Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Gardi vakarienė: 20 patiekalų su špinatais

Pyragas su špinatais
Fotolia nuotr. / Pyragas su špinatais
Šaltinis: 15min
0
A A

Brokolinius kopūstus vis dažniau įtraukiate į savo valgiaraštį, tad metas jį praturtinti sveikomis lapinėmis daržovėmis – špinatais.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Žali špinatų lapeliai – tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. Per dieną gana suvalgyti stiklinę šviežių supjaustytų špinatų arba pusę stiklinės troškintų. Patiekalų su špinatais galite gamintis visus metus!

Taip pat skaitykite: 13 priežasčių valgyti brokolinius kopūstus. Receptai vakarienei

Receptai
Receptas: Bulviniai pyragėliai su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 400.00 g (kvietiniai)
Druska: 1.00 arbat. š.
Špinatai: 250.00 g (įdarui)
Sviestas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale.

2. Dubenyje į bulvių masę įmuškite kiaušinius, supilkite miltus, pasūdykite ir užminkykite tešlą. Jei tešla skystoka – dar įberkite miltų.

3. Špinatus perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite sietelyje ir smulkiai supjaustykite.

4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai sukapotas česnako skilteles.

5. Sukrėskite špinatus ir dar truputį pakepkite.

6. Tuomet sudėkite šakute sutrintą fetą, pasūdykite, pagardinkite maltu muskatu ir atsargiai išmaišykite.

7. Tešlą kočiokite ant miltais pabarstytos lentos, formele išspauskite skritulius. Ant kiekvieno jų uždėkite špinatų įdaro, perlenkite per pusę ir gerai apspauskite kraštus.

8. Pyragėlius aptepkite lydytu sviestu, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 20 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje. 

Pyragėlius skaniausia valgyti karštus.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Receptai
Receptas: Lazanija su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 500.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Špinatai: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui; šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Špinatų ir rikotos padažui; 1/2 svogūno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (Špinatų ir rikotos padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Špinatų ir rikotos padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Pienas: 400.00 ml (Bešamelio padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Špinatų ir rikotos padažui ir bešamelio padažui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Bešamelio padažui; žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite špinatų ir rikotos įdarą. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės, sudėkite stambiai plėšytus špinatų lapus, uždenkite dangčiu ir leiskite trumpai pasitroškinti. Atvėsinkite špinatus ir sugrūskite elektriniu grūstuvu, įmaišykite rikotą, pasūdykite.

2. Keptuvėje labai trumpai pakepinkite miltus, įmaišykite sviestą, maišydama šluotele plona srovele supilkite pieną, įberkite žiupsnelį tarkuoto muskato, nuolat maišydama kaitinkite padažą, kol ims tirštėti, nukelkite nuo ugnies, pasūdykite.

3. Kepimo indo dugną padenkite plonu padažo sluoksniu, išdėliokite lazanijos lakštus, dėkite sluoksnį špinatų įdaro, sluoksnį makaronų lakštų, vėl sluoksnį padažo ir t. t. Ant viršaus turėtų būti lakštinių sluoksnis. Supilkite ant jo likusį padažą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Receptai
Receptas: Avinžirniai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 23
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Špinatai: 600.00 g (lapai be kotų)
Džiūvėsiai: 75.00 g (malti)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (aštrių raudonųjų ir 1 žiupsnelis juodųjų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 2.00 l (virintas)
Kaip gaminti

1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.

4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.

5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Trinta špinatų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 27
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Sviestas: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto riešuto)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1 - 1,5)
Špinatai: 400.00 g (2 ryšulėliai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Kumpis: 150.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Batonas: 4.00 riekės (arba sumuštinių duonos)
Grietinėlė: 200.00 ml
Grietinė: 10.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite dviejuose šaukštuose ištirpinto sviesto su trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite 20 minučių.

2. Špinatus perrinkite, nuplaukite ir sumeskite į sriubą (kelis lapelius palikite papuošti).

3. Sriubą ištrinkite trintuvu. Virtus kiaušinius nulupkite ir susmulkinkite. Kumpį ir batoną supjaustykite kubeliais. Batoną apkepinkite likusiame svieste.

4. Į sriubą supilkite grietinėlę ir užvirininkite. Sriubą po lygiai išpilstykite į tris dubenis (arba tiesiai į sriubos lėkštes). Į vieną įberkite kumpio, į kitą – smulkintų kiaušinių, į trečią – skrudinto batono. Sriubą su kumpiu ir kiaušiniais prieš nešdami ant stalą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patiekite paskaninus grietine ir likusiais špinatais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Spagečiai su špinatais ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (spagečių)
Špinatai: 500.00 g
Riešutai: 3.00 valg. š. (gliaudytų kedrų riešutėlių (tinka ir žemės riešutai))
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Daržovių sultinys: 75.00 ml
Mocarelos sūris: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Svogūnus smulkiai sukapokite, česnakus sugrūskite.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus, sudėkite smulkintus špinatus (šaldytų atšildyti nereikia), kelias minutes patroškinkite (šaldytus – trumpiau, šviežius – ilgiau), pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatų riešutais.

3. Spagečius išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, sudėkite į keptuvę su špinatais ir gerai išmaišykite.

4. Kitoje keptuvėje ar nedideliame puode užvirkite sultinį, sudėkite sūrį ir kaitinkite, kol išsilydys.

5. Makaronus išdėliokite į lėkštes, užpilkite sūrio padažu ir apibarstykite riešutais.

Receptai
Receptas: Bulvienė su špinatais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (šviežių)
Jogurtas: 600.00 ml (natūralaus)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Švieži žalumynai (krapai, petražolės, svogūnų laiškai, gelsvės) 20.00 g
Aitrioji paprika: 10.00 g (pusė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Špinatai: 100.00 g
Džiovinti pomidorai: 70.00 g
Kaip gaminti

1. Nuplautas nuskustas bulves supjaustykite stambiais gabalais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, smulkintomis aitriosiomis paprikomis, pašaukite į 200 ºC karštumo orkaitę ir kepkite, kol gražiai apskrus.

2. Džiovintus pomidorus 20 minučių pamirkykite šaltame virintame vandenyje, ištraukusi gerai nuspauskite ir susmulkinkite.

3. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, stambesnius lapelius suplėšykite. 

4. Šviežius žalumynus nuplaukite, gerai nuvarvinkite, susmulkinkite ir suplakite su natūraliu jogurtu bei smulkiai pjaustytais svogūnais. Pagal skonį įberkite druskos ir dar kiek paplakite.

5. Į kiekvieną dubenį dėkite keptų atvėsintų bulvių, ant jų užberkite džiovintų pomidorų, tada užpilkite jogurtu su žalumynais.

6. Tiekdama ant viršaus uždėkite po porą žiupsnių špinatų.  

Receptai
Receptas: Makaronai su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (kaspinėlių formos)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Pomidorai: 9.00 vnt. (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kedrinės pinijos: 80.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Vadovaudamasi nurodymais ant pakuotės išvirkite makaronus, nukoškite.

2. Gerai nuplaukite, nuvarvinkite ir suplėšykite špinatus.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, išspauskite česnaką, sudėkite pomidorus, pakepkite 2–3 min., sudėkite špinatus, vis pamaišydama kepkite maždaug 5 min. Kai špinatai sukris, pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite kedrines pinijas.

5. Dėkite į lėkštę makaronų, ant jų – troškintų špinatų su pomidorais, ant viršaus užbarstykite skrudintų pinijų. Papuoškite šviežio baziliko šakele.

Receptai
Receptas: Lietiniai su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
4.0 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (tešlai ir 1 valg. š. padažui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 tešlai ir 1 įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. lydyto, tešlai ir padažui)
Pienas: 3.00 st. (1 st. tešlai ir 2 st. padažui)
Špinatai: 500.00 g (įdarui)
Rikotos sūris: 250.00 g (įdarui)
Sūris: 100.00 g (po 50 gr. tarkuoto parmezano įdarui ir padažui)
Muskatas: 1.00 vnt. (žiupsnis įdarui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, maltų, įdarui ir padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį įdarui ir padažui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus produktus sudėkite į plakimo indą ir išplakite elektriniu plakikliu. Padėkite tešlą pusvalandžiui šaldytuvą, paskui iš jos iškepkite lietinius.

2. Paruoškite įdarą: nuplautus, nusausintus špinatus susmulkinkite ir sumaišykite su rikota, parmezanu bei kiaušiniais.

3. Įberkite muskatų, pagal skonį pagardinkite pipirais, druska ir dar sykį viską gerai išmaišykite.

4. Po du šaukštus masės dėkite ant kiekvieno blyno ir susukite ritinėlius.

5. Išdėliokite juos sviestu išteptoje nepridegančioje kepimo skardoje.

6. Paruoškite padažą: giliame puode išlydykite sviestą. Suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol šie gražiai pagels.

7. Maišydama supilkite pieną ir apie 5 minutes kaitinkite ant silpnos ugnies.

8. Suberkite sūrį, sukrėskite pomidorų padažą, įberkite pipirų, druskos ir išmaišykite.

9. Kiek pravėsusiu padažu apliekite lietinius ir 20 minučių pašaukite į 200ºC karštumo orkaitę.

Receptai
Receptas: Kumpio salotos su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kumpis: 6.00 riekės
Batonas 1.00 riekės
Salotos: 1.00 vnt. (ryšulėlis įvairių)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Ridikėliai 2.00 vnt.
Bazilikai: 2.00 valg. š. (lapelių)
Kaip gaminti

1. Kumpio griežinėlius susukite į ritinėlius.

2. Salotas ir špinatus suplėšykite, pomidorus supjaustykite riekelėmis, ridikėlius - plonais griežinėliais. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

3. Batoną supjaustytkite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumaišykite su salotomis.

4. Sudėkite susuktus kumpio griežinėlius ir bazilikų lapelius. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

Receptai
Receptas: Paukštienos salotos su mocarela, pomidorais ir špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.4 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (paukštienos (vištienos ar kalakutienos) krūtinėlės)
Pomidorai: 300.00 g (labiau tinka maži)
Džiovinti pomidorai: 50.00 g
Špinatai: 100.00 g
Mocarelos sūris: 400.00 g
Saulėgrąžos: 200.00 g (lukštentų)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml
Prieskoniai salotoms (dėkite tokius kokius mėgstate) 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai paukštienai 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Džiovintus pomidorus užpilkite aliejumi ir palaikykite apie valandą, kad išmirktų.

2. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, sudėkiti išmirkusius džiovintus pomidorus, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).

3. Kai mėsytė apskrunda, suberkite saulėgrąžų sėklas ir viską kartu pakepinkite. Tuomet belieka supjaustyti špinatus, mocarelos sūrį, sudėti pomidoriukus, paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su alyvuogių aliejumi.

Sveika ir skanu! Ir dietoms tinka!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptai
Receptas: Pyragas su špinatais ir lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Sviestas: 125.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po vieną - tešlai ir įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Lašiša: 250.00 g (šaltai rūkytos - įdarui)
Špinatai: 20.00 g (ryšelis - įdarui)
Rikotos sūris: 250.00 arbat. š. (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (baltoji dalis - įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Grietinėlė: 100.00 ml (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite tešlą: sukapokite miltus su sviestu, kol susidarys trupiniai, sumaišykite su druska, kiaušiniu, išminkykite iki vienalytės masės, įdėkite į plėvelę  ir atšaldykite šaldytuve.

2. Paruoškite įdarą: špinatų lapus, susmulkintą porą ir česnaką apkepinkite 5 min. Lašišą supjaustykite plonais griežinėliais.

3. Paruoštą tešlą iškočiokite, įklokite į kepimo indą, ant viršaus dėkite špinatų masę ir lašišos gabaliukus.

4. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir rikotos sūriu. Paruošta mase apipilkite pyragą ir pašaukite į 160 laipsnių įkaitiną orkaitę. Kepkite 30 min.

Autorės nuotr./Pyragas su špinatais ir lašiša
Autorės nuotr./Pyragas su špinatais ir lašiša

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

 

 

 

 

 

Receptai
Receptas: Kišas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.3 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g (ir 2 valg. š. įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ir 2 vnt. įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui taip pat)
Špinatai: 400.00 g (pakelis šaldytų, įdarui)
Pienas: 240.00 ml (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio, įdarui)
Varškės sūris: 150.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (įdarui)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai, įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½ šaukštelio maltų, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio maltų muskatų riešutų, įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

2. Atšalusią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, perkelkite į apvalią kepimo formą, subadykite šakute ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min.

3. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės. Ataušinkite ir sumaišykite su špinatais.

4. Ant praaušusio pyrago pagrindo sutrupinkite varškės sūrį, sukrėskite špinatų masę, o ant viršaus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.  

Receptai
Receptas: Ožkų sūrio kepsniukas su špinatais ir vytintais pomidoriukais
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g
Ožkų pieno sūris: 80.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 6.00 vnt. (vynuoginiai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (šakelė)
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (kelios šakelės)
Citrinos: 1.00 vnt. (skiltelė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Ant sūrio pabarstykite prieskonių ir 5–10 min. kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje.

2. Vynuoginius pomidoriukus perpjaukite pusiau, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite smulkintų čiobrelių, druskos. Paruoštus pomidoriukus įdėkite į 100ºC įkaitintą orkaitę ir 30–40 min. palaikykite.

3. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais ir pamerkite į ledinį vandenį – jos taps traškesnės ir sultingesnės. Špinatus taip pat pamerkite į šaltą vandenį.

4. Sūrį, kol gražiai apskrus, apkepkite įkaitintoje keptuvėje. Morkas ir špinatus nusausinkite ir lengvai, netrindami, sumaišykite su vytintais pomidoriukais bei padažu iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir raudonėlių.

Alaus someljė rekomenduoja: Šis šaltas užkandis puikiai dera su kvietinio salyklo turinčiu alumi.

"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas

Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko

Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia

 

 

 

 

 

Receptai
Receptas: Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 32
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (šafrano)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų)
Špinatai: 2.00 sauja (šaldyti, bet tinka ir švieži)
Kaip gaminti
  1. Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
  2. Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
  3. Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
  4. 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė

Receptai
Receptas: Varškėčiai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 54
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 70.00 g
Druska: 4.00 g
Juodieji pipirai: 4.00 g (šviežiai malti)
Špinatai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir  šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
  3. Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
  5. Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
  6. Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
Receptai
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Receptai
Receptas: Trinta špinatų sriuba su skrudinta šonine ir kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 500.00 g (lapai)
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė, miltinga)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežios)
šoninė 4 juostelės plonai pjaustytos 400.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Špinatų lapus nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Bulvę nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnako skiltelę nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu sviesto puode, kuriame virs sriuba. Sudėkite kubeliais pjaustytą bulvę, supilkite sultinį ir virkite 10–15 minučių, kol šie suvirs.

2.Sudėkite špinatų lapus ir virkite dar 5 minutes. Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes, kad vidus būtų minkštas.

3.Šoninę pakepinkite keptuvėje be riebalų, kol gražiai apskrus. Sriubą išsukite elektriniu plaktuvu iki vientisos tyrės, sudėkite grietinę ir užvirkite. Įberkite druskos, pipirų, muskatų.

4.Sriubą išpilstykite į lėkštes, į kiekvieną dėkite juostelę skrudintos šoninės, pusę perpjauto kiaušinio, įberkite kapotų petražolių. Valgykite su skrudinta duona.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Apkepas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (riebi)
Ryžiai: 2.00 st. (virti)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 150.00 ml
Špinatai: 400.00 g (šaldyti)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kedrų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mocarelos sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus atitirpinkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite 80 g sviesto, tada suverskite špinatus. Kelias minutes patroškinusi, atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išsukite su varške, druska, grietinėle ir žalumynais, o baltymus išplakite iki standžių putų ir palengva įmaišykite į ryžius.

4. Varškės ir ryžių masę atsargiai, kad nesukristų baltymai, sumaišykite. Pusę jos krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskleiskite špinatų ir svogūnų sluoksnį, suberkite tarkuotą mocarelą, tada sukrėskite likusią varškės masę.

5. Cukinijas nuplaukite, susmulkinkite, išdėliokite ant apkepo. Į tarpelius įspauskite vyšninių pomidoriukų.

6. Ant viršaus išdėliokite sviesto drožleles, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus. Apkepą kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.

Receptai
Receptas: Pikantiški suktinukai su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (400 - 500 g kiaulienos)
Kiauliena: 500.00 g (500 - 600 g kumpis)
Špinatai: 1.00 sauja
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Mėsos prieskoniai:(aštresni) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kiaulienos kumpį perpjaukite išilgai ir labai gerai išmuškite, gausiai pabarstykite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska. (Mėsą per naktį ar bent 3–4 valandas pamarinuokite su prieskoniais.) Faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu, grūstu česnaku, kiaušiniu, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Ant lentutės patieskite išmuštą kumpį, apdėkite plautais ir plikytais špinatais, apklokite faršu, vėl dėkite špinatų lapų ir susukite. Vyniotinį kas 3–4 centimetrus susmaigstykite ilgais mediniais pagaliukais. Paskui supjaustykite griežinėliais taip, kad kiekvienam tektų pagaliukas. Į aliejumi pašlakstytą skardą sudėkite griežinėlius ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekite su šviežiomis ar konservuotomis daržovėmis, mėgstamu padažu.  

Pagaminsite per 50 min., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptai
Receptas: Pyragėliai su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.6 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g
Fetos sūris: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Graikiniai riešutai: 80.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Tešlą palaikykite kambario temperatūroje, kad atšiltų.

2. Špinatus gerai nuplaukite ir 2–3 min. pavirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, nuvarvinkite ir susmulkinkite.

3. Įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus.

4. Elektriniu grūstuvu susmulkinkite graikinius riešutus.

5. Dubenyje sumaišykite špinatus, smulkintus riešutus, sūrį ir svogūnus, pasūdykite, pagardinkite muskatu, sutrinkite masę šakute arba grūstuvu.

6. Supjaustykite tešlos lakštus vienodo pločio juostelėmis. Patieskite ant stalo vieną tešlos juostelę, kraštus patepkite plaktu kiaušiniu, per vidurį dėkite špinatų įdaro, ant viršaus uždėkite kitą juostelę, prieš tai ją įpjaukite kas 0,5 cm, užspauskite kraštus. Supjaustykite juostelę vienodo dydžio gaballiais. Patepkite pyragėlių viršų kiaušiniu.

7. Sudėkite į skardą, kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 20 min.

 

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką