Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekspertė primena cepelinų virimo gudrybes ir klasikinį receptą

Cepelinus turbūt valgo daugelis lietuvių, tačiau juos gaminti patys ryžtasi ne visi. Vieniems tai atrodo per didelis išbandymas, kiti patiekalo ruošimą patiki vyresniems šeimos nariams. Tačiau kulinarijos ekspertai drąsina: lengvai, greitai ir be iššūkių pagaminti cepelinus gali kiekvienas. Tam, anot jų, tereikia tinkamo recepto bei išmanyti kelias gudrybes.
„Žemaičių ąsočio“ cepelinas su mėsa
Cepelinas su mėsa / Strelkabelka nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ragina iš naujo pažvelgti į cepelinų ruošimą, pabrėždama, kad šis procesas nebūtinai turėtų būti lydimas iššūkių virtuvėje. Pagaminti šį patiekalą, anot B.Baratinskaitės, yra lengviau, kuomet žinomos pagrindinės gudrybės.

Svarbu ir tinkamai paruošti, ir išvirti

Virtos bulvės leis masei lengviau sukibti ir neištižti verdant.

„Cepelinų pagrindas yra bulvės. Todėl jos turėtų būti tik šviežios, mat tada patiekalo apvalkalas pavyks purus ir minkštas. Labai svarbus ir cepelinus „surišantis“ bulvių krakmolingumas. Norint jo daugiau, daržoves reiktų naudoti iš kuo vėlesnio bulviakasio. Vėlyvosios bulvės savo sudėtyje turi apie 15 proc. daugiau krakmolo nei ankstyvosios. Taip pat atkreiptinas dėmesys ir į tarkavimą. Ruošiant tarkį, verta šalia įdėti ir virtų, smulkintų bulvių. Geriausia – santykiu 1:3. Virtos bulvės leis masei lengviau sukibti ir neištižti verdant“, – pataria B.Baratinskaitė.

Strelkabelka nuotr. /Cepelinai
Strelkabelka nuotr. /Cepelinai

Gaminant cepelinus reikia žinoti ir kaip juos tinkamai išvirti. Ekspertė siūlo į vandenį, skirtą cepelinams virti, įpilti stiklinę sunkos, likusios nuo bulvių tirščių. Taip joje esantis krakmolas leis patiekalui išlaikyti formą.

Ji taip pat pataria nemesti cepelinų į puodą, kai vanduo nėra visiškai užviręs. Tuomet, anot jos, patiekalas irgi gali iškart ištižti.

„Šios minėtos cepelinų gamybos taisyklės ir gudrybės išties pravers tiek juos ruošiantiems tradiciniu būdu, tiek norintiems to išmokti“, – sako B.Baratinskaitė ir dalinasi tradiciniu receptu.

Skaniausi tradiciniai cepelinai

Ingredientai:

  • 5 vidutinio dydžio su lupenomis virtos bulvės;
  • 5 „žalios“ ir nuskustos bulvės;
  • 200 g krakmolo;
  • 500 g kiaulienos sprandinės faršo;
  • 1 svogūnas;
  • šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai nulupkite bei sumalkite virtas bulves. Tuomet „žalias“ bulves sutarkuokite per smulkią tarką, o susidariusį skystį nupilkite šaukštu arba paspaudę ranka.

2. Abiejų rūšių bulvių mases sumaišykite, sudėkite krakmolą, įberkite druskos. Viską gerai išminkykite.

3. Į faršą sutarkuokite svogūną, įberkite druskos, pipirų, išminkykite.

4. Laikas formuoti cepelinus. Juos suformavę, dėkite į verdantį vandenį, virkite maždaug pusvalandį. Virimo laikas priklauso nuo cepelinų dydžio. Ištraukite ir skanaukite!

15min nuotr./Cepelinai
15min nuotr./Cepelinai

„Prie tokių kitaip paruoštų cepelinų verta išbandyti ir originalų padažą. Nors patiekalą įprasta valgyti su spirgučiais bei grietine, yra ir kitų variantų. Vienas jų – padažui panaudoti rūkytą kumpį, pieną, grietinėlę, svogūnus, alyvuogių aliejų, česnaką, druską ir pipirus bei šlakelį balto nealkoholinio vyno. Gamyba – labai paprasta. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinamas smulkintas svogūnas ir česnakas, tada įdedamas pjaustytas kumpis, pilamas pienas bei grietinėlė ir vynas – viskas pagardinama druska ir pipirais. Šis derinys – tiesiog tobulo skonio, puikiai papildantis cepelinus, į kuriuos nuo šiol daugelis pažvelgs kitomis akimis“, – žada kulinarijos ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius