Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Greita, sezoniška ir skanu: sluoksniuotos tešlos pyragas su smidrais

Nuo seno mūsų močiučių darželiuose augintos gėlės iš tiesų yra visai ne gėlės, o pačios tikriausios daržovės – smidrai (neretai dar vadinami šparagais). Jie pastaraisiais metais karaliauja net restoranuose, o taip pat mėgstami ir smalsių kulinarų, gausiau gaminančių namuose. Savo skoniu šiek tiek žaliuosius žirnelius ir riešutus primenantys smidrai išties populiarūs visame pasaulyje.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su smidrais
Sluoksniuotos tešlos pyragas su smidrais / Vida Press nuotr.

Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „IKI“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, šparagų auginimas trunka visus metus, o jų derliumi galima mėgautis tik pavasarį ir vasaros pradžioje, dažniausiai balandžio–birželio mėnesiais. „Pastebime, kad kiekvieną sezoną smidrai sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio. Jų pardavimai auga kasmet, nors šparagai kainuoja brangiau nei kitos sezoninės daržovės. Daugiausiai dėmesio šios skanios ir maistingos daržovės sulaukia prasidėjus ir įpusėjus jų sezonui“, – sako pašnekovė.

Svarbiausia, smidrų nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį.

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, net ir pirmą kartą šparagus paruošti visai nesudėtinga. Tereikia nupjauti sumedėjusį koto galiuką, kurį galima lengvai pajusti tiesiog švelniai palenkus stiebelį, smidrus sudėti į karštą, pasūdytą vandenį ir virti 4 minutes. Svarbiausia, smidrų nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį. Be to, rekomenduojama smidrus virti surištus į ryšulėlį ir įstačius į puodą su vandeniu, kuris neapsemtų jų viršūnių. Taip daržovės virs garuose ir išliks maistingesnės.

„Nors smidrai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, tuomet smidrai laikykite stiklinėje su vandeniu, taip jie ilgiau išliks švieži. O jeigu paliksite kitai dienai, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo šią karališką daržovę panaudoti ypatingai progai ir nustebinti artimuosius smidrų pyragu.

Sluokniuotos tešlos smidrų pyragas

Ingredientai:

  • 500 g sluoksniuotos tešlos;
  • 300 g kumpio;
  • 2 kiaušiniai;
  • 200 g fermentinio sūrio;
  • 1 žalioji paprika;
  • ryšelis smidrų;
  • 100 g juodųjų alyvuogių;
  • 250 ml grietinėlės;
  • 4 česnako skiltelės;
  • svogūnų laiškų;
  • krapų;
  • petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Smidrus apvirkite 4 minutes ir perliekite šaltu vandeniu.

2. Svogūnų laiškus, česnakus ir petražoles smulkiai supjaustykite, išplakite su grietinėle, kiaušiniais ir sutarkuotu sūriu.

3. Plonai iškočiotą tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Tešlą subadykite šakute ir 5 minutėms dėkite į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.

4. Kai tešla šiek tiek iškils, ištraukite iš orkaitės ir ant jos išdėliokite plonai supjaustytą kumpį, šparagus, užpilkite grietinėlės ir sūrio masę, taip pat sudėkite smulkiai supjaustytas paprikas ir alyvuoges. Pabarstykite krapais, pagardinkite druska, pipirais ir vėl kepkite toje pačioje temperatūroje apie 40 minučių. Leiskite kiek atvėsti ir skanaukite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius