Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė išvardino, kuo klementinai skiriasi nuo mandarinų? Gaivių desertų receptai

Jei vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, rudenį kibirais namo nešamės obuolius ir kriaušes. Pamažu pradedame žvalgytis į parduotuvių lentynas, tikėdamiesi pradėti daugelio laukiamą mandarinų valgymo sezoną. Dalis iš mūsų dar labiau laukia kitos šių citrusinių vaisių rūšies – klementinų – pasirodymo prekyboje.
Mandarinai
Mandarinai / Vida Press nuotr.

Jei perskaitę pradėjote sukti galvas, kuo šie vaisiai skiriasi, galite neskubėti googlinti. Esminius jų skirtumus ir savybes pranešime žiniasklaidai pateikia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Klementinai yra įvardijami kaip mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, Alžyras, taip pat Kinijoje, Kalifornijoje.

Anot V.Juodkazienės, nepaisant to, kad tiek mandarinai, tiek klementinai yra mandarinų rūšys, žinant šių citrinvaisių skiriamuosius bruožus juos atskirti nesudėtinga. Ji pateikia pagrindinius mandarinų ir klementinų skirtumus.

Vida Press nuotr./Mandarinai ir klementinai dėžutėje
Vida Press nuotr./Mandarinai ir klementinai dėžutėje

Dydis. Klementinus nuo mandarinų galite atskirti iš dydžio – klementinai yra mažiausi mandarinų šeimoje.

Spalva. Klementinų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, kai mandarinų spalva kiek blankesnė.

Forma. Mandarinai yra kiek suplokštėję, o klementinai yra apvalesnės formos ir primena mažus apelsinus.

Odos struktūra. Ant mandarino žievelės yra aiškiai matomos didelės poros, klementinams tai nėra būdinga. Skiriasi ir žievelės storis – paėmę į rankas klementiną pajausite, kad odelė yra plonesnė nei mandarinų.

Sėklytės. Pabodo valgant rinkti sėklytes? Valgant klementinus šito neprireiks.

Skonis. Klementinai nuo mandarinų skiriasi ryškesniu saldumu ir sultingumu.

O žemiau jūsų dėmesiui – receptų rinkinys:

Mandarinų drebučiai
Receptas: Mandarinų drebučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Želė: 1.00 vnt. (pakelis citrinų skonio)
Vynas: 400.00 ml (balto, pusiau saldaus)
Mandarinai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Želė miltelius užpilkite vynu, palikite 15 min., kad išbrinktų ir pakaitinkite, kol ištirps.
  2. Mandarinus nulupkite ir išdėliokite į formeles, kuriose stings želė, pripilkite želė ir padėkite į šaldytuvą maždaug šešioms valandoms.
Suskleisti
Morenginis plokštainis su mandarinais
Receptas: Morenginis plokštainis su mandarinais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 120.00 g (ir dar 2 šaukštai pertepimui)
Cukraus pudra: 100.00 g
Miltai: 40.00 g
Žemės riešutai: 120.00 g
Grietinėlė: 350.00 ml (36 proc. riebumo; pertepimui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (pertepimui)
Mandarinai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų; pertepimui)
Kaip gaminti

Keisčiausias atradimas – tai, jog „ypatingasis kremas“, kaip jį įvardindavo mėgėjai, yra paprasčiausia plakta grietinėlė; tačiau brinkstantis morengas ir išsiskiriančios mandarinų sultys jai suteikia daug turtingesnį skonį. Beje, konservuotus mandarinus galite keisti bet kokiais kitais konservuotais vaisiais ar šviežiomis uogomis.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C laipsnių temperatūros.

2. Riešutus suberkite ant kepimo skardos ir pakepinkite orkaitėje 5-7 minutes, kol švelniai parus. Palaukite, kol atvės, suberkite į maisto trintuvą ir šiek tiek pasmulkinkite. Nemalkite iki miltų – plokštainyje turite jausti riešutų gabaliukus.

3. Baltymus supilkite į plakiklio indą ir pradėkite plakti. Kai jie suputos, pamažu suberkite visą cukrų ir plakite, kol baltymai taps standūs.

4. Kitame inde sumaišykite cukraus pudrą, miltus ir riešutus. Atsargiai įmaišykite sausus produktus į baltymus.

 

5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių temperatūros.

6. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Morengo masę paskirstykite skardoje ir išlyginkite. Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 160 C ir kepkite dar 5-10 minučių.

7. Iškeptą lakštą išimkite iš orkaitės ir perpjaukite skersai į tris lygias dalis. Palikite atvėsti.

8. Lakštams atvėsus, išplakite grietinėlę su cukrumi bei vanilės ekstraktu iki standumo. Mandarinus nuvarvinkite.

9. Sluoksniuokite plokštainį: dėkite lakštą morengo, sudėkite apie pusę grietinėlės, suberkite pusę mandarinų. Dėkite antrą morengo lakštą, likusią grietinėlę bei likusius mandarinus. Galiausiai uždenkite paskutiniu morengo lakštu. Plokštainį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pernakt.

10. Prieš tiekdami apibarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Jogurto tortas su mandarinais
Receptas: Jogurto tortas su mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 175
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 200.00 g (avižiniai)
Sviestas: 120.00 g
Aguonos: 25.00 g (maltos)
Pienas: 80.00 ml
Želatina: 20.00 g (pakelis)
Jogurtas: 250.00 g (natūralus)
Varškė: 400.00 g (liesa)
Cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 32.00 g (2 pakeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuotos žievelės)
Sultys: 40.00 ml (citrinų)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakama)
Mandarinai: 3.00 vnt. (3-4 vnt. be kauliukų)
Džemas: 150.00 g (mandarinų)
Kaip gaminti

1. Sausainius sudėkite į tvirtą polietileninį maišelį ir kočėlu sutrinkite. Išmaišykite su tirpintu sviestu.

2. Sausainių masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, suspauskite ir padėkite šaltai.

3. Aguonas įmaišykite į pieną, užvirinkite ir atvėsinkite. Želatiną 10 minučių brinkinkite šaltame vandenyje.

4. Jogurtą, varškę, cukrų, vanilinį cukrų išsukite elektriniu maišikliu.

5. Į varškės masę supilkite aguonas su pienu, suberkite citrinos žieveles ir gerai išmaišykite.

6. Puode įkaitinkite citrinų sultis, supilkite ir ištirpinkite išbrinkusią želatiną (neužvirinkite). Mišinį atsargiai įmaišykite į varškės masę ir padėkite šaltai. Kai pradės stingti, įmaišykite plaktą grietinėlę.

7. Varškės ir jogurto masę sukrėskite ant avižinių sausainių papločio ir 4 valandoms dėkite į šaldytuvą.

8. Mandarinus nulupkite, skersai supjaustykite griežinėliais ir jais gražiai apdėkite sustingusį pyragą.

9. Pakaitintą abrikosų džemą ištrinkite pro sietelį ir atvėsinkite. Apliekite torto viršų.

Pagaminsite per 1 val. neskaičiuojant šaldymo laiko.

 

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

 

Suskleisti
Vyniotinis su mandarinais
Receptas: Vyniotinis su mandarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai pagrindui ir 4 baltymai morengui)
Sviestas: 75.00 g (pagrindui)
Miltai: 140.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pusė šaukštelio pagrindui)
Cukrus: 100.00 g (pagrindui)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (morengui ir 2 valg. š. įdarui)
Riešutai: 2.00 valg. š. (malti morengui)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebi įdarui)
Mandarinai: 5.00 vnt. (4-5 įdarui)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, maišydami po vieną sudėkite trynius. Miltus su kepimo milteliais persijokite ir suberkite į sviesto masę. Viską gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėkite tešlą ir rankomis (kad būtų lengviau, rankas sušlapinkite) išlyginkite, sluoksnis neturi būti storas.

3. Baltymus iki standžių putų išplakite su cukraus pudra ir riešutais. Masę paskleiskite ant išlygintos tešlos ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

4. Iškeptą pagrindą apverskite ant drėgno lininio rankšluosčio ir nuimkite popierių.

5. Grietinėlę ir cukraus pudrą išplakite, kad būtų standi. Gauta mase aptepkite pravėsusį pyrago pagrindą, apdėkite mandarinų skiltelėmis ir naudodami rankšluostį suvyniokite. Neišsigąskite, jei pyrago pagrindas sutruks, – sustingusi grietinėlė jį sutvirtins. Vyniotinį įsukite į foliją ar kepimo popierių ir kelioms valandoms (geriausia visai nakčiai) įdėkite į šaldytuvą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Mandarininis pyragas
Receptas: Kvapnus pyragas su karamelizuotais mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (šviesių speltų; pyragui)
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; pyragui)
Klevų sirupas: 80.00 ml (pyragui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pyragui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pyragui)
Sultys: 130.00 ml (mandarinų; 80 ml pyragui ir 50 ml glajui)
Mandarinai: 3.00 vnt. (priklausomai nuo dydžio, gali reikėti ir 3-4; karamelizuotiems mandarinams)
Vanduo: 200.00 ml (karamelizuotiems mandarinams)
Medus: 125.00 g (100 g karamelizuotiems mandarinams ir 25 g glajui)
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.

2. Karamelizuotiems mandarinams puode užverdame vandenį, dedame visą medų ir plonais griežinėliais supjaustytus mandarinus. Verdame ant vidutinės ugnies apie 25 minutes, kol išgaruos visas skystis. Leidžiame visiškai atvėsti.

3. Pasiruošiame kepimo formą. Atsegame formą ir ant jos dugno uždedame kepimo popieriaus lapą (didesnį, negu reikia), užspaudžiame šonus. Nuo kyšančių kepimo popieriaus kraštų atkerpame dvi 5 cm pločio juostas ir jas dedame prie formos šonų taip, kad viskas būtų uždengta ir iškepusį biskvitą būtų lengva išimti.

4. Elektriniu maišytuvu išplakame minkštą kambario temperatūros sviestą su klevų sirupu. Įmušame 2 kiaušinių trynius (baltymus atskiriame į švarų, sausą indą) ir pilame šviežias mandarinų sultis. Kitame inde išsijojame miltus, suberiame kepimo miltelius. Sausus ingredientais sumaišome su šlapiais.

5. Kiaušinių baltymus atskirame, švariame dubenyje išplakame iki standžių putų ir atsargiai dalimis įmaišome į tešlą.

 

6. Kepimo formos apačioje išdėliojame karamelizuotus mandarinus – reikės ~ 11 griežinėlių. Ant viršaus pilame tešlą ir kepame įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Iškepus leidžiame visiškai atvėsti. Atvėsusį biskvitą verčiame į lėkštę, kad mandarinai būtų viršuje.

7. Glajui į puodą supilame mandarinų sultis ir įdedame medų. Verdame, kol sutirštės ir gausime glotnų glajų. Jį paskirstome ant atvėsusio pyrago viršaus.

Suskleisti
Citrininis aguonų pyragas
Receptas: Aguonų pyragas su mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 1.00 st.
Citrinos: 2.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Miltai: 350.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 250.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rikotos sūris: 1.00 vnt. (indelis)
Mandarinai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nuplikykite aguonas karštu vandeniu, leiskite, kad šiek tiek pabrinktų.

2. Nuo nuplautų citrinų nutarkuokite žievelę, tada išspauskite iš jų sultis.

3. Išplakite kiaušinius.

4. Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės. Tai padarysite greičiau, jei sviestą ištirpinsite. Po to supilkite kiaušinius, rikotą.

5. Ištrinkite mandarinus iki vientisos masės ir įmaišykite kartu su citrinų žievelėmis bei jų sultimis, aguonomis, druska, kepimo milteliais, miltais ir aguonomis.

6. Kepimo indą išklokite popieriumi, patepkite sviestu, supilkite tešlą ir įdėkite kepti apie 30 minučių į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Pyrago viršų galite taip pat papuošti mandarinų griežinėliais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius