Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugsėjo 18d. 10:00

Grybų atsargos žiemai: klasikiniai receptai

Raugintos voveraitės
Vida Press nuotr. / Marinuotos voveraitės

Šiais metais grybų gausu, tad galime jų valgyti kone kasdien. Tačiau neišvengiamai atslinks šalnos, šalčiai ir šios gėrybės pasibaigs... Nebent pasiruošite jų atsargų žiemai!

Receptai
Receptas: Sūdyti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 38
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir gerai nuvarvinkite.
  2. Į emaliuotą puodą suberkite druską, grybus ir užpilkite vandeniu, kad grybai būtų vos apsemti.
  3. Dėkite ant ugnies ir virkite 20–25 minutes (grybai turi nusėsti ant dugno). Nukoškite ir atvėsinkite.
  4. Susmulkinkite nuluptus česnakus. Į stiklainius dėkite pipirų ir laurų lapelių, tuomet sluoksnį grybų, česnakų, vėl grybų, krapų – taip sluoksniuokite iki pat stiklainio susiaurėjimo.
  5. Paspauskite, nupilkite skystį. Ant viršaus užpilkite sluoksnį aliejaus. Užsukite dangtelius.
  6. Laikykite šaldytuve.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įdarui)
Druska: 20.00 g (įdarui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (4 - 5 kvapnieji žirneliai ir 6 - 7 juodieji žirneliai - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Krapai: 10.00 g (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Aliejus: 100.00 ml (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Vanduo: 1.00 st. (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuoti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 33
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į lengvai pasūdytą ir parūgštintą vandenį ir virkite 20–25 minutes (iki grybai nusės ant dugno).
  2. Išvirtus nuspauskite, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Kol grybai verda, pasigaminkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, sumeskite visus kitus marinatui ruošti skirtus produktus.
  3. Užkaitinkite ir pavirkite kelias minutes. Išvirusius ir nuspaustus grybus suverskite į puodą su verdančiu marinatu. Dar kartą užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
  4. Dar karštus grybus sudėkite į paruoštus sterilius stiklainius, užpilkite karštu marinatu ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (miško grybų (baravykų, voveraičių, ūmėdžių, šilbaravykių, raudonikių))
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį - grybams virti ir 1 valg.š. - marinatui)
Citrinų rūgštis: 2.00 arbat. š. (grybams virti ir 1 nubraukto šaukštelio citrinų rūgšties (jei nemėgstate rūgščiai – dėkite mažiau rūgšties) - marinatui)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Pipirai: 4.00 vnt. (po keletą kvapniųjų ir juodųjų žirniukų - marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sūdyti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 29
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir virkite 30-40 minučių, nukoškite.
  2. Po to virkite antrą kartą pasūdytame vandenyje su prieskoniais 30 minučių ir vėliau dėkite į stiklainius bei užpilkite sūrymu, kuriame virė. Stiklainius užsukite ir apverskite.
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykai)
Druska: 2.00 valg. š. (1 litrui vandens)
Laurų lapai: 20.00 g
Pipirai: 8.00 vnt. (kvapnieji)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuoti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 51
Kaip gaminti
  1. Grybus nuplaukite, nuvalykite ir virkite 15-20 minučių pasūdytame vandenyje.
  2. Po virimo palikite grybus nuvarvėti ir apdžiūti, kol gaminsite marinatą.
  3. Suberkite į vandenį druską, cukrų, pipirus, krapus ir užvirinkite. Tada supilkite actą ir gautame marinate virkite grybus, kol jie nusileis ant dugno.
  4. Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir apverskite.
Ingredientai
Grybai: 1500.00 g (baravykai)
Vanduo: 1.00 l
Druska: 50.00 g
Cukrus: 80.00 g
Actas: 100.00 g
Pipirai: 6.00 vnt. (žirmeliai)
Krapai: 20.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Raugintos voveraitės
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 18
Kaip gaminti

1. Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite. Kelias minutes pavirkite voveraites šiek tiek pasūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su cukrumi.

3. Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį – svogūnų griežinėliais ir prieskoniais. Kai indas bus pilnas, uždenkite nedidele lėkštute arba medine lentele ir paslėkite.

4. Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Druska: 50.00 g
Cukrus: 5.00 g
Pipirai: 4.00 vnt. (keli kvapieji ir juodieji pipirai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybai pomidorų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 50
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
  2. Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
  3. Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
  4. Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykų arba raudonikių, voveraičių arba šilbaravykių, arba pievagrybių)
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Pomidorai: 1.00 kg
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 200.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Aliejus: 60.00 ml
Actas: 2.00 valg. š. (9 proc.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuoti grybai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 53
Kaip gaminti

1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus, didesnius perpjaukite išilgai.

2. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Iki virimo pabaigos likus 5 min., į marinatą įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ir šaukštelį cukraus, sumeskite prieskonius.

3. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg
Actas: 80.00 ml (9 proc.)
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapieji)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir nuplaukite. Į emaliuotą puodą įpilkite pusę stiklinės vandens, suberkite druską ir citrinų rūgštį, užvirkite. Sudėkite grybus ir ant mažos ugnies virkite 30 minučių, virdami po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens. Nugriebkite putas.
  2. Išvirusius grybus nusunkite, sunką atidėkite į šalį, o grybus sumalkite mėsmale. Nuspauskite.
  3. Išspaustas sultis sumaišykite su nuoviru, supilkite į emaliuotą puodą ir virkite, kol skysčio sumažės perpus.
  4. Sumaltus grybus dar karštus sukrėskite į nedidelius stiklainiukus, maždaug per pirštą nuo viršaus palikite tuščią, dėkite į puodą su labai karštu vandeniu ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
  5. Grybų ekstraktą supilkite į nedidelį stiklainiuką ar buteliuką ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įvairių miško)
Druska: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (ant šaukštelio galo)
Vanduo: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Prezidentūra teisinasi dėl atšauktos kelionės į Latviją: mašina spėję nebūtume

Vardai

15min studijoje – Ilona Balsytė: apie „Muzikos galią“, teatro žaidimus ir „Keistuolius“

Aktualu

Badaujantys kaliniai jau pradėjo žalotis, bet jie sulaukė palaikymo iš laisvės

Aktualu

LSDP kandidato į prezidentus varžytuves laimi V.Andriukaitis

Sportas

„Skrieja kamuolys“: šaltis Bukarešte, ateitis Tautų lygos D divizione, anglai, vokiečiai ir VAR „Premier“ lygoje

Geriausios mėgėjų panoramos – „EPSON International Pano Awards“ nugalėtojos

Kultūra

Artūras Tereškinas: Meilės pažadų simfonija

Aktualu

Alytaus meras V.Grigaravičius antros kadencijos nesieks

Gazas

Žurnalistas V.Milius sieks rekordo: elektromobiliu „Hyundai Kona“ skries į pajūrį

Maistas

Salotos su žuvimi pasotins, bet neapsunkins: 12 pasiūlymų pietums ar vakarienei

Gyvenimas

Apokalipsės belaukiant: ką būtina žinoti apie antibiotikus

Aktualu

Kandidatas į Vilniaus merus V.Navickas pristatė rinkimų programą: siūlo dviejų lygių savivaldą

Vardai

Niujorką netikėtai įsimylėję Ugnė Galadauskaitė ir Marius Siparis susuko nuotaikingą kelionės video

Pasaulis kišenėje

Audra Tenerifėje: gigantiškos bangos plovė daugiaaukščio balkonus

Sportas

Julija Jefimova ir Marija Šarapova pateko tarp seksualiausių Rusijos moterų

Mokslas.IT

Kinijos „dirbtinė Saulė“ įkaitinta iki 100 milijonų laipsnių

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Verslas

Britų kompanija „Alchemetrics“ atidaro padalinį Lietuvoje

Aktualu

Dėl J.Khashoggi nužudymo 18 Saudo Arabijos piliečių uždrausta atvykti į Šengeno zoną

Gyvenimas

Nepageidaujamos reakcijos į vaistą gali pasireikšti ir po daugelio metų

Naujienos

Aktualu

Prezidentūra teisinasi dėl atšauktos kelionės į Latviją: mašina spėję nebūtume

Vardai

15min studijoje – Ilona Balsytė: apie „Muzikos galią“, teatro žaidimus ir „Keistuolius“

Aktualu

Badaujantys kaliniai jau pradėjo žalotis, bet jie sulaukė palaikymo iš laisvės

Aktualu

LSDP kandidato į prezidentus varžytuves laimi V.Andriukaitis

Sportas

„Skrieja kamuolys“: šaltis Bukarešte, ateitis Tautų lygos D divizione, anglai, vokiečiai ir VAR „Premier“ lygoje

Geriausios mėgėjų panoramos – „EPSON International Pano Awards“ nugalėtojos

Kultūra

Artūras Tereškinas: Meilės pažadų simfonija

Aktualu

Alytaus meras V.Grigaravičius antros kadencijos nesieks

Gazas

Žurnalistas V.Milius sieks rekordo: elektromobiliu „Hyundai Kona“ skries į pajūrį

Maistas

Salotos su žuvimi pasotins, bet neapsunkins: 12 pasiūlymų pietums ar vakarienei

Gyvenimas

Apokalipsės belaukiant: ką būtina žinoti apie antibiotikus

Aktualu

Kandidatas į Vilniaus merus V.Navickas pristatė rinkimų programą: siūlo dviejų lygių savivaldą

Vardai

Niujorką netikėtai įsimylėję Ugnė Galadauskaitė ir Marius Siparis susuko nuotaikingą kelionės video

Pasaulis kišenėje

Audra Tenerifėje: gigantiškos bangos plovė daugiaaukščio balkonus

Sportas

Julija Jefimova ir Marija Šarapova pateko tarp seksualiausių Rusijos moterų

Mokslas.IT

Kinijos „dirbtinė Saulė“ įkaitinta iki 100 milijonų laipsnių

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Verslas

Britų kompanija „Alchemetrics“ atidaro padalinį Lietuvoje

Aktualu

Dėl J.Khashoggi nužudymo 18 Saudo Arabijos piliečių uždrausta atvykti į Šengeno zoną

Gyvenimas

Nepageidaujamos reakcijos į vaistą gali pasireikšti ir po daugelio metų

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką