Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 2d. 13:00

Gavėnios savaitgaliui – senovinė perlinių kruopų košė. 4 receptai

Perlinių kruopų košė
„Scanpix“ nuotr. / Perlinių kruopų košė

Gavėnia – pasninko laikotarpis prieš Velykas, kurias šiemet švęsime balandžio 1-ąją. Seniau žmonės gavėniai ruošdavosi iš anksto – džiovindavo arba sūdydavo įvairus grybus, prisiraugindavo agurkų ar kopūstų. Vienas svarbiausių šio laikotarpio patiekalų ant mūsų prosenelių stalo buvo įvairios košės, tad kodėl savaitgalį neišmėginti, pavyzdžiui, perlinės košės? Rinkitės net iš 4 senovinių receptų.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, perlinių kruopų košė pastaruoju metu primiršta nepelnytai, tad Gavėnia – puikus metas ją prisiminti.

Pasak maisto ekspertės, perlinės kruopos – vienos populiariausių kruopų pasaulyje, iš jų pagaminta košė skani, soti, aromatinga. Tiesa, prieš verdant, perlines kruopas būtina išmirkyti per naktį, o dar prieš mirkymą – bent porą kartų perplauti švariu vandeniu. Gamindami košę, supilkite norimą kiekį perlinių kruopų į puodą ir įpilkite vandens santykiu 1:3.

Perlinių kruopų košė su čiobreliais

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 1 cukinija;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • kmynų;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte išvirkite.

2. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį.

3. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir apibarstykite jomis cukiniją kartu su kmynais ir čiobreliais. Įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 minučių.

4. Praėjus nurodytam laikui, visą turinį suverskite į keptuvę ir pakepkite. Tuomet į keptuvę suverskite perlinių kuopų košę ir viską gerai išmaišykite. Patiekite košę ant stalo.

Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė
Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė

Perlinių kruopų košė su morkomis

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 2 nedidelės morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 pomidoras;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • druskos
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Perlinių kruopų košė su pievagrybiais

Ingredientai:

  • 250 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 200 g morkų;
  • 2 svogūnai;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pievagrybius nuplaukite, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite.

2. Morkas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite, o svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pievagrybius ir daržoves atskirai apkepkite.

3. Kruopas perrinkite, nuplaukite ir suberkite į gilią keptuvę. Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite išbrinkti ir išvirkite ant silpnos ugnies.

4. Tuomet sumaišykite grybus, daržoves ir košę bei patiekite.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis

Perlinių kruopų košė su žirniais

Ingredientai:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 150 g žirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų čiobrelių;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

„Revolut“ tampa banku ir po metų siūlys kreditus – licenciją gavo Lietuvoje

Aktualu

Tragedija Klaipėdoje: laivų gamykloje lūžęs kranas pražudė du žmones

Aktualu

Premjeras: prezidentės politiką iliustruoja „tulpių paštas“

24sek

Skausmo perkreiptu veidu – su NBA čempionais kovojęs Jonas Valančiūnas patyrė traumą

Vardai

Ieškomiausi 2018 metų žmonės „Google“ – už princo ištekėjusi M.Markle ir vos nemirusi D.Lovato

„Ginčas“ dėl Lietuvos pilietybės: ar suteikti ją Kanadoje išaugusiam NBA potencialo talentui?

Verslas

Žinia 700 tūkst. banko klientų: ar esate įsitikinę, kad pinigų išgryninimas jums nieko nekainuos?

Vardai

A.Adamovič ir Ž.Gečas šventes pasitiks trise, su Žaku: „Pernai per Kalėdas sužinojome, kad laukiamės“

Pasaulis kišenėje

Vaizdas iš lakūnų kabinos: kaip atrodo nusileidimas pavojingiausiame pasaulio oro uoste

Aktualu

E.Masiulis klausia V.Landsbergio, ką veikė dieną prieš STT pareiškiant įtarimus dėl korupcijos

24sek

„urBONUSas“: R.Petrauskas nededa taško: „Rimtai svarstyčiau pasiūlymą komentuoti „Žalgirį“

24sek

Į Miuncheną „Žalgiris“ keliaus be dviejų svarbių žaidėjų

Gazas

„Porsche“ gamins 911 hibridus: kur jie dės elektrinį variklį?

Maistas

15 laiko patikrintų silkės patiekalų šventėms: nuo silkės „pataluose“ iki švelniai marinuotos

Aktualu

Nepagražintas ugniagesių gyvenimas: nešioja per didelius batus ir verčiami eiti laisvadienių

Vardai

Filmavimo metu susižalojo Mios sūnus – prireikė medikų pagalbos

24sek

NBA žvėrį padėjęs pažaboti Domantas Sabonis surinko dvigubą dublį

Pasaulis kišenėje

7 magiškos vietos, kurias gruodį būtina aplankyti Klaipėdoje

Aktualu

Premjeras: kreipimesi į tarnybas faktų nėra, tai tik paklausimas

Aktualu

Vilniaus Lazdynų rajone siautėjusį peiliu ginkluotą plėšiką sulaikė kriminalistai

Naujienos

Verslas

Naujame Nacionalinio stadiono Vilniuje projekte – ir oro gondola

Aktualu

R.Karbauskis: atsakomybę už etatinio apmokėjimo klaidas turi prisiimti ir prezidentė

Gyvenimas

Ketvirtadienį 15min studijoje – pokalbis apie artėjantį Kalėdinį bėgimą

Verslas

„Revolut“ tampa banku ir po metų siūlys kreditus – licenciją gavo Lietuvoje

Aktualu

Tragedija Klaipėdoje: laivų gamykloje lūžęs kranas pražudė du žmones

„Ginčas“ dėl Lietuvos pilietybės: ar suteikti ją Kanadoje išaugusiam NBA potencialo talentui?

Pasaulis kišenėje

Pamatykite: 102 metų promočiutė tapo vyriausia šuolininke su parašiutu

Aktualu

Premjeras apie prezidentę: 10 metų Lietuvoje buvo vienintelis neklydęs žmogus

24sek

Skausmo perkreiptu veidu – su NBA čempionais kovojęs Jonas Valančiūnas patyrė traumą

Buvau geras Gyvenimas

Kitiems padedanti K.Grybaitė: jei kuriu prabangius interjerus, nereiškia, kad gyvenu muilo burbule

Vardai

A.Adamovič ir Ž.Gečas šventes pasitiks trise, su Žaku: „Pernai per Kalėdas sužinojome, kad laukiamės“

Vardai

Ieškomiausi 2018 metų žmonės „Google“ – už princo ištekėjusi M.Markle ir vos nemirusi D.Lovato

Aktualu

180 tūkst. eurų vertės kontrabandą į Lietuvą atgabenusi grupuotė siunčiama į kalėjimą

Gyvenimas

15min studijoje pokalbis apie agresiją su A.Mockumi: ji mus ar mes ją valdome?

Vardai

Monika Marija pristato dainą ir klipą „Light On“: „Ji – apie skaudžiausią mano išgyvenimą“

Gazas

„Porsche“ gamins 911 hibridus: kur jie dės elektrinį variklį?

Maistas

15 laiko patikrintų silkės patiekalų šventėms: nuo silkės „pataluose“ iki švelniai marinuotos

SGD terminalui – 4 metai

Aktualu

Kinija du kanadiečius įtaria sukėlus pavojų nacionaliniam saugumui

Aktualu

Prancūzijoje mirė „geltonųjų liemenių“ protestuotojas, kurį partrenkė sunkvežimis

Vardai

Ypatingos

05:50
03:17

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką