Dabar populiaru
Publikuota: 2015 liepos 2d. 16:00

Gaiviai vakarienei – skanėstai iš arbūzų

Arbūzas puikiai atgaivina
Shutterstock nuotr. / Arbūzas puikiai atgaivina

Vasarą taip ir norisi šiuo bei tuo atsigaivinti. O juk arbūzai saldūs, gaivūs ir maistingi.

Juose gausu sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, likopeno, kuris yra labai stiprus antioksidantas. Arbūzų sultys puikiai valo organizmą nuo šlakų. Arbūzų nauda tiriama ir rimtuose moksliniuose eksperimentuose. Štai Kentukio universiteto mokslininkai, atlikę tyrimus, nustatė, kad arbūzai padeda numesti svorio, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir saugo nuo aterosklerozės.

Arbūzai didina aminorūgščių kiekį organizme ir gerina medžiagų apykaitą. Kadangi arbūzo sudėtyje yra daug vandens, jums niekada negrės dehidratacija. 200 gramų arbūzo per dieną – viskas, ko reikia, kad pradėtumėte deginti riebalus.

Tad siūlome išsirinkti receptą:

Receptai
Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 9
Kaip gaminti

1. Supjaustykite raudonąjį svogūną griežinėliais ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis.

2. Dideliame dubenyje sluoksniuokite arbūzo kubelius, fetą, perpus perpjautas alyvuoges, kapotas mėtas, raudonųjų svogūnų griežinėlius su žaliųjų citrinų sultimis.

3. Paruoštas salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai išmaišykite. Galite papuošti baziliko lapeliais.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (Žaliųjų citrinų sultys: 1 arbat. š.)
Arbūzas: 800.00 g (Kubeliais pjaustytas (galima rinktis besėklį))
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 120.00 g (Juodosios be kauliukų)
Mėtos: 3.00 valg. š. (Kapotos šviežios)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šalta arbūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 28
Kaip gaminti
  1. Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
  3. Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (minkštoji dalis be žievės ir kauliukų)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Mėtos: 1.00 sauja (4 lapeliai į arbūzų masę ir saujelė papuošimui)
Mėlynės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų želė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 12
Kaip gaminti

1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.

2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.

3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.

4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.

5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.

7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.

8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.

Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 4.00 arbat. š.
Želatina: 1.00 valg. š.
pakelis 1.00 vnt.
Mėtos: 15.00 g (keli lapeliai papuošti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morengo ir arbūzų skanėstas
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Po truputį berdami miltinį cukrų kiaušinių baltymus išplakite iki vientisos blizgios masės. Baigdami plakti įlašinkite citrinų sulčių ir supilkite krakmolą, gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite baltymus, formuodami pyragėlius – galima daryti apvalius, keturkampius. Juos kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 3 valandas. Atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo popieriaus.

3. Grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Ant baltymų pyragėlių uždėkite plaktos grietinėles ir kelis gabalėlius arbūzo.

4. Pyragėlius iš karto tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Krakmolas: 2.00 arbat. š.
Arbūzas: 400.00 g (kelios riekės)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebi)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų, bananų ir mėlynių kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Arbūzas: 500.00 g
Bananai: 1.00 vnt.
Mėlynės: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Iš arbūzų pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Mėlynes perrinkite ir nuplaukite. Bananą nulupkite, supjaustykite. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Jeigu kokteilis išėjo per daug tirštas, tuomet praskieskite vandeniu. Pagardinkite moliūgų sėklomis, riešutais. Jeigu trūksta saldumo, paskaninkite medumi. 
Receptai
Receptas: Arbūzo kokteilis
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 8
Kaip gaminti

1. Pusę arbūzo supjaustykite kubeliais ir pusvalandžiui įkiškite į šaldiklį. Likusios pusės minkštimą sudėkite į plaktuvą kartu su medumi ir kelias sekundes permaišykite.

2. Sutrintą arbūzą užpilkite gerai atšaldytu mineraliniu vandeniu. Į taures sudėkite arbūzo kubelius ir užpilkite paruoštu gėrimu.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Vanduo: 800.00 ml (gazuotas, mineralinis)
Medus: 5.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzinė granita
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.2 / 15
Kaip gaminti

1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.

2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.

3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.

4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.

5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sulčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką