Dabar populiaru
Publikuota: 2014 rugpjūčio 19d. 09:15

Faktai apie gardžiąsias cukinijas ir išradingų receptų rinkinys

Cukinijos
Fotolia nuotr. / Cukinijos

Daržininkai ir sodininkai greičiausiai džiaugiasi gausiu cukinijų derliumi... Kuo ypatingos šios daržovės ir ką galite iš jų pasigaminti? Kviečiame susipažinti!

Cukinijose yra labai mažai kalorijų

100 g aptiksite vos... 19 kcal! Ar gali būti puikiau, norinčioms ne tik skaniai pavalgyti, bet ir išlaikyti dailias kūno linijas? Taigi, skanaukite į sveikatą. Ką galite iš jų pagaminti? Receptų sąrašiuką rasite apačioje.

Cukinijos gali būti didesnės nei įsivaizduojate

Pavyzdžiui, pasiekti daugiau kaip 1,80 m ir sverti apie 30 kg. Bent jau sodininkas Bernardas Lavery iš Didžiosios Britanijos gali džiaugtis tokio dydžio užauginta daržove. Tačiau ar ji buvo skani – visai kitas reikalas. Štai specialistai tikina, kad skaniausios vis dėlto yra vidutinio dydžio, be to, tamsesnės. Tokiose kur kas daugiau maistingųjų medžiagų.

Cukinijų žiedai – valgomi

Cukinijų žiedai ypač populiarūs Viduržemio jūros virtuvėje, kurioje neretai dar ir tiekiami skrudinti. Taip pat jais galite įdaryti vieną ar kitą patiekalą arba papuošti gardų valgį. Taigi, kodėl neišbandžius ir nepalepinus savo skonio receptorių?

Cukinijos kovoja prieš vėžį ir širdies ligas

Atlikti tyrimai byloja, kad valgydami cukinijas galime tikėtis stipresnės sveikatos, pavyzdžiui, jose yra itin daug kalio (daugiau negu bananuose), kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, cukinijos gali padėti sumažinti vėžio riziką. Jose gausu ir mangano, vitamino C, nėra riebalų, mažai druskos.

Ką iš jų pagaminti? Atsakymus rasite JI24 receptų skyrelyje. Dalinamės skrandį džiuginančiomis idėjomis! 

Receptai
Receptas: Cukinijų šulinėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.1 / 27
Kaip gaminti

1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Tik nepervirkite, tegul lieka šiek tiek kietoki.

2. Nuplaukite ir nusausinkite viščiukų krūtinėles, supjaustykite nedideliais kubeliais, pabarstykite paukštienos prieskoniais ir druska. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištienos kubelius, trumpai pakepinkite.

3. Nusunkite ir nuvarvinkite konservuotus kukurūzus.

4. Dubenyje sumaišykite virtus ryžius, apkeptą vištieną ir kukurūzus. Paragaukite. Jei reikia, dar pasūdykite.

5. Cukinijas supjaustykite maždaug 7 cm storio griežinėliais, išskobkite minkštimą su sėklomis, įdarykite cukinijų šulinėlius ryžių ir vištienos įdaru. Sudėkite įdarytas cukinijas į stiklinį kepimo indą, įpilkite pasūdytos grietinėlės, uždenkite folija ir kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Baigiant kepti ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio.

Ingredientai
Cukinijos: 4.00 vnt. (nedidelės)
Ryžiai: 400.00 g
Vištiena: 4.00 vnt. (krūtinėlės)
Kukurūzai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų)
Grietinėlė: 500.00 ml
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių ir cukinijų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 47
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.

2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.

3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.

4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 300.00 ml
Sūris: 100.00 g (tarkuoto brandinto)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (kelios šakelės džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.1 / 41
Kaip gaminti

1. Cukinijas nuplauti, perpjauti į keturias dalis, išvalyti sėklyną. Apibarstyti šaukštu druskos ir palikti valandą pastovėti.

2. Paprikas perpjauti perpus, išimti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į didelį dubenį.

3. Susidariusį skystį nuo cukinijų nupilti, o cukinijas supjaustyti šiaudeliais.

4. Į puodą supilti aliejų, suberti cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol cukrus ir druska ištirps.

5. Į karštą marinatą sudėti paruoštas daržoves, gerai išmaišyti ir ant nedidelės ugnies troškinti 20 min.

6. Galiausiai sukrėsti pomidorų padažą, išmaišyti ir dar 10 min. patroškinti. Supilti actą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti. 

Ingredientai
Paprikos: 700.00 g (įvairių spalvų)
Cukinijos: 2.00 kg (nedidelių)
Pomidorų padažas: 500.00 g (aštraus)
Cukrus: 200.00 g
Aliejus: 250.00 ml
Actas: 120.00 ml
Druska: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 47
Kaip gaminti

Parmoje ypač populiarus patiekalas iš cukinijų (itališkai vadinamas Parmigiana di zucchine).

1. Nuplautas cukinijas supjaustykite išilgai ir apvirkite garuose.

2. Supjaustykite griežinėliais mocarelą.

3. Pašlakstykite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, sluoksniais sudėkite cukinijas, mocarelą ir pomidorų tyrę.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite cukinijų lazaniją apie 10 min. (kol išsilydys sūris).

5. Ištraukite patiekalą iš orkaitės, palikite aušti 5 minutes, apibarstykite smulkintais bazilikais, taip pat jei norite - tarkuotu parmezano sūriu, ir patiekite.

 

Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Mocarelos sūris: 200.00 g
Pomidorai: 150.00 g (trintų)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų ir imbierų marmeladas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 21
Kaip gaminti
  1. Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
  2. Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
  3. Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
  4. Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.

Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 kg (gabaliukais pjaustytų)
Imbieras: 50.00 g (50 - 70 - tarkuotos šaknies)
Citrinos: 1.00 vnt.
Vanduo: 200.00 ml
Cukrus: 500.00 g (uogienių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrus cukinijų padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 38
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite pomidorų padažą, cukrų, aliejų ir actą, užvirkite.
  2. Nuplautas ir išvalytas paprikas bei nuluptus česnakus sumalkite mėsmale, o cukinijas supjaustykite kubeliais, galite didesniais.
  3. Į užvirusį padažą sumeskite visas daržoves, įberkite pagal skonį druskos ir virkite apie 25 minutes.
  4. Karštą padažą išpilstykite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Cukinijos: 3.00 kg
Paprikos: 4.00 vnt. (saldžiųjų)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 1000.00 g
Cukrus: 250.00 g
Aliejus: 250.00 ml
Actas: 250.00 ml (6 proc. jeigu mėgstate aštriau naudokite 9 proc.)
Česnakai: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
5 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.4 / 9
Kaip gaminti
  1. Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
  2. Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis.  Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
  3. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
  4. . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
  5. Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.

 

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (žalia, vidutinio dydžio)
Žirniai: 3.00 st. (3 saujos šviežių, gliaudytų)
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5 žaliosios, saldžiosios)
Vanduo: 1500.00 ml
Sultinys: 2.00 valg. š. (2 kubeliai ekologiško)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 1.00 st. (nesaldintos kokosų)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 9
Kaip gaminti
  1. Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
  2. Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
  3. Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
  4. Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio. 
  5. Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
  6. Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.  

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).

Ingredientai
Rūgpienis: (papločiui) 150.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (50 nerafinuoto - papločiui ir įdarui)
Miltai: 400.00 g (kvietinių - papločiui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubraukto - papločiui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (papločiui)
Vanduo: 1.00 st. (šalto, virinto - papločiui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (padažas, pagal skonį - papločiui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Čederio sūris: 100.00 g (tarkuoto - įdarui)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (keli rutuliukai - įdarui)
Ožkų pieno sūris: 80.00 g (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sūriais įdaryti cukinijų žiedai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 9
Kaip gaminti
  1. Visus įdarui skirtus ingredientus gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  2. Iš tešlos suformuokite 6 rutuliukus, jais įdarykite praskleistus cukinijų žiedus, galus užsukite, kad neiškristų įdaras.
  3. Juos kepkite karštame aliejuje, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir patiekite.

 

Ingredientai
Cukinijos: 6.00 vnt. (žiedų)
Rikotos sūris: 50.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1/3 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tešloje apvolioti cukinijų žiedai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 8
Kaip gaminti
  1. Cukinijų žiedus nuplaukite, nusausinkite, apipurkškite aliejumi, apšlakstykite vynu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. Juos apvoliokite riešutų bei sūrio mišinyje ir iškepkite karštuose riebaluose.
  3. Prieš tiekdama gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Ingredientai
Cukinijos: 8.00 vnt. (žiedų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (0,5 saujelės tarkuoto)
Riešutai: 1.00 sauja (pusė saujelės maltų)
Aliejus: 100.00 ml
Vynas: 50.00 ml (sauso, baltojo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų pyragas su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.0 / 27
Kaip gaminti
  1. Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
  3. Atskirai iki standumo išplakite baltymus. 
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
  5. Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
  6. Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
  7. Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite  grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
  8. Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nemaža)
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (trynių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 200.00 g (karštai rūkyto)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (keli saulėje džiovinti aliejuje)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Krapai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Grietinėlė: 200.00 ml (indelis riebios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 13
Kaip gaminti
  1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
  2. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
  3. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
  4. Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.

 

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelių)
Sūris: 200.00 g (tepamo gali būti ir su žalumynais)
Kumpis: 200.00 g (Serano, galima rinktis ir kitą)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 43
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
  2. Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
  3. Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
  4. Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
  5. Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.  
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Aliejus: 100.00 ml
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba kiti prieskoniai pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žaismingi cukinijų kepsneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 79
Kaip gaminti

Atkreipkite dėmesį:

  1. Jei įmanoma, parinkite, kad cukinijos ir pomidoro riekių skersmuo būtų artimai vienodas.
  2. Cukinijų keptuvėje nesukepkite, tik apskrudinkite, dėl to kepkite ant didelės ugnies. Cukinijos labai vandeningos daržovės, dėl to kepdamos tyška. Saugokitės, kad nenusidegintumėte rankų.
  3. Barstydami sūriu stenkitės nepribarstyti ant skardos - sūris sudegs ir bus sunku išvalyti.

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Sutarkuokite fermentinį sūrį ir atidėkite. Pomidorą nuplaukite ir supjaustykite stambiomis riekėmis (reikės 4-5 riekių) horizontalia kryptimi pradedant nuo storiausios pomidoro vietos.
  2. Morkas nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Užkaiskite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus, ir, kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą. Kuminas pradės spragsėti ir patamsės, tuomet suberkite asafetidą ir po kelių sekundžių sudėkite tarkuotas morkas.
  3. Švelniai pasūdykite, įberkite pusę nurodyto juodųjų pipirų kiekio ir kepkite maišydami, kol morkos suminkštės. Galite keptuvę uždengti. Kepimo pabaigoje sudėkite saliero žalumynus ir pusę krapų, išmaišykite, dar kelias minutes troškinkite ir nukaiskite. Jei cukinijos ne visiškai peraugusios, ir jų sėklos minkštos, tuomet galite jas palikti, subrendusias kietas sėklas išvalykite. Ant didelės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų. Sudėkite kiek telpa cukinijų ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių, tačiau ne visiškai suminkštės. Cukinijos pabaigs kepti orkaitėje. Sudėkite apskrudintas cukinijas į kepimo skardą ir apšlakstykite sojos padažu.
  4. Keptas morkas padalinkite į 4-5 dalis ir paskleiskite vienodu sluoksniu ant cukinijų. Kitas cukinijas uždenkite pomidorais. Pomidorus pagardinkite likusiais juodaisiais pipirais.
  5. Daržoves pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių arba kol sūris visiškai išsileis ir pradės lengvai skrusti. Ištrauktas cukinijas pabarstykite likusiais sukapotais krapais. Patiekite po 1-2 abiejų rūšių kepsnelius su bulvių koše ir agurkais arba lengvomis gaiviomis žaliomis salotomis.  

Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA

Ingredientai
Cukinijos: 9.00 st. (cukinijų arba aguročių riekių (0,5-0,75 cm storio. Jei cukinijos oda kieta - nulupkite, minkštą odelę palikite))
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelio mėsingo)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninio)
Salierai: 1.00 vnt. (šluotelės žalumynų, nuplautų ir smulkiai sukapotų)
Asafetida: (¼arbat. š. (kvapiosios ferulos) 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (skrudinimui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Sūris: 120.00 g (120 - 150 fermentinio greitai besilydančio - geriausiai tinka šviesusis „Cheddar")
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladinis cukinijų pyragas
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.9 / 66
Kaip gaminti
Šokoladinis cukinijų pyragas
Šokoladinis cukinijų pyragas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir  muskatą.
  3. Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
  4. Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
  6. Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!

 

Ingredientai
Miltai: 370.00 g
Kakava: 80.00 g (miltelių – kepimo formai apibarstyti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (0,5)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/3 malto)
Cukrus: 300.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli arba 5 vidutinio dydžio)
Aliejus: 125.00 ml
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Cukinijos: 650.00 g (sutarkuotos)
Juodasis šokoladas: 100.00 g
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis – formai ištepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Nauji požeminiai konteineriai Vilniuje: bus patogu ar drums gyventojų ramybę?

Aktualu

Audringa „Putino virėjo“ J.Prigožino jaunystė: vagystės, išgertuvės su paaugliais ir kalėjimas

Aktualu

Orai.lt: darganą papildys vėtra

Verslas

Buvęs Estijos premjeras Taavi Roivas: kai Lietuva mus aplenkia, priimame tai kaip iššūkį

Pasaulis kišenėje

Raudona plyta pamena Šiaurės Lietuvos miestelių klestėjimo laikus

Vardai

Prancūzijos ambasadoriaus atsisveikinimo vakare – svečių padėka už „protokolo laužymą“

24sek

Broliai Ballai sugrįžo į Lietuvą – iš autobuso tiesiai į greito maisto restoraną

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežiui Pranciškui ranką spaudęs vienuolis: „Iš arti matyti, kokią sunkią naštą jis neša“

Gazas

Koks likimas laukia „Fiat“, po Lietuvą vežiojusio popiežių Pranciškų?

Aktualu

V.Ušackas: pralošus pirminius partijos rinkimus vargu, ar galima laimėti nacionalinius

Vardai

Žuvusio modelio mamą įskaudino kalbos apie mįslingą vaizdo įrašą: „Tai juodina mano dukrą“

Aktualu

Popiežiaus vizitas Agluonoje yra ypatingesnis nei Rygos lankymas

Gyvenimas

Tai – labai garsi optinė iliuzija, bet ar žinote, kas ją sukūrė ir kuo ji sudomino psichologus?

Sportas

„The Best“: C.Ronaldo nukarūnuotas – geriausiu metų futbolininku tapo L.Modričius

Aktualu

I.Šimonytė: mano lyginimas su D.Grybauskaite – tobula klišė

Gyvenimas

„Christian Dior“ įspūdingu šou su baleto šokėjais pradėjo Paryžiaus mados savaitę

Vardai

Su vyro šmeižtu Mia nesitaikys: „Jis turi manęs miegančios nuogos nuotraukų, kuriomis grasina“

Aktualu

Parlamentarai apsispręs dėl naujo parlamentinio tyrimo

Verslas

Daugiabučių gyventojų abejones keičia konkretūs renovacijos klausimai

Infografikas

Kiek žingsnių per dieną nueinate?

Naujienos

Aktualu

Nauji požeminiai konteineriai Vilniuje: bus patogu ar drums gyventojų ramybę?

Aktualu

Audringa „Putino virėjo“ J.Prigožino jaunystė: vagystės, išgertuvės su paaugliais ir kalėjimas

Aktualu

Orai.lt: darganą papildys vėtra

Verslas

Buvęs Estijos premjeras Taavi Roivas: kai Lietuva mus aplenkia, priimame tai kaip iššūkį

Pasaulis kišenėje

Raudona plyta pamena Šiaurės Lietuvos miestelių klestėjimo laikus

Vardai

Prancūzijos ambasadoriaus atsisveikinimo vakare – svečių padėka už „protokolo laužymą“

24sek

Broliai Ballai sugrįžo į Lietuvą – iš autobuso tiesiai į greito maisto restoraną

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežiui Pranciškui ranką spaudęs vienuolis: „Iš arti matyti, kokią sunkią naštą jis neša“

Gazas

Koks likimas laukia „Fiat“, po Lietuvą vežiojusio popiežių Pranciškų?

Aktualu

V.Ušackas: pralošus pirminius partijos rinkimus vargu, ar galima laimėti nacionalinius

Vardai

Žuvusio modelio mamą įskaudino kalbos apie mįslingą vaizdo įrašą: „Tai juodina mano dukrą“

Aktualu

Popiežiaus vizitas Agluonoje yra ypatingesnis nei Rygos lankymas

Gyvenimas

Tai – labai garsi optinė iliuzija, bet ar žinote, kas ją sukūrė ir kuo ji sudomino psichologus?

Sportas

„The Best“: C.Ronaldo nukarūnuotas – geriausiu metų futbolininku tapo L.Modričius

Aktualu

I.Šimonytė: mano lyginimas su D.Grybauskaite – tobula klišė

Gyvenimas

„Christian Dior“ įspūdingu šou su baleto šokėjais pradėjo Paryžiaus mados savaitę

Vardai

Su vyro šmeižtu Mia nesitaikys: „Jis turi manęs miegančios nuogos nuotraukų, kuriomis grasina“

Aktualu

Parlamentarai apsispręs dėl naujo parlamentinio tyrimo

Verslas

Daugiabučių gyventojų abejones keičia konkretūs renovacijos klausimai

Infografikas

Kiek žingsnių per dieną nueinate?

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką