-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Sąjungoje – griežčiausi kokybės standartai

Lietuvos parduotuvėse vis didėja vaisių ir daržovių pasirinkimas. Produktai atkeliauja iš skirtingų šalių ir bandant išsirinkti tinkamiausią, neretai kyla klausimas – ar jie tikrai kokybiški? Pasirodo, kad visiems Europos Sąjungoje (ES) – taigi, ir Lietuvoje – užaugintiems vaisiams ir daržovėms galioja vienodi ir griežti reikalavimai.
Daržovės
Daržovės / Fotolia nuotr.

Kokybės standartai Lietuvoje

ES nustatytus kokybės reikalavimus vaisiams ir daržovėms, Lietuvoje kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (LVMVT) bei Valstybinė augalininkystės tarnyba. „Kokybės standartai sukurti tam, kad mus pasiektų švarūs, kokybės klasę atitinkantys, pardavimui tinkami bei teisingai sužymėti produktai. Jie turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų, perteklinės išorinės drėgmės, be pašalinio kvapo ir skonio“, – sako LVMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė.

Braškėms ir žemuogėms, citrusiniams vaisiams, kiviams, kriaušėms, obuoliams, paprikoms, pomidorams, salotoms, persikams ir nektarinams, vynuogėms bei bananams yra taikomi specialieji, ES nustatyti prekybos standartai. Likusiems vaisiams ir daržovėms ES nustatė bendruosius standartus.

Trys kokybės klasės

Kad pirkėjas nepaklystų vaisių ir daržovių gausoje, jie suskirstyti į tris kokybės klases: ekstra, pirma ir antra klasė.

A.Drumstienė pasakoja, kad kiekvienai klasei taikomi atskiri reikalavimai, kurie numato vaisiaus ar daržovės dydį bei koks procentas partijos produktų gali būti pažeisti. Ekstra klasės vaisiams ir daržovėms leidžiama ne daugiau nei 0,5 proc. pažeidimų. Pirmai klasei priskiriami geros kokybės produktai ir leidžiama iki 5 proc. pažeidimų. Antros klasės vaisiai ir daržovės atitinka būtiniausius kokybės reikalavimus, o partijoje gali būti iki 10 proc. pažeistų vaisių ar daržovių.

Kokybiški vaisiai ir daržovės – tiek turguje, tiek prekybos centruose

Dažnai laikomasi nuostatos, kad turguje vaisiai ir daržovės kokybiškesni nei prekybos centruose. Pasak A.Drumstienės, turguje vaisiai ir daržovės pirkėjams atrodo kokybiškesni, nes čia daugiau prekeivių, didesnė įvairovė bei tikimybė susirasti įdomesnių, gražesnių produktų. Tuo metu prekybos centrai dažniausiai stengiasi pateikti vienos rūšies produktą kiek įmanoma mažesne kaina arba kaip įmanoma atsparesnius transportavimui ir sandėliavimui, siekiant kuo ilgiau išlaikyti juos atitinkančius kokybės reikalavimus.

Inspektorė teigia, kad tenka susidurti su klaidinga nuostata, neva prekybos centrai kontroliuojami labiau nei turgavietės. Toks įspūdis susidaro dėl to, kad pirkėjai labiau linkę skųstis prekybos centruose randamais produktais, o ne atskiro – vieno iš daugelio – turgaus prekeivio asortimentu.

Dažniausiai kontrolierių nustatomas pažeidimas – netinkamas ženklinimas. „Labai dažnai nepažymima kokybės klasė arba neteisingai nurodoma kilmės šalis“, – teigia A.Drumstienė.

Kitas dažnai pasitaikantis pažeidimas – nepašalinti puvinių ir ligų pažeisti vaisiai bei daržovės. Tiesa, šitokio pobūdžio pažeidimai labai priklauso nuo orų. Pasak inspektorės, šiais metais tokių pažeidimų buvo mažiau, nes per patį daržovių derėjimo piką buvo sausos oro sąlygos.

Atkreipkite dėmesį į sezoniškumą

Renkantis vaisius ir daržoves, reikėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą. Sezono metu vaisiai ir daržovės gauna natūralios saulės šviesos, auginami natūralioje dirvoje, todėl turi visų organizmui naudingų biocheminių medžiagų.

Tačiau būtų neteisinga sakyti, kad žiemos metu vaisiai ir daržovės yra labiau užteršti – leidžiamas naudoti chemikalų kiekis kruopščiai kontroliuojamas visais metų laikais. Todėl ir žiemą iš ES atkeliavę vaisiai ir daržovės yra saugūs ir tinkami vartoti.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius