-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaminame kukulius: skirtingos šalys – skirtingos tradicijos. Itališkų ir švediškų receptai

Visame pasaulyje populiarūs mėsos kukuliai - dažnas pasirinkimas ir žvalgantis po restorano meniu, ir svarstant, ką gaminti namuose. Šį patiekalą nesudėtinga ir nebrangu paruošti, skanu valgyti, o įvairiausių jo receptų – galybė. Minint Tarptautinę mėsos kukulių dieną „maisto ekspertai aptaria, kuo šis patiekalas toks ypatingas ir kokius kukulius žmonės valgo įvairiose šalyse.
Jautienos kukuliai čili padaže
Jautienos kukuliai čili padaže / Shutterstock nuotr.

„Kiekvienoje šalyje kukuliai gaminami skirtingai – Vakarų šalyse įprastai apie juos galvojame, kaip apie susmulkintą arba maltą mėsą, dažnai sumaišytą su duona ar pienu. Tačiau Rytų Azijoje vyrauja tradicija kukuliams naudoti kapotą mėsą, susmulkintą iki vientisos masės. Įvertinti ruošimo skirtumus galime vien palyginę garsiuosius švediškus kukulius baltajame padaže su ispaniškais „albondigais“ pomidorų „salsoje“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Ji pastebi, kad ne tik skirtingų šalių, bet ir kiekvienų namų kukulių receptai skiriasi: „Žmonės kukulius gamina taip, kaip jiems patinka – prieskonių ir mėsos pasirinkimas priklauso nuo individualaus skonio – jie gali būti gaminami iš įvairiausių produktų – ne tik kiaulienos, bet ir ėrienos, kepenėlių, netgi žuvies ir daržovių.“

Tarp populiariausių – švediški ir itališki

Būtent mėsos kukuliukai, patogiai įsitaisę gardžiame padaže, yra švediškos virtuvės pasididžiavimas. Kita populiari patiekalo gimtinė – Italija, o italų emigrantai šį patiekalą greitai išpopuliarino JAV.

V.Juodkazienė aiškina, kad švediški kukuliai dažniausiai gaminami iš maltos jautienos ir kiaulienos, o itališkoje kukulių versijoje dominuoja jautiena, kiauliena ir veršiena vienodu santykiu. Atskirti šiuos kukulius galima atidžiai apžiūrėjus – itališki įprastai būna kur kas didesni už švediškus. Pastaruosius be didelių pastangų turėtų būti įmanoma paimti arbatiniu šaukšteliu.

Vida Press nuotr./Kepinami kukuliai
Vida Press nuotr./Kepinami kukuliai

Visgi geriausiai atskirti patiekalo kilmę padės prieskoniai. Tiek švediškų, tiek itališkų kukulių sudėtyje svarbus komponentas yra tarkuotas svogūnas ir piene mirkyta duona arba duonos trupiniai, bet tuo panašumai ir baigiasi.

V.Juodkazienė vardija, kad švediškiems kukulliams paskaninti įprastai naudojamas muskato riešutas, baltieji pipirai ir kartais maltas imbieras. Klasikiniai itališki kukuliai neapsieina be tarkuoto parmezano ar pekorino sūrio, taip pat česnako ir supjaustytų petražolių bei džiovinto raudonėlio.

„Be abejo, padažas yra vienas svarbiausių komponentų kukulių lėkštėje. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu – „marinara“. Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės“, – pasakoja maisto ekspertė. Itališki kukuliai dažniausiai patiekiami su makaronais, įprastai – spagečiais, o švedai juos skanauja su bulvių koše.

Azijietiški kukuliai – su lipniu padažu

Maisto ekspertė pastebi, kad kukulius gamina ir Azijos skoniams neabejingi valgytojai. Dažniausiai Rytų šalyse kukuliai gaminami iš vištienos. Jų lėkštėje ypač svarbus komponentas yra lipnus padažas, ruošiamas iš sojos padažo, medaus, skrudintų sezamų aliejaus ir krakmolo.

„Santa Maria“ nuotr./Indiški kukuliai
„Santa Maria“ nuotr./Indiški kukuliai

Anot pašnekovės, tokiu lipniu saldžiarūgščiu padažu aplieti kukuliai dažnai pagardinami sezamo ar kitomis sėklomis ir patiekiami su ryžiais ir gaivių salotų lėkšte.

Ruošiant kukulius, galima naudoti tiek faršą, tiek smulkintą mėsą.

„Ruošiant kukulius, galima naudoti tiek faršą, tiek smulkintą mėsą. Tačiau prieš rinkdamiesi faršą įvertinkite tai, kad į jį jau gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar kitų maisto priedų. Tuo tarpu smulkintos mėsos sudėtyje pridėtinių produktų nerasite, čia gali būti pridėta tik iki 1 proc. druskos. Taigi, atkreipkite dėmesį, kokią mėsą renkatės savo patiekalui, nes nuo to priklauso, kokius prieskonius naudosite ją pagardinti“, – paaiškina ekspertė.

Švediški kukuliai

Ingredientai:

kukuliams:

  • 450 g maltos jautienos;
  • 450 g maltos kiaulienos;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 0,3 stiklinės pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 0,3 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • pagal skonį: maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelis druskos.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 3 stiklinės jautienos sultinio;
  • 0,5 stiklinės grietinėlės;
  • pagal skonį: druskos ir maltų juodųjų pipirų, šlakelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį.

2. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

3. Paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4-5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6-7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.

4. Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C laipsnių karščio, kol gražiai apskrus.

5. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes.

6. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.

Vida Press nuotr./Švediški kukuliai
Vida Press nuotr./Švediški kukuliai

Itališki kukuliai

Ingredientai:

kukuliams:

  • 300 g maltos jautienos;
  • 300 g maltos kiaulienos;
  • 300 g maltos veršienos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejus;
  • 1 svogūnas;
  • 5 skiltelės česnako;
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių;
  • 1 kiaušinis.

padažui:

  • 0,5 stiklinės parmezano sūrio;
  • 1 stiklinė pekorino sūrio;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • pagal skonį: petražolių, garstyčių, džiovinto raudonėlio, maltų pipirų, druskos.

Gaminimas:

1. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepinkite, kol viskas gražiai pagels.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus sūrius. Suberkite džiūvėsėlius, kapotus petražolės lapus, įdėkite garstyčių, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, džiovintu raudonėliu. Sudėkite į dubenį maltą mėsą, pakepintus svogūnus ir česnakus, viską išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite mėsos kukulius. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 12 min. iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

3. Nedideliame dubenyje sumaišykite pomidorų pastą su alyvuogių aliejumi. Įpilkite 1 šaukštą šilto vandens. Šiuo padažu aptepkite šiek tiek apkepusius mėsos kukulius ir pašaukite atgal į orkaitę bei kepkite dar 25 min. Iškeptus kukulius papuoškite tarkuotu sūriu ir petražolėmis.

Fotolia nuotr./Spagečiai su jautienos kukuliais
Fotolia nuotr./Spagečiai su jautienos kukuliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius