Dabar populiaru
Publikuota: 2021 birželio 22d. 16:30

Ekspertė dalijasi 4 patarimais, kaip iškepti skanų vištienos šašlyką

Ant grilio kepti vištienos vėrinukai
Vida Press nuotr. / Ant grilio kepti vištienos vėrinukai
Nors tradiciniai šašlykai Lietuvoje dažniausiai ruošiami iš kiaulienos, norintieji lengvesnės mėsos ar tiesiog paukštienos gerbėjai ant iešmų veria ir vištienos gabalėlius. Kad marinuotos paukštienos pardavimai vasarą šokteli aukštyn, patvirtina ir prekybininkai. Ką vertėtų žinoti, jei marinuosite ir kepsite šią mėsą?

Mitybos specialistai vištieną vertina dėl maistinių savybių: lyginant su kiauliena, joje yra iki 40 proc. mažiau riebalų, bet iki 10 proc. daugiau baltymų – svarbios ląstelių statybinės medžiagos. Taip pat žmogaus organizmą vištiena padeda aprūpinti aminorūgštimis.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, iškepti vištienos šašlyką paprasta, tačiau reikia atkreipti dėmesį į kelias taisykles. Ekspertė pateikia 4 patarimus, kaip per Jonines (ir ne tik) išsikepti skanų vištienos šašlyką.

Jeigu marinuojate patys, negailėkite prieskonių. Jeigu turite laiko ir nusprendėte paukštieną marinuoti patys, galite pasinaudoti tokiais ingredientais ir proporcijomis: dešimčiai vištienos šlaunelių reikės 5 šaukštų sojos padažo, šaukšto džiovintų bazilikų ir šaukšto džiovintų rozmarinų. Mėsą palikite marinuotis šaldytuve 2–3 valandoms.

Prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje ir nusausinkite. Jei marinuojamą vištieną laikėte šaldytuve, prieš kepant maždaug pusvalandį palaikykite ją kambario temperatūroje. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad nebūtų pernelyg šlapia ir marinatas nelašėtų ant žarijų.

Vida Press nuotr./Vištienos vėrinukai
Vida Press nuotr./Vištienos vėrinukai

Atsižvelkite į tinkamą kepimo temperatūrą ir kepimo trukmę. Jeigu žarijų daug ir jos labai karštos, gali apdegti vištienos odelė ir paviršius, o pati mėsa neiškeps. „Tad kaitra turi būti vidutinė. Tada ir odelė taps traški, o paukštiena iškeps gražiai ir tolygiai“, – aiškina B.Baratinskaitė.

Greičiausiai iškepa krutinėlė – užtenka vos 6–8 minučių iš vienos pusės.

Ji atkreipia dėmesį, kad skirtingos vištienos dalys kepa skirtingą laiką. Greičiausiai iškepa krūtinėlė – užtenka vos 6–8 minučių iš vienos pusės. Šlauneles, petukus ar sparnelius reiks pakepti ilgiau – apie 10–15 minučių iš vienos pusės. O jeigu ant grotelių ruošiate vištienos ketvirčius – kepkite dar ilgiau. „Beje, jeigu norite išsikepti iešmelį daržovių, kepkite jas atskirai nuo paukštienos, – pataria B.Baratinskaitė. – Daržovėms iškepti reikia mažiau laiko, tad jos gali sudegti, kol vartysite vištieną.“

Leiskite iškeptai vištienai šiek tiek „pailsėti“. Kaip ir kitus ant grilio keptos mėsos patiekalus, vištieną rekomenduojama šiek tiek pailsinti po kepimo – nepulti pjaustyti ir ragauti. Jeigu gabalėliai nedideli – užteks ir 5 minučių, o didesniems leiskite pagulėti uždengtame dubenyje apie 15 minučių. Per tą laiką paukštiena vos vos atvės, bet sultys tolygiai pasiskirstys ir patiekalas taps skanesnis.

Jūsų dėmesiui – keli ant grotelių keptos vištienos receptai:

Receptai
Receptas: Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.6 / 42
Kaip gaminti
  1. Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
  2. Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
  3. Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
  4. Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
  5. Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
  6. Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
  7. Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
  8. Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!

Receptą atsiuntė Egidijus

Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (blauzdelių)
Citrinos: 2.00 vnt.
Grietinė: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis džiovintų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 50.00 ml
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sviestas: 50.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrūs vištienos sparneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
2.8 / 17
Kaip gaminti
  1. Prieskonines žoleles ir čili pipiriuką (recepto autorė deda tik šiek tiek, ne visą, čia priklauso, kokio aštrumo norite) supjaustykite smulkiai.
  2. Dėkite visus marinato ingridientus ant sparnelių, gerai įtrinkite ir palikite valandai ar kelioms.
  3. Recepto autorė po valandos „paragauja“ marinato, ar nieko netrūksta ir jei dar ko nors trūksta įdėkite norimų prieskonių. Ilgesniam laikui paliksite - geriau išsimarinuos. Bet jei labai skubate, užtenka ir geros valandos.
  4. Galite kepti ant grotelių.
  5. P.S. paskutinį sykį kepdama sparnelius, vietoj aliejaus įdėjau du šaukštus majonezo ir nedėjau čili pipiro. Gavosi labai skanūs, šiek tiek kitokie, daugiau česnakiniai sparneliai.

Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.

 

Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių)
Actas: 1.00 valg. š. (1 - 2 raudono vyno acto arba raudono vyno)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (dižono)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Čili pipiras: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 g (pagal skonį)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai pjaustytų - nebūtina)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vištienos iešmeliai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 9
Kaip gaminti
  1. Supjaustytą krūtinėlę arba šlaunelių mėsą įtrinkite prieskoniais. Palikite marinuotis.
  2. Medinius iešmelius pamerkite į vandenį 15–20 min.
  3. Pasimarinavusią mėsytę sumaukite ant iešmelių ir galite kepti.
  4. Puikiai tinka kepti ne tik lauke ant grotelių, bet ir namuose ant grilinės keptuvės.
  5. Taip pat mėsą galite mauti pakaitomis su daržovėmis (paprika, maža cukinija, vyšniniai pomidorai, alyvuogės ar kt.).
  6. Tik daržoves supjaustykite panašiais gabalėliais, šiek tiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  7. Vištiena greitai iškepa, daržovės puikiai prie jos dera.

Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (tinka ir šlaunelių mėsa)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui)
Garstyčios: 10.00 g (grūdėtų - pagal skonį - marinatui)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui)
Medus: 1.00 arbat. š. (truputėlį - pagal skonį - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis - pagal skonį - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos kumpeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.4 / 27
Kaip gaminti
  1. Vieno kaulo vištienos kumpelius nuvalykite, nuplaukite ir leiskite vandeniui nuvarvėti.
  2. Dėkite į bet kokį indą, apibarstykite druska, juodaisiais šviežiai maltais pipirais ir paukštienos prieskoniais (gausiau – gražiau atrodys). Prieskonių dėkite pagal skonį sūriau – aštriau.
  3. 3–5 val. prieš kepant mėsą apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, išmaišykite.
  4. Tolygiai marinuojasi šaldytuve apie parą laiko. Galima ir trumpiau: viską sudėti į sandarų indą ir kratyti, kol malkos sudegs ir virs žarijomis (apie 30 min. kratyti).
  5. Svarbu: stiprios rankos, suveriant ant iešmų zigzagais, kad stabiliai laikytųsi vartant (nes kepant ant grotelių prikimba odelė).
  6. Kepkite ant ne per karštų žarijų ir vartykite visas 4 puses (odelių pusė skrunda greičiausiai).
  7. Skonį pagardins į pabaigą ant žarijų numesta ir šalia smilkstanti kadagio šakelė.
  8. Geriausiai kepti ant beržinių malkų žarijų apie 30 min. Per tą laiką išvirkite plikytus ryžius.

Receptą atsiuntė Robertas B.

 

Ingredientai
Vištiena: 34.00 vnt. (apie 3 kg vieno kaulo kumpelių)
Druska: 30.00 g (1 kg mėsos - 10 g)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š.)
Vištienos prieskoniai: 60.00 g (20 g - 1 kg mėsos)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grilio kepta vištiena su pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 22
Kaip gaminti
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
  2. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
  3. Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

 

Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (džiovintų - marinatui)
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis: 20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos Satay
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 14
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite Satay prieskonių mišinį su aliejumi ir vandeniu.
  2. Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir marinuokite 15 minutes.
  3. Suverkite vištienos gabaliukus ant iešmelių.
  4. Kepkite vėrinukus kepsninėje arba keptuvėje keletą minučių.
  5. Patiekite su žemės riešutų padažu ir ryžiais.

Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.

 

Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. Santa Maria Satay prieskonių mišinio)
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (supjaustyta kubeliais)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 1.00 sauja (garnyrai)
Riešutų padažas:(patiekimui) 1.00 žiupsnelis
Mediniai pagaliukai: 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grotelių kepta jogurtiniame marinate marinuota vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 20
Kaip gaminti

1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.

2. Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.

3. Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.

Ingredientai
Vištiena: 2.00 kg (kokybiškos vištienos ketvirčių, padalintų pusiau)
Šafranas: 0.50 arbat. š. (arba 1 šaukštelis ciberžolės; jei naudojate šafraną, prieš dėdami į marinatą, užpilkite šaukštu karšto vandens ir palaikykite 5 minutes)
Citrinos sultys: 160.00 ml
Jogurtas: 160.00 ml
Alyvuogių aliejus: 160.00 ml
Petražolės: 4.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai tarkuoto)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai sukapoti ir patraiškyti, kad „paleistų“ sultis)
Druska: 20.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sultinga grilyje kepta vištiena, paskaninta sezamais ir žaliąja citrina
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.7 / 6
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėles perpjaukite skersai pusiau, kad turėtumėte 4 panašaus dydžio puseles. Kiekvieną jų dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus ar maistinės plėvelės sluoksnių ir šiek tiek paspausdami kočėlą pakočiokite, kol storis sieks apie 1,5 cm.

2. Nemažame inde sumaišykite sojos ir žuvies padažus, sudėkite imbierą bei česnaką, įtarkuokite vienos citrinos žievelę ir išspauskite sultis, supilkite aliejų, gerai išmaišykite.

3. Į pagamintą marinatą sudėkite vištos krūtinėlės puseles, pavartykite jas, kad pasidengtų skysčiu. Uždenkite dubenį ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (galite laikyti ir 2-3 val., ilgiau nereikia).

4. Įkaitinkite grilių (galite naudoti ir grilio keptuvę). Iš marinato išimtą mėsą nuvarvinkite ir patepkite aliejumi. Dėkite ant grotelių ir kepkite kiekvieną pusę po 3-5 min., kol taps auksiškai rusva, apskrus.

5. Patiekite vištieną pašlakstę sezamų aliejumi (tinka ir kepintos sezamo sėklos), išspaustomis likusios žaliosios citrinos sultimis, pabarstę kalendra. Derinkite su virtais ryžiais, azijietiškais makaronais, lengvomis salotomis.

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (be kaulų)
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Žuvies padažas: 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (nykščio dydžio gabaliukas; smulkiai sutarkuotas)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutarkuotos)
Žalioji citrina: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (žemės riešutų ar rapsų)
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (kepintų)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios smulkintos; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Metas rinktis

Esports namai

Kiekvienas gali

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką