt. (2-3 čili pipirai - raudonajai salsai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (raudonajai salsai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - raudonajai salsai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį - raudonajai salsai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Meksikietiška sriuba su kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 30
Kaip gaminti

1. Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kukulius ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite sriubą.

2. Puode storu dugnu įkaitinkite 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir maišydami apkepkite, tada sudėkite pomidorų pastą, aitriųjų pipirų padažą ir dar pakepinkite.

3. Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Į sriubą sumeskite kukulius, smulkintus rozmarinus, paskaninkite druska, cukrumi ir virkite dar 10 minučių.

4. Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5–7 minutes pavirkite. Tiekite su balta duona.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Ingredientai
Faršas: 400.00 g (jautienos)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Pupelės: 300.00 g (konservuotos, 1 indelis)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis, konservuotų luptų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Padažas: (aitriųjų pipirų) 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Peruietiška sevičė („ceviche“)
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.3 / 7
Kaip gaminti

1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį.

2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite marinuotis į šaldytuvą.

3. Gerai užmarinuota žuvis turi pabalti. Jei nenorite rizikuoti, galite pakepti užmarinuotą žuvį ant keptuvės. Tik nepilkite jokio aliejaus. Kepama žuvis praras dalį citrinų sulčių ir nebebus tokia sultinga, bet žaliųjų citrinų skonis žuvyje vis tiek išliks.

4. Supjaustykite kvadratėliais pomidorus, svogūnus ir nuluptą agurką. Viską sudėkite į dubenį. Stambiai sukapokite kalendrų lapelius ir dėkite į dubenį su daržovėmis ir marinuota žuvimi. Įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite. Jūsų patiekalas paruoštas!

5. Galite patiekalą pateikti dubenėlyje su avokadais, skrudintomis tortilijomis ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Kitas variantas – kukurūzų traškučius aptepkite majonezu ir ant viršaus uždėkite mažą šaukštelį jūsų paruoštos sevičės. Bus puiki užkandėlė.

Patarimas: egzistuoja įvairiausių sevičės receptų su įvairiomis jūrų gėrybėmis. Nepatarčiau šio patiekalo gaminti su lašiša, nes ši žuvis turi labai stiprų skonį ir dėl to paprasčiausiai užgoš kitus ceviche aromatus.

Skaitykite daugiau:  Pasaulio skoniai: peruietiška sevičė („ceviche“)

Ingredientai
Menkė: 400.00 g (šviežia žalia arba kita baltoji jūros žuvis)
Citrinos: 12.00 vnt. (12-15 žaliųjų)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Agurkai: 150.00 g (pusė ilgo agurko)
Kalendros: 20.00 g (mažas ryšulėlis šviežių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Kukurūzų traškučiai 10.00 vnt.
Majonezas: 1.00 valg. š. (atskiroms užkandėlėms paruošti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiška įdaryta tortilija
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 44
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite 400 g mėsos faršo arba juostelėmis pjaustytos paukštienos kartu su smulkintu svogūnu, išspauskite porą skiltelių česnako.
  2. Kai mėsa šiek tiek apkeps, sudėkite šiaudeliais pjaustytą papriką. Baigdama kepti mėsą, į keptuvę įberkite 150 g konservuotų pupelių arba kukurūzų, įmaišykite kubeliais pjaustytą pomidorą.
  3. Dar šiek tiek pakaitinkite, pasūdykite, pagardinkite meksikietiškais prieskoniais ir citrinų sultimis.
  4. Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį. Tortiliją patepkite grietine, uždėkite įdaro, užberkite tarkuoto sūrio, susukite paplotį į ritinėlį.
  5. Susukite ritinėlius į foliją, sudėkite į skardą ir pakepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių.

 

Ingredientai
Tortilija: 1.00 vnt.
Faršas: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Paprikos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Pupelės: 150.00 g (konservuotos)
Grietinė: 200.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Sūris: 200.00 g (kietas brandintas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiškos žuvys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.8 / 4
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nusausintas žuvis ir apkepkite (po 2 min. kiekvieną pusę). Žuvis išimkite.

2. Į likusius riebalus sudėkite sugrūstą česnaką, smulkiai sukapotą svogūną, kubeliais supjaustytus pomidorus, įberkite raudonėlių, kuminų, aitriosios paprikos, nuo apelsino nutarkuotų žievelių ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 min.

3. Supilkite iš apelsino išspaustas sultis ir nukelkite nuo ugnies.

4. Į riebalais pateptą apkepo indą pirmiausia sudėkite žuvis, ant viršaus sukrėskite pomidorų masę ir pagardinkite pipirais.

5. Indą uždenkite ir kepkite 190 °C orkaitėje 30 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Žuvis: 450.00 g (baltos)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Aštrus meksikietiškas mėsos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 81
Kaip gaminti

1. Per naktį mirkytas pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje (maždaug 45 min.) ir nuvarvinkite skystį. Svogūnus smulkiai sukapokite, česnako skilteles sutrinkite, salierus ir morkas supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus ir česnakus, paskui sudėkite susmulkintą mėsą ir kepkite, kol pasikeis mėsos spalva. Sudėkite susmulkintas daržoves ir dar truputį patroškinkite.

3. Visą keptuvėje esančią masę truputį pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, supilkite sultinį, sudėkite į kelias dalis perpjautus pomidorus, gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 10 min.

4. Sudėkite virtas pupeles, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies troškinkite dar 10–15 min. Išjungus ugnį nereikia skubėti nukelti dangčio – tegul troškinys dar keliolika minučių pasitroškina.

Patarimas. Paprasčiausias mėsos smulkinimo būdas – sumalti mėsmale. Tačiau šis patiekalas skanesnis, jei mėsa – ne malta, o smulkiai supjaustyta.

Taip pat skaitykite:

Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!

 

Ingredientai
Pupelės: 150.00 g (raudonosios)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Morkos: 4.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiauliena: 500.00 g (neriebi)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Konservuoti pomidorai (didelė skardinė) 800.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

03:48
01:56
01:51

Metas rinktis

Naviguok į ateitį

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką