Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gardūs ir nebrangūs patiekalai: idėjos ir 20 receptų su populiariais produktais

Ir kas gi nenori valgyti skaniai, tačiau maistui pernelyg neišlaidauti? Lengviausia tai padaryti derinant nebrangiai atsieinančius pagrindinius patiekalo ingredientus ir kelis priedus, kurie galbūt brangesni, tačiau jų nereikia daug. Pažvelgėme į „Maximos“ projekto #palyginome herojų krepšelius, išrinkome kelis nebrangius, sezoninius ingredientus ir sufleruojame, ką skanaus iš jų galima pagaminti.
Spagečiai su šonine
Spagečiai su šonine / Vida Press nuotr.

Studentė Laura, „Maximoje“ apsipirkusi kartu su Livija Gradauskiene, į savo krepšelį dėjosi bulvių ir makaronų – tai duetas, populiarus ne tik tarp studentų, bet ir mėgstamas visų, valgiaraštį planuojančių racionaliai.

Bulves galima vadinti tikromis šaltojo sezono meniu karalienėmis. Kai orai vėsūs ir norisi sotesnio maisto, galima pasilepinti bulviniais blynais bei patiekti juos su įdomesniu padažu. Jei riebaluose kepti blynai gąsdina dėl sunkumo, ruoškite kugelį – orkaitėje keptas patiekalas bus lengvesnis (žinoma, jei tieksite jį su gaivesniu, o ne spirgučių padažu). Nemėgstate tarkuotų bulvių patiekalų? Tuomet iš bulvių galite ruošti lengvą troškinuką, o gal apkepą su trupučiu mėsytės. Kokį patiekalą bepasirinktumėte, paskaičiavę vienos porcijos kainą, nustebsite, kokia ji nedidelė. Dalinamės keliais receptais:

Bulviniai blynai
Receptas: Tradiciniai bulviniai blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 279
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.

3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.

4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Suskleisti
Moliūgų ir bulvių blynai
Receptas: Moliūgų ir bulvių blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 171
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 800.00 g (be žievės, sutarkuoto burokine tarka)
Bulvės: 600.00 g (nuskustų, sutarkuotų burokine tarka)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skon 5)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (arba graikiško jogurto; patiekimui)
Rūkyta lašiša: 100.00 g (patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

Aš juos valgiau su graikišku jogurtu, pagardintu trupučiu druskos, pipirų ir česnako, bet čia taip pat tiks ir paprasta grietinė, o dar pagardinus juos trupučiu rūkytos lašišos, turėsite visai gurmanišką patiekalą, kuriuo nedvejodami galite vaišinti net įnoringus svečius.

1. Sumaišykite tarkuotus moliūgus ir bulves. Įtarkuokite svogūną. Įmaišykite kiaušinius ir miltus. Pagardinkite trupučiu muškato riešuto, geru žiupsniu kajeno pipirų ir druska. Įmaišykite moliūgo sėklas.

2. Leiskite tešlai pastovėti 20 minučių.

3. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Kabinkite po šaukštą paruoštos masės, keptuvėje formuokite blynus šiek tiek juos paplodami šaukštu. Kepkite ant lengvos ugnies apie 2 minutes iš kiekvienos pusės, kol blynai apskrus.

4. Mėgaukitės šiais blynais su trupučiu grietinės, graikišku jogurtu, o gal ir gabalėliu rūkytos lašišos.

Suskleisti
Bulvės su šonine
Receptas: Bulvės normaniškai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (geriau tų rūšių, kurios virdamos ne taip subyra)
Porai: 2.00 vnt.
Sviestas: 30.00 g
Šoninė: 150.00 g (karštai rūkytos)
Grietinėlė: 50.00 ml
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite storais 1–1,5 cm griežinėliais. Nupjaukite porų žaliuosius galus ir šaknies galiuką ir taip pat supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais.

2. Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir sumeskite šoninės gabalėlius, pakepkite minutę, kol pakvips, o tuomet suberkite porus. Pakepinkite dar minutę, o tuomet suberkite bulves ir užpilkite 250 ml vandens – nemaišykite!

3. Įberkite druskos, pipirų ir troškinkite ant vidutinio karščio ugnies 15 min. Stebėkite, kad ant dugno visada būtų šiek tiek vandens ir troškinys nepradėtų svilti.

4. Beveik paruošus patiekalą supilkite grietinėlę, patroškinkite dar minutę, o tuomet puodą uždenkite ir leiskite 5 min. pastovėti. Valgykite, kol dar karšta.

Suskleisti
Vegetariškas troškinys su bulvėmis
Receptas: Bulvių, pomidorų ir brokolių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (galite keisti 1–2 valg. šaukšt. pomidorų tyrės)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 0.50 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.

2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.

3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Suskleisti

Dar vienas nebrangus pasirinkimas – makaronai. Žinoma, neužtenka jų tik išvirti ir patiekti, reikia sūrio, daržovių, galbūt ir šoninės ar maltos mėsos. Tarkime, virtus makaronus sumaišę su grietinėle ir poros rūšių sūriais, galite kepti populiarųjį amerikietišką apkepą „Mac&Cheese“, tiesa, kai kam jis gali pasirodyti nuodėmingai kaloringas.

Vida Press nuotr./Su sūriu kepti makaronai
Vida Press nuotr./Su sūriu kepti makaronai

Kalorijų bus žymiai mažiau, jei makaronus derinsite su daržovėmis – šviežiomis, konservuotomis ar šaldytomis. Su jais gerai draugauja brokoliai, cukinijos, pomidorai – ir švieži, ir konservuoti, šaldyti žirneliai. Jei prie makaronų norisi sotesnio padažo, iš kelių šimtų gramų maltos mėsos formuokite mažus kukuliukus, patroškinkite juos su konservuotais pomidorais, tiekite su virtais makaronais ir alkanų žmonių namuose tikrai neliks! Kviečiame rinktis receptą:

Kepti makaronai su sūriu
Receptas: Kepti makaronai su sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 69
Receptas
Ingredientai
Duona: 3.00 riekės (baltos arba batono)
Sviestas: 65.00 g (15 tirpinto ir 50 - paprasto ir gabalėlis formai ištepti)
Pienas: 700.00 ml
Miltai: 35.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Čederio sūris: 250.00 g (kietojo, 82 proc. riebumo)
Sūris: 115.00 g (Gruyere - puskiečio)
Makaronai: 250.00 g (ragelių formos)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
  2. Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
  4. Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą, ir jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus ir abiejų 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
  5. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
  6. Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą.  Viršų apibarstykite likusiais 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet dėkite į lėkštes ir valgykite. Skanaus!

 

Suskleisti
Makaronai su cukinijomis
Receptas: Makaronai su cukinijomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (0,5 maltų)
Šalavijai: 1.00 g (keli lapeliai)
Pesto padažas: 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir padėkite šiltai.
  2. Maltus graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  3. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais ir po vieną išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  4. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite pesto padažu ir aliejumi. 
  5. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8–12 min., kol suminkštės.
  6. Užberkite tarkuoto brandinto sūrio ir dar pakepkite, kol jis išsilydys.
  7. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite smukintus šalavijus, riešutus, supilkite grietinėlę.
  8. Išmaišykite ir pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite makaronus ir kiek pakaitinkite.
  9. Makaronus tiekite su karštais cukinijų griežinėliais.
Suskleisti
Makaronai su žirneliais ir kumpiu
Receptas: Makaronai su žirneliais ir kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 36
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (arba švieži)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Jogurtas: 200.00 g (natūralaus arba neriebios grietinės)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtosios)
Kumpis: 150.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 30.00 g (arba krapai)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite. Kol jie verda, susmulkinkite cukiniją ir kumpį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite cukiniją ir kepkite apie 2 minutes. Suberkite žirnelius, išmaišykite ir kepkite minutę.
  2. Sudėkite kumpį ir kepkite dar minutę. Sudėkite jogurtą arba grietinę, garstyčias, išmaišykite ir troškinkite 3 minutes. Pagal skonį įberkite smulkintų svogūnų laiškų ar krapų, prieskonių. Makaronus suverskite į paruoštą padažą, išmaišykite ir dėkite į lėkštes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Spagečiai su pomidorų padaže troškintais vištienos kukuliukais
Receptas: Spagečiai su pomidorų padaže troškintais vištienos kukuliukais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (spagečiai)
Vištiena: 350.00 g (~350 - 400 g maltos vištienos (ar bet kokios kitos mėsos))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė savo sultyse)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką gerai susmulkinkite.
  2. Pusė smulkinto česnako ir svogūno suberkite į mėsą, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuoto sūrio, pagardinkite druska, pipirais, įberkite džiūvėsių ir viską gerai išmaišykite.
  3. Iš mėsos formuokite nedidelius kukuliukus.
  4. Makaronus virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  5. Kukuliukus dėkite į keptuvę su šlakeliu gerai įkaitusio aliejaus ir kepkite, kol gražiai apskrus, o tada išimkite iš keptuvės.
  6. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kukuliukai suberkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepinkite, tada supilkite elektriniu trintuvu sutrintą pomidorų masę, pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis, jei atrodo tiršta, įpilkite šlakelį vandens ir viską pakaitinkite ant nedidelės ugnies ~5 min.
  7. Tuomet kukuliukus sudėkite atgal į keptuvę ir viską troškinkite ~15–20 min.
  8. Patiekite ant spagečių uždėjus keletą kukuliukų ir užpylus gauto padažo.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

Jei norite apsipirkti pernelyg neišlaidaudami, daržovių skyriuje dairykitės sezoninių gėrybių. Štai jaunas tėtis Svajūnas, tapęs projekto #palyginome herojumi, į prekių vežimėlį dėjosi nemenką moliūgą. Ši daržovė vėlyvą rudenį tikrai gali karaliauti virtuvėje, mat iš jos paruošite daugybę patiekalų. Populiariausias iš jų – sriuba, kuriai tereikės dar kokios bulvės, morkos, svogūno ir šaukštelio maltos saldžiosios paprikos. Pilnas puodas gardžios, sušildančios sriubos, o išlaidos nedidelės!

Kreminė moliūgų sriuba
Receptas: Kreminė moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 288
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir bulves nuskuskite.
  2. Daržoves supjaustykite kubeliais.
  3. Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
  4. Virti apie 20 min.
  5. Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
  6. Valgykite su grietine.

 Receptą atsiuntė Erika Ž.

Suskleisti
Pikantiška moliūgų sriuba
Receptas: Pikantiška moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 26
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 800.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 vnt. (gabalėlis čili)
Imbieras: 15.00 g (šviežio)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0.5 - (curry masala))
Indiški priekoniai: (0.5 garam masala) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1.  Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite moliūgą, supjaustytą česnaką, cukrų, karį ir garam masala.
  3. Viskas pakepinkite ~5~7 minutes kol moliūgas suminkštės. Supilkite sultinį, įdėkite imbiero, susmulkintą čili.
  4. Viską virkite ~20 min, kol moliūgas pilnai suminkštės. Imbierą išimkite ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
  5. Įberkite saują parmezano ir dar kelias minutes pakaitinkite.
  6. Sriuba puikiai tinka patiekti su grietinėle (tai ne tik skanu, bet ir labai gražu).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Senoviniai moliūgų sklindžiai
Receptas: Senoviniai moliūgų sklindžiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 96
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g (tarkuoto; sklindžiams)
Pienas: 1.00 st. (sklindžiams)
Miltai: 200.00 g (viso grūdo kvietinių; sklindžiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (sklindžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (sklindžiams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (sklindžiams)
Saulėgrąžų aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Šoninė: 200.00 g (šaltai rūkytos kiaulienos; padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas; padažui)
Sviestas: 10.00 g (padažui)
Kmynai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!

2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.

4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.

Suskleisti
Greitas bulvių ir moliūgų apkepas
Receptas: Greitas bulvių ir moliūgų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 188
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 g (dideli)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepti ir skardai patepti)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir nuskustas bulves sutarkuokite stambia (burokine)  tarka.
  2. Svogūnus nulupkite supjaustykite, apkepkite svieste ir supilkite į tarkuotų bulvių ir moliūgų masę.
  3. Kiaušinius išplakite ir supilkite į masę, suberkite miltus, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite.
  4. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sukrėskite masę.
  5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20–30 minučių. Kai apkepas bus jau beveik iškepęs, apiberkite jo viršų parmezano sūriu ir dar kelias minutes pakepkite, kol sūris išsilydys. Patiekite su mėgstamu padažu.
Suskleisti

Martynas, parduotuvėje apsipirkęs kartu su vaikais, rinkosi produktus pusryčiams – kiaušinius, pieną, miltus, be jokios abejonės, buvo suplanuota kepti blynus! Tai dar vienas puikus ir nebrangus patiekalas, kurį lengva paruošti, o patiekę blynus su įdomesniais priedais – ne tik uogienėmis, bet ir jogurtu, medumi, klevų sirupu, gal net paskrudinta šonine, – karališkai pavalgysite. Siūlome kelias skanias idėjas jūsų pusryčiams (o gal ir vakarienei):

Blynai
Receptas: Nesudėtingi, bet puikūs olandiški blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 58
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g
Krakmolas: 60.00 g
Pienas: 460.00 ml
Vanduo: 240.00 ml
Sviestas: 80.00 g (ištirpinto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Sūris: 100.00 g (Goudos; galima ir nenaudoti)
Kaip gaminti

1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).

2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.

3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.

4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).

Suskleisti
Mieliniai blynai su obuoliais
Receptas: Gardūs ir purūs mieliniai blynai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 96
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Pienas: 280.00 ml (šilto)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (ir dar jo reikės kepimui)
Brendis: 1.00 valg. š. (galima nepilti, bet jis suteikia papildomo aromato)
Obuoliai: 2.00 vnt. (rūgštesni, supjaustyti gabaliukais)
Druska: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį supilkite miltus, padarykite duobutę, į ją dėkite sutrupintas mieles, užpilkite jas šaukšteliu cukraus ir trečdaliu pieno, išmaišykite ir palikite 15 min. – mišinys miltų duobutės viduryje turi pasidengti burbulais.

2. Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi, supilkite mišinį į dubenį su miltais ir mielių mišiniu, supilkite likusį pieną, tešlai skirtą aliejų, brendį, vanilės ekstraktą, įberkite druskos. Labai gerai plakdami išmaišykite, kad neliktų gumulų. Galiausiai įmaišykite obuolių gabaliukus, uždenkite ir palikite pakilti apie 40 min.

3. Didelę keptuvę (geriau storadugnę, jokiu būdu ne skirtą lietiniams) įkaitinkite ant vidutinės ugnies, pilkite šiek tiek aliejaus ir dėkite po šaukštą tešlos, formuodami blynelius. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, stebėkite kaitrą – keptuvė neturi būti per karšta, kad blynai spėtų iškepti nesudegę, tačiau kaitros taip pat turi pakakti, kad blynai neprisigertų riebalų.

4. Dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų likučiai, o tada perdėkite į lėkštę, kurioje tieksite, ir pabarstykite cukraus pudra. Tiekite karštus.

Suskleisti
Blynai
Receptas: Cukinijų ir morkų blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 196
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 puodelis (tarkuotos)
Morkos: 2.00 puodelis (tarkuotų)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (konservuotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Viso grūdo miltai: 0.50 puodelis
Kukurūzų miltai: 0.50 puodelis
Čederio sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.

3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Suskleisti
Grikių kruopų ir varškės blyneliai
Receptas: Grikių kruopų ir varškės blyneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 210
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Varškė: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 dideli arba 3 maži)
Pienas: 3.00 valg. š.
Miltai: 3.00 valg. š.
Karis: 5.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
  2. Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
  5. Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
Suskleisti

Naminių skanumynų gaminimas taip pat visai nereiškia, kad teks itin išlaidauti. Juk gardžiam, net šiek tiek nostalgiškam obuolių pyragui užteks neįmantrių, kasdienių ingredientų – miltų, cukraus, kiaušinių, o gaivinančiai želė, tarkime, iš apelsinų, teprireiks įsigyti porą produktų. „Maximoje“ obuolių bei apelsinų – populiariųjų rudens vaisių – į savo prekių krepšelį dėjo anūko gimtadieniui besiruošusi močiutė Roma. Sufleruojame, ką skanaus ir nebrangaus iš šių gėrybių galima pagaminti:

Obuolių pyragas
Receptas: Cinamonu kvepiantis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.2 / 61
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Sviestas: 125.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 140.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 225.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Pienas: 5.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu.

2. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.

3. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.

4. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Minkštutėlis, medumi kvepiantis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 8.00 valg. š. (6 šaukštai tešlai ir 2 šaukštai viršui)
Medus: 85.00 g (jei susicukravęs, pakaitinkite; ir dar pora šaukštų aptepimui (nebūtina))
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, tryniai atskirti nuo baltymų; tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 160.00 g (tešlai)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (viršui)
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio, nulupti, perpjauti pusiau, be sėklalizdžių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Apvalios kepimo formos (geriausiai – nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu.

2. Paruoškite obuolius. Nuluptus, perpjautus perpus, be sėklų ir sėklalizdžių guldykite juos ant lentelės pjūviu į apačią ir supjaustykite it armonikėlę, neįpjaudami iki pat apačios. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis, pabarstykite cukrumi ir palikite, kol paruošite tešlą.

3. Sviestą sukite su cukrumi tol, kol mišinys pasidarys baltas ir purus. Supilkite medų ir pamaišykite, kol susijungs su sviesto-cukraus mase. Supilkite ir trynius, vanilės ekstraktą ir vėl pasukite, kol susimaišys.

4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska bei supilkite į sviesto-cukraus-medaus-trynių masę, pamaišykite. Neišsigąskite – bus labai tiršta, tačiau tešlą „pataisys“ baltymų plakinys.

 

5. Atskirame dubenyje plakite baltymus, kol šie sustangės, ir sudėkite juos į tešlą, labai atsargiai, kabindami nuo apačios, įmaišykite baltymus, kol tešla bus vientisa. Ji bus tirštoka, tačiau suvaldoma.

6. Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, mentele palyginkite paviršių, o tada įspauskite į ją obuolių puseles pjūviu į apačią. Geriausia vieną dėti į vidurį, o likusias sudėlioti ratu. Labai stipriai nespauskite, nes tešla kepdama kils ir obuolius gražiai apglėbs.

7. Kepkite 34–40 min., kol viršus bus rusvas, o obuoliai – visiškai iškepę. Jei norite, aptepkite viršų skystu medumi, tą darykite, kol pyragas dar šiltas. Tačiau galite medumi ir netepti, o jau pravėsusį pyragą pabarstyti cinamonu ar cukraus pudra.

Suskleisti
Apelsininiai putėsiai
Receptas: Apelsininiai putėsiai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Grietinėlė: 400.00 ml (neriebios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 4.00 valg. š.
Želatina: 15.00 g
Vanilės ankštis 1.00 vnt.
Mėtos: 10.00 g (keli lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti

1. Trynius atskirkite nuo baltymų.

2. Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, peiliu iškrapštykite sėklytes ir supilkite į indą su tryniais. Ten pat suberkite du šaukštus miltelinio cukraus ir viską gerai išsukite. 100 g grietinėlės užkaitinkite ir plonyte srovele nuolat maišydama pilkite į trynius, iki masė pradės tirštėti.

3. Želatiną išbrinkykite ir ištirpinkite puodelyje virš garų.

4. Likusią grietinėlę išplakite, supilkite atvėsintą želatiną ir trynių masę. Apelsinus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite per pusę, išspauskite sultis ir supilkite jas į kremą.

5. Kiaušinių baltymus su dviem šaukštais miltelinio cukraus išplakite iki standžių putų, baltymus sukrėskite į kremą, atsargiai išmaišykite ir išpilstykite į apelsinų puseles. Desertą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą, tiekite papuošusi mėtų lapeliais.

Suskleisti
Apelsinų ir citrinų pudingas
Receptas: Apelsinų ir citrinų pudingas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sultys: 900.00 ml (apelsinų)
Rudasis cukrus: 8.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Krakmolas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Citrusus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
  2. Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis. Įberkite 5 šaukštus rudojo cukraus, tarkuotas citrusų žieveles. Statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs.
  3. Krakmolą gerai sumaišykite su grietinėle. Plona srovele pilkite į karštas apelsinų sultis, maišydama kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies.
  4. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite konditerine šluotele. Kitame dubenyje su žiupsneliu druskos ir trimis šaukštais cukraus suplakite kiaušinių baltymus.
  5. Plaktus trynius supilkite į karštą apelsinų kremą. Palikite atvėsti. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
  6. Sukrėskite į indelius ir tiekite ant stalo.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius