Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Guliašas su bulvėmis iš Ericho Marios Remarque'o romano „Juodasis obeliskas“

„Išnykimo nėra, ir tas, kas nieko nemėgina sulaikyti, laimi viską“, – samprotauja Liudvikas Bodmeris iš Ericho Marios Remarque’o romano Juodasis obeliskas. Jam tik 25-eri, o jis jau karo veteranas. Su draugu Georgu dirba antkapiais ir kryžiais prekiaujančioje įmonėje „Heinrichas Krolis ir sūnūs“ ir nuo patirtų košmarų ginasi cinizmu, alkoholiu ir atsitiktine meile, nes „kas giliau kapstosi, tas jau pražuvęs“.
Guliašas su bulvėmis
Guliašas su bulvėmis / Giedrės Barauskienės nuotr.

Gyventi reikia šiandien, mėgautis akimirka, sugadinti nuotaiką aptukusiam viešbučio savininkui ir kaip reikiant paūžti, nes rytojus gali nebepalikti galimybių. Ir tik meilė taip pat „karo suplėšytai“ Izabelei (kuri vis gaili prie kryžiaus prikalto Kristaus, nes jis negali pasilinksminti, kaip kiti žmonės) atveria jam dar vieną gyvenimo perspektyvą. Tik ar ilgam?

„Valhalos“ viešbučio restorane „šiandien guliašas. Su bulvėmis, agurkais ir salotomis. Mačiau meniu, eidamas iš banko“, – praneša Georgas. „Guliašas! – apsidžiaugia Liudvikas. – Eime paerzinsime Eduardą Knoblochą!“ Mat dėl šimtus kartų pakilusios infliacijos tas jau nebenorėjo priimti kažkada savo išparduotų „pietų abonementų“. Bet Liudviku ir Georgu taip lengvai neatsikratys.

Šis receptas – iš neseniai išleistos knygos „Prie stalo su rašytoju. Patiekalai, įkvėpti mėgstamų knygų“. Jos autorės Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė siūlo pasigaminti patiekalų, kuriais herojai mėgaujasi žinomuose literatūros kūriniuose.

Ingredientai (4–5 porcijoms):

  • 500 g jautienos;
  • 500 g kiaulienos;
  • 800 ml jautienos sultinio;
  • 120 g sviesto;
  • 3–4 svogūnai;
  • 300 ml sauso arba pusiau sauso raudonojo vyno;
  • 1 šaukštas pomidorų tyrės;;
  • 2–4 laurų lapelių
  • 10–12 juodųjų pipirų žirneliai;
  • 1 šaukštelis jūros druskos;
  • 16 mažų naujo derliaus bulvių;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • trupučio grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Mėsą supjaustykite maždaug 3 x 3 cm gabaliukais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto, sudėkite mėsos gabalėlius ir pavartydami kepkite ant smarkios ugnies, kol ims ruduoti. Tad mėsą perdėkite į verdantį sultinį. Truputį sultinio įpilkite į keptuvę, kur kepė mėsa, mentele gerai pamaišykite ir viską supilkite į puodą prie mėsos.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, sudėkite į jį pusžiedžiais ar mažomis skiltelėmis supjaustytus svogūnus. Kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims karamelizuotis. Tuomet supilkite pusę vyno, pamaišykite. Kai šis nugaruos, svogūnus perdėkite į puodą su mėsa, sudėkite pipirus, laurų lapelius, pomidorų tyrę. Ir uždengę dangtį virkite ant nesmarkios ugnies 2 valandas. Tada supilkite likusį vyną ir virkite dar maždaug 1 val., arba kol šakute priliesta mėsa bus biri.

3. Į puodą su verdančiu vandenį sumeskite švariai nuplautas bulves ir virkite maždaug 15 minučių. Išgriebkite jas į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite jūros druska, grūstais pipirais ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug 20 min., kol ims rusvėti.

4. Iškeptas bulves ragaukite su guliašu.

Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis
Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis

Cituota iš: Erichas Marija Remarkas. Juodasis obeliskas. Vilnius: Vaga, 1986. Iš vokiečių kalbos vertė Osvaldas Aleksa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius