Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekspertė – apie anties kepimo gudrybes. Kalėdinės anties su figomis receptas

Viena iš Kalėdų stalo puošmenų – didelis keptas paukštis. Vis dažniau tai būna antis, patiekiama su įdomiausiais garnyrais ir padažais. Tiesa, patį paukštį ekspertai siūlo kepti pagal kuo paprastesnį, klasikinį receptą. Svarbiausia – nepataupyti kokybiškai mėsai, pasirinkti tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką.
Kalėdinė antis su figomis
Kalėdinė antis su figomis / Parduotuvės archyvo nuotr.

Specializuotos šviežios mėsos parduotuvės „The Farm“ atstovė Renata Martinkutė-Kirdienė pasakoja, kad įmantrus receptas nėra gardžios anties garantas. Kur kas svarbiau, kaip antis buvo auginama, kuo šerta, kiek laiko augo.

„Jei antis buvo užauginta vos per mėnesį šeriant ją medžiagomis, skatinančiomis augimą, mėsa bus kitokia. Jei norite gardžios anties, ji turi būti užauginta maitinant kviečiais, žirniais, grikiais“, – pasakoja parduotuvės vadovė ir pridūrė, kad ūkininkai, su kuriais „The Farm“ bendradarbiauja, paukščius laiko laisvai, gryname ore, jie auga nuo liepos mėnesio iki Kalėdų.

Skubantiems R.Martinkutė-Kirdienė siūlo rinktis jau parduotuvėje užmarinuotą antį. Ji tiks ne tik kepimui, bet ir kaip dovana, lauktuvės į svečius.

Parduotuvės archyvo nuotr. /Renata Martinkutė-Kirdienė
Parduotuvės archyvo nuotr. /Renata Martinkutė-Kirdienė

Prie anties garnyrui puikiai derės apkeptos daržovės ar obuoliai, bulvės ar bulvių košė. „Antis yra žiemos maistas. Žinoma, gal sveikiau būtų garnyrui valgyti žalias daržoves, tačiau tokiu metu bulvių košė ir antis tobulai tinka. Kartais galima sau leisti pasimėgauti“, – šypsosi mėsos žinovė ir dalijasi dar keliais svarbiais pastebėjimais apie anties kepimą:

  • Skaniausia antis būna tada, kai yra kepama žemoje temperatūroje (150–160 laipsnių), tačiau ilgesnį laiką (3 valandas). Jei norite, kad antis apskrustų, temperatūrą iki 200 laipsnių reikėtų padidinti kepimo pabaigoje ir kepti dar 20 minučių.
  • Kepant antį, uždengtą folija, reikėtų kartais palaistyti išsiskiriančiais riebalais.
  • Ančiai iškepus, neskubėkite jos valgyti. Išėmus iš orkaitės ir uždengus folija, ji turi pastovėti 15 minučių. Tada anties mėsa atsipalaiduoja, išleidžia sultis, būna dar minkštesnė.
  • Dažniausia klaida daroma tada, kad antis kepama per trumpai ir per aukštoje temperatūroje. Jei išvengsite šių klaidų, turėsite ant stalo nuostabaus skonio patiekalą.

Kepta antis su figomis

Anties dydis gali būti labai įvairus. Šie ingredientai yra skirti vienam kilogramui. Jei įsigysite antį, sveriančia 3 kilogramus, viską dauginkite iš trijų.

marinatui:

  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. čiobrelių;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 30 g baltojo vyno;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus.

įdarui (užteks visai ančiai):

  • 150 g džiovintų figų;
  • 150 g pievagrybių;
  • gera sauja džiuvėsėlių arba skrebučių;
  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • šlakelis brendžio;
  • šlakelis balzamiko acto;
  • alyvuogių aliejaus, masei sujungti.
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis ingredientai
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis ingredientai

Gaminimas:

1. Sumaišome marinatui skirtus ingredientus, jais įtriname antį, nepamiršdami ir jos vidaus.

Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis ruošimas
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis ruošimas

2. Supjaustome džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukai, o svogūną ir česnaką – smulkiai. Juos sumaišome su džiuvėsėliais, brendžiu, balzamiku ir aliejumi. Gautą įdarą sudedame į antį.

Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis kimšimas
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinės anties su figomis kimšimas

3. Kad antis išlaikytų formą ir įdaras neištekėtų, surišame kojas su specialia tvirta maistui skirta virvele. Jei norite, kad anties viduje esantys taukai ištekėtų, ją reikia subadyti.

Parduotuvės archyvo nuotr. /Kepimui paruošta kalėdinė antis su figomis
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kepimui paruošta kalėdinė antis su figomis

4. Kepkite antį vadovaudamiesi ekspertės rekomendacijomis, o iškepus neskubėkite valgyti, leiskite mėsai kiek „pailsėti“.

Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinė antis su figomis
Parduotuvės archyvo nuotr. /Kalėdinė antis su figomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius