Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilinkite kaip virtuvės šefas: tendencijos, triukai ir išskirtinis receptas

Šiltais vasaros vakarais ne vienas traukiame prie grilio, kurio galimybės, kaip sako 15min kalbintas virtuvės šefas Aurimas Petrikas, iš tiesų yra plačios. Kad netektų laužyti galvos, kaip nustebinti draugus, artimuosius, o gal net ir patį save, A.Petrikas atskleidžia naujausias grilinimo tendencijas, virtuvės triukus ir pasidalija išskirtiniu receptu.
Aurimas Petrikas
Aurimas Petrikas / Asmeninio albumo nuotr.

„Grilinimo bendruomenė pastaruoju metu plečiasi. Dar prieš keletą metų mačiau žmones, nedrąsiai stovinčius prie šašlykinių, bet šiuo metu tikrai nemažai jų grilina“, – sako jaunasis virtuvės šefas, neseniai pasirodžiusios knygos „Receptai žmogaus, kurio niekas nežino: netikėti ingredientų deriniai ir (ne)paprasta gyvenimo virtuvė“ autorius, virtuvės „Petri“ (grilio kūriniai iš namų) įkūrėjas Aurimas Petrikas.

Tendencijose – drąsa eksperimentuoti

Virtuvės šefas pasakoja pastebėjęs, kad kuo toliau, tuo labiau žmonės yra linkę eksperimentuoti su maistu. „Dabar visi išdrąsėję ir pasiryžta ilgesniems gaminimo procesams – gamina plėšytą kiaulieną, jautienos krūtininę (brisketą), tai, kas reikalauja kantrybės. Taip pat pastebėjau, kad žmonės dažniau grilina picas, nors tai gana sudėtinga. Net smagu žiūrėti“, – sako jis.

Asmeninio albumo nuotr./Aurimas Petrikas
Asmeninio albumo nuotr./Aurimas Petrikas

Nors daržovių grilinimo būdų anaiptol nėra galybė, A.Petrikas teigia, jog net ir jas gaminti žmonės nori kuo įvairiau. Štai vienas būdų – daržoves dėti tiesiai ant anglių: „Daržovės apdega, nulupus jų odelę degėsio dūmo skonis būna prasiskverbęs į vidų ir rezultatas išeina visai geras. Su daržovėmis viskas gana paprasta – jas ištepi aliejumi ir kepi.“

O su žuvimi situacija skiriasi – ją grilinti kur kas sudėtingiau. Kaip sako A.Petrikas, žuvis pastaruoju metu rūkoma ant specialių lentelių: „Šiuo atveju daugelis taip pat atsidavę eksperimentams – tai gaminama lengvai parūkyta žuvis, tai nei žalia, nei išrūkyta iki galo.“

Pagrindinis marinato ingredientas gali nustebinti

Tarp grilinimo tendencijų – ir įvairuojantys marinato ingredientai. Daug kas į marinatą pila įvairių ingredientų, nes kažkur matė tai darant, sako A.Petrikas.

„Bet nedaug kas žino, ką tos sultys, pasukos, mineralinis vanduo, kefyras ar jogurtas iš tiesų duoda. Tarkim, jogurtas suteikia rūgšties, kuri minkština mėsą. Kiti galbūt prisibijo pilti mineralinį vandenį, pasukas. Iš tiesų, kai iškepi šašlyką, vištieną, pasukų nejauti, bet tikrai jauti, kad mėsa kitokia, minkštesnė“, – teigia virtuvės šefas.

Štai pats A.Petrikas marinatui naudoja kiek netikėtą pagrindinį ingredientą – vandenį. „Tai marinatas, kuris angliškai vadinasi Brine. Jį daugiausia naudoju vištienai, – sako virtuvės šefas. – Kai mėsa turi kaulą – ar tai būtų kulšis, ar sparniukas – toks marinatas padeda, kad viskas perkeptų iki kaulo.“

Ruošiant tokį marinatą mėsą reikėtų paskandinti vandenyje, ten įdėti atitinkamai druskos, cukraus, pipirų, prieskoninių žolelių.

„Kai palieki visa tai pusei paros arba parai, sūdytas vanduo prasiskverbia iki pat kaulo, mėsą vandenyje išbrandina, išmarinuoja, o druska užrakina sultis pačioje mėsoje. Kai pats pabandžiau šį metodą pirmą sykį, mane išties nustebino efektas, nors ir atrodė – kas čia tokio tas vanduo ir druska?“, – sako pašnekovas.

Rekomenduojamas receptas: ispaniškoji paelija

A.Petrikas dalijasi ir savo mėgstamu paelijos receptu, kurį pateikiame čia:

Parduotuvėje buvo akcija krevetėms ir midijoms, todėl sugalvojau pagaminti paeliją.Tai ispaniškas patiekalas su ryžiais. Geltona spalva, atsirandanti nuo šafrano, yra pagrindinis paelijos akcentas.Tačiau, jeigu neturite šafrano, gali naudoti ir ciberžolę.

Naudojau keletą meksikietiškų ingredientų, kurie bus pavaizduoti žvaigždute: tai reiškia, kad jų galima nedėti arba keisti kažkuo kitu! Kepiau su žalgiriniu grilium, bet galima ir orkaitėje.

Reikės (6-8-iems žmonėms):

  • 1 kg rizoto ryžių;
  • 500 g midijų;
  • 500 g krevečių;
  • 2 l vandens;
  • Žiupsnio šafrano arba ciberžolės;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 1 vnt. raudonosios paprikos;
  • 3 vnt. česnako skiltelių;
  • 300 ml trintų pomidorų;
  • 2 vnt. džiovintų „ancho“ pipirų*
  • 3 vnt. filadelfinės dumplūnės („tomatillo“)*
  • Saujos žirnelių;
  • Alyvuogių aliejaus kepimui;
  • Druskos, pipirų;
  • Žalumynų;
  • 200 g čoriso dešros.

Gaminame:

Daržoves supjaustykite smulkiais kubeliais. Paelijos keptuvę įkaitinkite su alyvuogių aliejum ir sudėkite pjaustytą čorisą. Pakepkite kelias minutes ir sudėkite daržoves. Jos turi lengvai apkepti, bet išlikti traškios.

Sudėkite pjaustytus „ancho“ pipirus ir paskutines kelias minutes leiskite ramiai pakepti. Tada sudėkite filadelfines dumplūnes („tomatillo“), trintus pomidorus ir viską išmaišykite, užpilkite citrinos sulčių, įbarstykite druskos ir aitriųjų pipiriukų arba kitų pipirų.

Asmeninio albumo nuotr./Aurimas Petrikas gamina paelją
Asmeninio albumo nuotr./Aurimas Petrikas gamina paelją

Pasidarė lengvas troškinys? Liuks, laikas ryžiams. Juos sudėję užpilkite virintu vandeniu, kuriame mirksta šafranas arba ciberžolė. Lengvai pamaišykite ir leiskite jiems išvirti. Kada matysite, jog vanduo beveik susigėręs į ryžius, laikas sudėti midijas, žirnelius bei krevetes.

Išdėliokite viską, kaip tik širdis geidžia. Sudėję užvyniokite foliją ir leiskite tušintis geras 20 min. Patiekite su daug citrinos, daug žalumos ir druska ant viršaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius