Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gavėnios valgiai: ekspertė pataria, kaip gardžiai paruošti žuvį ir silkę

Prasidėjus Gavėniai, ateina metas pailsėti nuo sunkių valgių ir virtuvėje vis dažniau kvepia žuvimi. Kokią žuvį rinktis, kaip ją paruošti gardžiai, kad neatsibostų, teiraujamės bendrovės „Rivona“ Žuvies ir kulinarijos cecho technologės Jūratės Abračinskienės.
Silkė
Silkė / 123RF.com nuotr.

Meistrės teigimu, žuvies skonis labai priklauso nuo to, kuo ji maitinasi. O vienas nemaloniausių iššūkių ruošiant žuvį yra pašalinti dumblo kvapą bei skonį.

Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Abračinskienė
Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Abračinskienė

„Rekomenduočiau iš vakaro žuvį pamarinuoti su svogūnais. Tada nuimti svogūnus, perplauti žuvį ir labai lengvai pamarinuoti su druska, pipirais bei trupučiu česnako, jei patinka. Prieš kepimą galima patarkuoti citrinos žievelės, išspausti citrinos sulčių. Žuvies nereiktų perkrauti prieskoniais, nes ji savaime yra labai turtinga savo skoniu. Keptą žuvį gardu valgyti su keptomis daržovėmis – morkomis, svogūnais, brokoliais, daržoves pagardinus žolelėmis – rozmarinu, česnakais, druska ir pipirais“, – pataria kulinarė.

Silkės kokybė ir skonis, anot J.Abračinskienės, priklauso nuo dviejų priežasčių: ar žuvis jau buvo neršusi ar ne. Neršusi žuvis būna liesesnė ir yra menkesnės vertės, o paskui ji atsimaitina ir tampa riebesnė, todėl jos mėsos kokybė pagerėja. Neršusios silkės gaudomos rugsėjo – spalio mėnesiais. Jei žuvis buvo neneršta, ji yra riebi ir puikios kokybės. Tokios gaudomos liepos – rugpjūčio, bei nuo gruodžio iki balandžio mėnesio.

Visos žuvys po neršto praranda daug energijos, todėl suliesėja, mėsoje lieka mažiau riebalų. O riebalai žuvyje yra labai vertinga dalis. Žuvų taukų sudėtyje yra daug ilgos grandinės polinesočiųjų riebalų rūgščių, t. y., omega-3 riebalų rūgščių. Įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Reikiamą omega-3 riebalų rūgščių kiekį galime gauti tris kartus per savaitę, valgydami žuvį. Be riebalų rūgščių, žuvyje yra daug kitų svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui – vitaminų D ir B, baltymų ir seleno.

123RF.com nuotr./Silkė
123RF.com nuotr./Silkė

Taigi Gavėnia – puikus metas papildyti vertingų mineralų bei vitaminų atsargas iš silkės, o norintiems ją skaniai pasigaminti – meistrės Jūratės Abračinskienės receptai.

Moteris prisipažįsta, kad vieni skaniausių silkių receptų jai yra su keptais obuoliais bei silkė su keptomis morkomis ir moliūgų sėklomis.

Silkė su keptomis morkomis ir kepintomis moliūgų sėklomis

Reikės:

  • 500 g silkės filė,
  • 300 g morkų,
  • 300 g svogūnų,
  • 100 g moliūgų sėklų,
  • aliejaus kepimui,
  • žiupsnelio druskos ir šviežiai grūstų pipirų.

Gaminimas:

Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite aliejuje, kol daržovės suminkštės, bet išliks traškios. Pabarstykite druska, grūstais juodaisiais pipirais. Masę atvėsinkite.

Pakepinkite moliūgų sėklas, atvėsinkite ir sudėkite į bendrą masę su morkomis ir svogūnais. Juostelėmis supjaustykite silkės filė, viską gerai išmaišykite. Patiekalas paruoštas valgyti, labai skanus, greitai paruošiamas. Skanaus!

„Vienas skaniausių silkių man yra su keptais obuoliais, tai yra mano vyro mamos prosenelės receptas. Neįsivaizduoju švenčių be šios silkės, ją ragaudavome visada, kai tik nuvažiuodavome pas vyro mamą į svečius. Tai lengvo ir labai švelnaus skonio patiekalas, pagaminamas greitai, nesudėtingai.

Silkė su keptais obuoliais

Jums reikės:

  • 500 g silkės filė,
  • 3 vidutinio dydžių obuolių,
  • 2 svogūnų,
  • sviesto kepimui,
  • aliejaus kepimui,
  • žiupsnelio druskos ir šviežiai grūstų pipirų.

Gaminimas:

Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname su aliejumi, dedame po žiupsnelį druskos ir šviežiai grūstų pipirų.

Obuolius nuplauname, nulupame žievę, supjaustome skiltelėmis. Obuolių skilteles pakapiname ant sviesto iš abiejų pusių. Obuoliai turi suminkštėti, bet neištižti.

Į lėkštę dedame juostelėm pjaustytą silkę, ant viršaus – kepintus svogūnus, o ant svogūnų dedame kepintus obuolius. Rekomenduoju papuošti sultene.

Skanaus!

Primename, kad gardžiausia ir vertingiausia silkė yra su galva arba šviežia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius