TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Grybų atsargos žiemai: klasikiniai receptai

Raugintos voveraitės
Vida Press nuotr. / Marinuotos voveraitės
Šaltinis: 15min
0
A A

Šiais metais grybų gausu, tad galime jų valgyti kone kasdien. Tačiau neišvengiamai atslinks šalnos, šalčiai ir šios gėrybės pasibaigs... Nebent pasiruošite jų atsargų žiemai!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!
Receptai
Receptas: Sūdyti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 37
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įdarui)
Druska: 20.00 g (įdarui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (4 - 5 kvapnieji žirneliai ir 6 - 7 juodieji žirneliai - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Krapai: 10.00 g (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Aliejus: 100.00 ml (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Vanduo: 1.00 st. (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir gerai nuvarvinkite.
  2. Į emaliuotą puodą suberkite druską, grybus ir užpilkite vandeniu, kad grybai būtų vos apsemti.
  3. Dėkite ant ugnies ir virkite 20–25 minutes (grybai turi nusėsti ant dugno). Nukoškite ir atvėsinkite.
  4. Susmulkinkite nuluptus česnakus. Į stiklainius dėkite pipirų ir laurų lapelių, tuomet sluoksnį grybų, česnakų, vėl grybų, krapų – taip sluoksniuokite iki pat stiklainio susiaurėjimo.
  5. Paspauskite, nupilkite skystį. Ant viršaus užpilkite sluoksnį aliejaus. Užsukite dangtelius.
  6. Laikykite šaldytuve.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Marinuoti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 28
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (miško grybų (baravykų, voveraičių, ūmėdžių, šilbaravykių, raudonikių))
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį - grybams virti ir 1 valg.š. - marinatui)
Citrinų rūgštis: 2.00 arbat. š. (grybams virti ir 1 nubraukto šaukštelio citrinų rūgšties (jei nemėgstate rūgščiai – dėkite mažiau rūgšties) - marinatui)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Pipirai: 4.00 vnt. (po keletą kvapniųjų ir juodųjų žirniukų - marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į lengvai pasūdytą ir parūgštintą vandenį ir virkite 20–25 minutes (iki grybai nusės ant dugno).
  2. Išvirtus nuspauskite, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Kol grybai verda, pasigaminkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, sumeskite visus kitus marinatui ruošti skirtus produktus.
  3. Užkaitinkite ir pavirkite kelias minutes. Išvirusius ir nuspaustus grybus suverskite į puodą su verdančiu marinatu. Dar kartą užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
  4. Dar karštus grybus sudėkite į paruoštus sterilius stiklainius, užpilkite karštu marinatu ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Sūdyti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 29
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykai)
Druska: 2.00 valg. š. (1 litrui vandens)
Laurų lapai: 20.00 g
Pipirai: 8.00 vnt. (kvapnieji)
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir virkite 30-40 minučių, nukoškite.
  2. Po to virkite antrą kartą pasūdytame vandenyje su prieskoniais 30 minučių ir vėliau dėkite į stiklainius bei užpilkite sūrymu, kuriame virė. Stiklainius užsukite ir apverskite.
Receptai
Receptas: Marinuoti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 49
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1500.00 g (baravykai)
Vanduo: 1.00 l
Druska: 50.00 g
Cukrus: 80.00 g
Actas: 100.00 g
Pipirai: 6.00 vnt. (žirmeliai)
Krapai: 20.00 g
Kaip gaminti
  1. Grybus nuplaukite, nuvalykite ir virkite 15-20 minučių pasūdytame vandenyje.
  2. Po virimo palikite grybus nuvarvėti ir apdžiūti, kol gaminsite marinatą.
  3. Suberkite į vandenį druską, cukrų, pipirus, krapus ir užvirinkite. Tada supilkite actą ir gautame marinate virkite grybus, kol jie nusileis ant dugno.
  4. Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir apverskite.
Receptai
Receptas: Raugintos voveraitės
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 18
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Druska: 50.00 g
Cukrus: 5.00 g
Pipirai: 4.00 vnt. (keli kvapieji ir juodieji pipirai)
Kaip gaminti

1. Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite. Kelias minutes pavirkite voveraites šiek tiek pasūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su cukrumi.

3. Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį – svogūnų griežinėliais ir prieskoniais. Kai indas bus pilnas, uždenkite nedidele lėkštute arba medine lentele ir paslėkite.

4. Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.

Receptai
Receptas: Grybai pomidorų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 43
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykų arba raudonikių, voveraičių arba šilbaravykių, arba pievagrybių)
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Pomidorai: 1.00 kg
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 200.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Aliejus: 60.00 ml
Actas: 2.00 valg. š. (9 proc.)
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
  2. Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
  3. Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
  4. Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Marinuoti grybai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 51
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg
Actas: 80.00 ml (9 proc.)
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapieji)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus, didesnius perpjaukite išilgai.

2. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Iki virimo pabaigos likus 5 min., į marinatą įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ir šaukštelį cukraus, sumeskite prieskonius.

3. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.

Receptai
Receptas: Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įvairių miško)
Druska: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (ant šaukštelio galo)
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir nuplaukite. Į emaliuotą puodą įpilkite pusę stiklinės vandens, suberkite druską ir citrinų rūgštį, užvirkite. Sudėkite grybus ir ant mažos ugnies virkite 30 minučių, virdami po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens. Nugriebkite putas.
  2. Išvirusius grybus nusunkite, sunką atidėkite į šalį, o grybus sumalkite mėsmale. Nuspauskite.
  3. Išspaustas sultis sumaišykite su nuoviru, supilkite į emaliuotą puodą ir virkite, kol skysčio sumažės perpus.
  4. Sumaltus grybus dar karštus sukrėskite į nedidelius stiklainiukus, maždaug per pirštą nuo viršaus palikite tuščią, dėkite į puodą su labai karštu vandeniu ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
  5. Grybų ekstraktą supilkite į nedidelį stiklainiuką ar buteliuką ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką