Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 2d. 13:00

Gavėnios savaitgaliui – senovinė perlinių kruopų košė. 4 receptai

Perlinių kruopų košė
„Scanpix“ nuotr. / Perlinių kruopų košė

Gavėnia – pasninko laikotarpis prieš Velykas, kurias šiemet švęsime balandžio 1-ąją. Seniau žmonės gavėniai ruošdavosi iš anksto – džiovindavo arba sūdydavo įvairus grybus, prisiraugindavo agurkų ar kopūstų. Vienas svarbiausių šio laikotarpio patiekalų ant mūsų prosenelių stalo buvo įvairios košės, tad kodėl savaitgalį neišmėginti, pavyzdžiui, perlinės košės? Rinkitės net iš 4 senovinių receptų.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, perlinių kruopų košė pastaruoju metu primiršta nepelnytai, tad Gavėnia – puikus metas ją prisiminti.

Pasak maisto ekspertės, perlinės kruopos – vienos populiariausių kruopų pasaulyje, iš jų pagaminta košė skani, soti, aromatinga. Tiesa, prieš verdant, perlines kruopas būtina išmirkyti per naktį, o dar prieš mirkymą – bent porą kartų perplauti švariu vandeniu. Gamindami košę, supilkite norimą kiekį perlinių kruopų į puodą ir įpilkite vandens santykiu 1:3.

Perlinių kruopų košė su čiobreliais

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 1 cukinija;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • kmynų;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte išvirkite.

2. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį.

3. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir apibarstykite jomis cukiniją kartu su kmynais ir čiobreliais. Įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 minučių.

4. Praėjus nurodytam laikui, visą turinį suverskite į keptuvę ir pakepkite. Tuomet į keptuvę suverskite perlinių kuopų košę ir viską gerai išmaišykite. Patiekite košę ant stalo.

Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė
Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė

Perlinių kruopų košė su morkomis

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 2 nedidelės morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 pomidoras;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • druskos
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Perlinių kruopų košė su pievagrybiais

Ingredientai:

  • 250 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 200 g morkų;
  • 2 svogūnai;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pievagrybius nuplaukite, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite.

2. Morkas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite, o svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pievagrybius ir daržoves atskirai apkepkite.

3. Kruopas perrinkite, nuplaukite ir suberkite į gilią keptuvę. Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite išbrinkti ir išvirkite ant silpnos ugnies.

4. Tuomet sumaišykite grybus, daržoves ir košę bei patiekite.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis

Perlinių kruopų košė su žirniais

Ingredientai:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 150 g žirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų čiobrelių;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Iš Berlyno grįžęs palangiškis tęsia šeimos tradiciją pasitelkęs kavą

Aktualu

Ekonominės krizės vis labiau slegiami turkai skundžiasi aukštomis kainomis ir kaltina JAV

Vardai

M.Petruškevičius svarsto paviešinti du prieš žmonas smurtaujančius žinomus vyrus: „Aš šokiruotas“

Aktualu

Orai: Tik viena gaivesnė diena

Aktualu

Kėdainietės istorija gniaužia kvapą: gaisre palaidojusi namus ir mamą, vargsta dėl vandentiekio

Pasaulis kišenėje

Sustojęs laikas: Mirštančio Elėjos dvaro pakraštyje kvepia karališka arbata

Gyvenimas

Pažinčių svetainėse moterys elgiasi kitaip nei vyrai

Aktualu

Po avarijos automobilio iš Airijos vairuotojo ieško tarnybinis šuo

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 rugpjūčio 12–18 d.)

24sek

Adas Juškevičius Prancūzijoje prisistatė firminiais tritaškiais

Pasaulis kišenėje

Už 8 val. kelio nuo Lietuvos – turistų dar neatrastas miestas lyg iš distopinės knygos

Sportas

Prisvilęs Cristiano Ronaldo debiutas Italijoje – mačo herojumi tapo ne jis

Vardai

Viktorija Siegel pasibaisėjo degalinės plovyklos paslauga: „Šitas plovimas vertas 17 eurų?!“

Gyvenimas

Unikali apklausa: koks seksas patinka šiuolaikinėms moterims ir kokius lūkesčius jos turi

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Pievų, pieno ir sielų lyderis

Vardai

Eglei Jakštytei – 27-eri: apie gyvenimo vyrą, sielos miestą prie jūros ir naują etapą muzikoje

Vardai

„G&G Sindikato“ nario Donciavo ir Vaidos Viršutytės vestuvės: jaunavedžių meilės liudininku tapo Lilas

Maistas

Ką įdomaus kepsninėse ruošti veganams ir vegetarams: 4 originalūs receptai

15min tema Aktualu

Nusikaltėlių slaptavietės (3): kaip namuose slepiami ginklai ir žmonės

Deuce

Novakas Džokovičius pateko į Sinsinačio turnyro finalą

Naujienos

Verslas

Iš Berlyno grįžęs palangiškis tęsia šeimos tradiciją pasitelkęs kavą

Aktualu

Ekonominės krizės vis labiau slegiami turkai skundžiasi aukštomis kainomis ir kaltina JAV

Aktualu

Indonezijos Lomboko salą sukrėtė naujas smarkus 6,3 balo žemės drebėjimas

Vardai

M.Petruškevičius svarsto paviešinti du prieš žmonas smurtaujančius žinomus vyrus: „Aš šokiruotas“

Aktualu

Orai: Tik viena gaivesnė diena

Aktualu

Kėdainietės istorija gniaužia kvapą: gaisre palaidojusi namus ir mamą, vargsta dėl vandentiekio

Pasaulis kišenėje

Sustojęs laikas: Mirštančio Elėjos dvaro pakraštyje kvepia karališka arbata

Gyvenimas

Pažinčių svetainėse moterys elgiasi kitaip nei vyrai

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 rugpjūčio 12–18 d.)

Aktualu

Po avarijos automobilio iš Airijos vairuotojo ieško tarnybinis šuo

24sek

Adas Juškevičius Prancūzijoje prisistatė firminiais tritaškiais

Pasaulis kišenėje

Už 8 val. kelio nuo Lietuvos – turistų dar neatrastas miestas lyg iš distopinės knygos

Sportas

Prisvilęs Cristiano Ronaldo debiutas Italijoje – mačo herojumi tapo ne jis

Vardai

Viktorija Siegel pasibaisėjo degalinės plovyklos paslauga: „Šitas plovimas vertas 17 eurų?!“

Gyvenimas

Unikali apklausa: koks seksas patinka šiuolaikinėms moterims ir kokius lūkesčius jos turi

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Pievų, pieno ir sielų lyderis

Vardai

Eglei Jakštytei – 27-eri: apie gyvenimo vyrą, sielos miestą prie jūros ir naują etapą muzikoje

Apie ligą Rasa sužinojo būdama nėščia – inksto laukia jau dvejus metus

Vardai

„G&G Sindikato“ nario Donciavo ir Vaidos Viršutytės vestuvės: jaunavedžių meilės liudininku tapo Lilas

Maistas

Ką įdomaus kepsninėse ruošti veganams ir vegetarams: 4 originalūs receptai

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką