Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilio įrankiai: ką reikia turėti, kad grilinimas būtų vienas malonumas?

Kepti maistą lauke ant grotelių galima ir be jokių specialių įmantrių įrankių: pakaktų paprasčiausios metalinės mentelės, didesnės šakutės ir galbūt kepsninės žnyplių. Vis dėlto kartą pasilengvinę sau darbą ir patyrę malonumą gaminti su tai palengvinančiais įrankiais – niekada nebenorėsite grįžti atgal.
Su grilio įrankiais ruošiamos dešrelės
Su grilio įrankiais ruošiamos dešrelės / Shutterstock nuotr.

Svarbu žinoti! Įrankių ir įvairių priemonių pasirinkimas parduotuvėse labai platus. Prieš perkant bet kokį daiktą būtina įsitikinti, kad jis kokybiškas, ilgai tarnaus ir bus patogus naudoti. Gerai įvertinkite kainos ir kokybės santykį, kad pernelyg taupydami neįsigytumėte menkaverčio nepatvaraus niekučio ar nepultumėte pirkti brangios, bet neapgalvoto dizaino prekės. Visada verta pasitarti su žinovais, paskaityti patikimų virtuvės šefų rekomendacijas.

Pagrindinis rinkinys

Prekybos vietose galima įsigyti specialių sukomplektuotų rinkinių kepsninėse gaminamo maisto mėgėjams. Paprastai į juos įeina pagrindiniai trys įrankiai: metalinė mentelė, žnyplės ir dvišakė šakutė. Į kitus rinkinius pridedama ir kitų priedų. Trumpai apie juos.

Mentelė. Šis įrankis turėtų būti pakankamai lankstus, bet kartu ir tvirtas, kad galėtumėte be vargo apversti kepamą produktą, perkelti į lėkštę ir nesibaiminti, kad jis netikėtai išslys. Geriausiai, jei mentelė pagaminta iš nerūdijančiojo plieno. Rankena – atspari karščiui (medinė ar aukštos kokybės plastiko), ne per plona, patogi apimti ir laikyti. Daugelis šefų sutinka, kad bene universaliausios mentelės yra skirtos žuviai vartyti. Rinkitės plačią, lengvą, ilgesniu platėjančiu galu, perforuotą.

Žnyplės. Geriausiai rinktis masyvesnes nerūdijančiojo plieno su ilgesnėmis rankenomis (apie 40 cm), kad galėtumėte gaminti maistą saugiu atstumu nuo kaitros. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kiek žnyplės išsiskleidžia. Tarpas turėtų būti pakankamas, kad paimtumėte kepamą maisto produktą, bet ne per didelis: tai yra kad suspaudus žnyples spyruoklė suteiktų ne per didelį pasipriešinimą ir įsitempusi ranka nepavargtų ilgai taip laikyti. Labai svarbu ir žnyplių galų forma – siauresni leis sugriebti mažesnius produktus.

Shutterstock nuotr./Grilio įrankiai
Shutterstock nuotr./Grilio įrankiai

Teptukas. Kepsninėje kepant didesnį mėsos gabalą ar visą paukštį, kad patiekalas išeitų gardesnis, dažnai prireikia visą produkto paviršių ištepti išsiskyrusiomis sultimis. Tam puikiai praverčia kulinariniai teptukai. Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį, kad jis būtų atsparus aukštai temperatūrai (ne mažesnei nei 300 °C). Verčiau naudoti teptuką silikoniniais šereliais – natūralūs dažnai ištrūksta ir jų lieka ant gaminamo maisto. Pirkdami palankstykite, kad būtų pakankamai standūs ir kartu lankstūs, bet ne per silpni. Paprastai tarp skirtų kepsninėms teptukų šerelių taip pat būna įtaisyta plokštelių, padedančių paskirstyti padažą. Rankenėlė turėtų būti pakankamai ilga, kad nenudegtumėte rankų.

Šakutė ir peilis. Nors grilio meistrai pataria šakute nevartyti ir nesmaigstyti kepamo mėsos gabalo, kad neišbėgtų sultys ir jis neišsausėtų, šį įrankį verta turėti savo pagrindiniame rinkinyje. Juo, kaip ir peiliu, galėsite pasinaudoti jau pagamintam maistui susmulkinti. Šiems kepsninės įrankiams galioja tie patys kriterijai, kaip ir kitiems: patogūs laikyti, kokybiškos medžiagos, iš kurios pagaminti, ir dar vienas – aštrumas. Šakutės dantukai ir peilio ašmenys turėtų būti pakankamai aštrūs, kad ne plėšytų produktus, bet juos tinkamai pasmeigtų ir supjaustytų.

Dėmesio! Apgalvokite, kur ir kaip įrankius laikysite. Patogu, jei jie sudedami į specialų krepšelį, dėžutę arba numatytoje vietoje pakabinami – tiesa, tokiu atveju žiūrėkite, kad įsigytumėte reikmenis su kilputėmis ant rankenėlių.

Shutterstock nuotr./Su grilio įrankiais ruošiamas patiekalas
Shutterstock nuotr./Su grilio įrankiais ruošiamas patiekalas

Kiti priedai

Be pagrindinių įrankių, grilio entuziastai neapsieina be daugybės kitų. Štai kas dar pravers.

  • Grilio šepetys. Kad maistas nesviltų ir neįgautų nemalonaus kvapo, kaskart po kepimo gerai nušveiskite groteles.
  • Barbekiu kilimėliai. Tai daugkartinis silikoninis pagrindas, ant kurio gaminant grotelės nepriskrenta, o maistas lieka sultingesnis.
  • Daržovių krepšelis. Jeigu pjaustote produktus smulkesniais gabalėliais, labai pravers turėti šį grilio priedą, skirtą kepti ir rūkyti.
  • Padėklai. Verta įsigyti specialių skardų kepamam maistui nešti į stalą ir ketaus indų serviruoti.
  • Termometras. Kepant didelius mėsos gabalus ypač naudinga žinoti kepsnio vidaus temperatūrą.
  • Lemputė. Kai maistas ruošiamas tamsų vakarą, labai patogu turėti šviesos šaltinį magnetiniu pagrindu, tvirtinamą prie kepsninės krašto.
  • Pirštinės. Stovint prie didelės kaitros ir gaminant maistą labai praverčia specialios karščiui atsparios pirštinės.
  • Prijuostė. Šis praktiškas aksesuaras su patogiomis talpiomis kišenėmis grilio įrankiams tikrai patiks žmogui, atsakingam už maisto ruošimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius