-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilio sezonui artėjant: ekspertas pataria, kaip išsirinkti ir tinkamai kepti mėsą

Orų prognozėms žadant atplūstančią vasarišką šilumą, artėjantį savaitgalį puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių ruoštas maistas – geras kasdienio valgiaraščio paįvairinimas, o pats marinavimas, kepimas – smagi pramoga. Ką daryti ir ko nedaryti, kad viskas puikiai pavyktų, pasakoja ekspertas.
Šašlykai
Šašlykai / Vida Press nuotr.

Apie tai, kokios rūšies mėsą renkasi lietuviai ir kaip pasiruošti artėjančiam grilio sezonui pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo IKI mėsos ekspertas Stephane Jean-Luc Ricard.

– Artėjant šiltajam sezonui, įmantriausių patiekalų receptai bent trumpam nustumiami į šoną, daugelis atsigręžia į lauko virtuvę. Kokios rūšies mėsą lietuviai dažniausiai perka pavasarį ir kokia mėsa tinkamiausia kepti ant grotelių?

– Renkantis mėsą svarbiausia išbandyti skirtingas jos rūšis ir dažniau eksperimentuoti. Lietuviai dažniausiai perka mėsą, skirtą ilgam kepimui. Ją renkantis reikėtų galvoti apie kietesnę ir riebesnę mėsą, kadangi tokią gaminant riebalai išsilydo, tačiau mėsa lieka be galo sultinga. Vištiena taip pat gana dažnas pasirinkimas – ją ypač pamėgę grilio entuziastai. Vištiena iškepa lengvai ir greitai, be to, jos nereikia ilgai marinuoti.

Vida Press nuotr./Kepti vištienos gabaliukai su sezamų sėklomis
Vida Press nuotr./Kepti vištienos gabaliukai su sezamų sėklomis

Jei pasirinksite kiaulieną, galite kepti tiek jos nugarinę, tiek kumpį – viskas priklauso nuo skonio.

Dar visai neseniai lietuviai ant grotelių kepė marinuotą viščiuką, krūtinėlę ar blauzdeles, tačiau dabar vis dažniau renkasi ir smulkesnes vištos dalis – sparnelius, šlaunų mėsą ar krūtinėlės juosteles. Bent vieną kiekvienos rūšies mėsos dalį galima pritaikyti grilio sezonui. Jei pasirinksite kiaulieną, galite kepti tiek jos nugarinę, tiek kumpį – viskas priklauso nuo skonio.

– Jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių pasaulyje. Ar lietuviai dažnai ją renkasi?

– Lietuviai nėra dideli jautienos entuziastai, tačiau jiems tiesiog trūksta instrukcijų, kaip ją pasirinkti, kokia jautiena yra kokybiška ir kaip ją kepti ant grotelių. Jautienos nugarinė, išpjova bei antrekotas – laikomos vertingiausiomis jautienos dalimis, nes jos dažniausiai naudojamos įvairių kepsnių gaminimui.

Dažnai galima išgirsti, kad jautiena yra kieta ir ją sunku valgyti, tačiau tai – netiesa. Reikia žinoti, kokią jaučio dalį rinktis ir kaip ją teisingai paruošti. Pavyzdžiui, jautienos išpjova yra pati vertingiausia, nes tai – minkščiausias jautienos raumuo. Ją geriausia kepti ant grotelių, tačiau lygiai taip pat galima ir keptuvėje.

– Išvyka kepti šašlykų – dažna lietuvių pramoga atšilus orams. Kokiai mėsai verta teikti pirmenybę, kad kepimo procesas būtų sklandus? Kokį marinatą siūlytumėte?

– Vienas geriausių pasirinkimų lietuviškam šašlykui – paukštiena. Dažniausiai tai būna neriebi, daug baltymų turinti ir lengvai virškinama mėsa. Tokio šašlyko privalumas – lengvai kramtoma ir virškinama mėsa bei greitas pagaminimas. Taip pat rekomenduoju šašlyką gaminti iš vištienos, kalakutienos krūtinėlės ar jautienos nugarinės.

Vištienai užteks 3–6 marinavimo valandų, o kiaulienai ir jautienai – iki 24 valandų, priklausomai nuo supjaustymo stambumo.

Kiekviena šeima dažniausiai turi vieną ar kelis pamėgtus marinato receptus, todėl aš rekomenduoju jį gaminant atidžiai rinktis ingredientus ir naudoti tik natūralius produktus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų ar įvairias prieskonines žoleles. Jautienos marinatui geriausia naudoti tik druską ir pipirus. Nepamirškite, kad vištiena dažnai būna minkšta, todėl jai marinuoti reikėtų naudoti švelnesnius prieskonius, tokius kaip česnakas ar imbieras. Taip pat reikėtų pasistengti nepermarinuoti mėsos. Vištienai užteks 3–6 marinavimo valandų, o kiaulienai ir jautienai – iki 24 valandų, priklausomai nuo supjaustymo stambumo.

Vida Press nuotr./Kepami kiaulienos šonkauliai
Vida Press nuotr./Kepami kiaulienos šonkauliai

– Papasakokite apie dažniausias mėsos parinkimo klaidas ir kaip jų išvengti?

– Didžiausia klaida yra manyti, kad riebi mėsa yra blogai. Kiekvienas mėsos gabaliukas turi skirtingą skonį, todėl profesionalūs mėsininkai gali padėti žmonėms pasirinkti mėsą, priklausomai nuo jų norų ir poreikių. Nebijokite konsultuotis su specialistais ne tik dėl mėsos pasirinkimo, bet ir jos paruošimo būdų.

– Kokie prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

– Skirtinguose patiekaluose kiekvienas prieskonis atsiskleidžia vis kitaip. Geriausi mėsos prieskoniai yra druska ir pipirai, nes jie atskleidžia tikrąjį mėsos skonį. Kepsniams ant grotelių siūlyčiau dažniau naudoti raudonuosius kvapniuosius pipirus, kardamoną, čiobrelius, mairūnus, maltus muskatinius riešutus, kmynus, imbierą ir aitrąsias paprikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius