Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 sausio 1d. 18:00

Guliašas su bulvėmis iš Ericho Marios Remarque'o romano „Juodasis obeliskas“

Guliašas su bulvėmis
Giedrės Barauskienės nuotr. / Guliašas su bulvėmis

„Išnykimo nėra, ir tas, kas nieko nemėgina sulaikyti, laimi viską“, – samprotauja Liudvikas Bodmeris iš Ericho Marios Remarque’o romano Juodasis obeliskas. Jam tik 25-eri, o jis jau karo veteranas. Su draugu Georgu dirba antkapiais ir kryžiais prekiaujančioje įmonėje „Heinrichas Krolis ir sūnūs“ ir nuo patirtų košmarų ginasi cinizmu, alkoholiu ir atsitiktine meile, nes „kas giliau kapstosi, tas jau pražuvęs“.

Gyventi reikia šiandien, mėgautis akimirka, sugadinti nuotaiką aptukusiam viešbučio savininkui ir kaip reikiant paūžti, nes rytojus gali nebepalikti galimybių. Ir tik meilė taip pat „karo suplėšytai“ Izabelei (kuri vis gaili prie kryžiaus prikalto Kristaus, nes jis negali pasilinksminti, kaip kiti žmonės) atveria jam dar vieną gyvenimo perspektyvą. Tik ar ilgam?

„Valhalos“ viešbučio restorane „šiandien guliašas. Su bulvėmis, agurkais ir salotomis. Mačiau meniu, eidamas iš banko“, – praneša Georgas. „Guliašas! – apsidžiaugia Liudvikas. – Eime paerzinsime Eduardą Knoblochą!“ Mat dėl šimtus kartų pakilusios infliacijos tas jau nebenorėjo priimti kažkada savo išparduotų „pietų abonementų“. Bet Liudviku ir Georgu taip lengvai neatsikratys.

Šis receptas – iš neseniai išleistos knygos „Prie stalo su rašytoju. Patiekalai, įkvėpti mėgstamų knygų“. Jos autorės Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė siūlo pasigaminti patiekalų, kuriais herojai mėgaujasi žinomuose literatūros kūriniuose.

Ingredientai (4–5 porcijoms):

  • 500 g jautienos;
  • 500 g kiaulienos;
  • 800 ml jautienos sultinio;
  • 120 g sviesto;
  • 3–4 svogūnai;
  • 300 ml sauso arba pusiau sauso raudonojo vyno;
  • 1 šaukštas pomidorų tyrės;;
  • 2–4 laurų lapelių
  • 10–12 juodųjų pipirų žirneliai;
  • 1 šaukštelis jūros druskos;
  • 16 mažų naujo derliaus bulvių;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • trupučio grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Mėsą supjaustykite maždaug 3 x 3 cm gabaliukais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto, sudėkite mėsos gabalėlius ir pavartydami kepkite ant smarkios ugnies, kol ims ruduoti. Tad mėsą perdėkite į verdantį sultinį. Truputį sultinio įpilkite į keptuvę, kur kepė mėsa, mentele gerai pamaišykite ir viską supilkite į puodą prie mėsos.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, sudėkite į jį pusžiedžiais ar mažomis skiltelėmis supjaustytus svogūnus. Kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims karamelizuotis. Tuomet supilkite pusę vyno, pamaišykite. Kai šis nugaruos, svogūnus perdėkite į puodą su mėsa, sudėkite pipirus, laurų lapelius, pomidorų tyrę. Ir uždengę dangtį virkite ant nesmarkios ugnies 2 valandas. Tada supilkite likusį vyną ir virkite dar maždaug 1 val., arba kol šakute priliesta mėsa bus biri.

3. Į puodą su verdančiu vandenį sumeskite švariai nuplautas bulves ir virkite maždaug 15 minučių. Išgriebkite jas į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite jūros druska, grūstais pipirais ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug 20 min., kol ims rusvėti.

4. Iškeptas bulves ragaukite su guliašu.

Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis
Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis

Cituota iš: Erichas Marija Remarkas. Juodasis obeliskas. Vilnius: Vaga, 1986. Iš vokiečių kalbos vertė Osvaldas Aleksa.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Gamtos vaikai: kaip prieš 100 metų dėl lietuvių nenoro naudotis tualetais valdžiai skaudėjo galvą

Sportas

Prie šlykščių įpročių grįžęs J.Lowas gyrė auklėtinius už išlaikytus šaltus nervus

Aktualu

Guoda Azguridienė: „Trendy“ senukai be vietos

Aktualu

Aiškėja gaisro Lazdijuose aplinkybės – žaisdami su degtukais padegė vaikai

Aktualu

Turkijoje prasidėjo balsavimas svarbiuose prezidento ir parlamento rinkimuose

Rasos šventė Kernavėje

Aktualu

Sigitas Tamkevičius: Sekmadienio Evangelija. Kas mūsų laukia ateityje?

Maistas

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 16 vieta: geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje – „Da Antonio“

Gyvenimas

Psichiatras įvardijo receptą, kaip ritualai padeda tapti laimingam šeimoje

24sek

„Raptors“ pasiūlymą atmetęs Š.Jasikevičius apsisprendė: lieka „Žalgiryje“

Verslas

Į Klaipėdą atplaukia didžiausias uosto istorijoje konteinerių laivas

Vardai

Po pusmečio draugystės Monika Marija kartu su mylimuoju išsitatuiravo dopaminą

Aktualu

Orai.lt: ciklonas neša vėsą ir lietų

Verslas

Danų menininkas pastatė namą fjorde ant vandens

Vardai

55-ąjį gimtadienį netrukus švęsianti aktorė Brigitte Nielsen pagimdė penktą vaiką

Gyvenimas

30 naudingų įpročių, kurie pravers bet kokioje gyvenimo sferoje

Vardai

Dviguba šventė V.Pranckiečio šeimoje: Tytuvėnuose – dukros vestuvės ir anūko Jono krikštynos

Aktualu

Radviliškyje peiliu mirtinai subadytas vyras, girtas įtariamasis – areštinėje

Verslas

Vyno ir automobilių uostas Prancūzijoje: kaip prancūzai gaudė varles ir už 8 mln. supylė salą paukščiams

Sportas

Fantastiškas čempionų kirtis: vokiečiai paskutiniu smūgiu patiesė Švediją

Naujienos

Aktualu

Gamtos vaikai: kaip prieš 100 metų dėl lietuvių nenoro naudotis tualetais valdžiai skaudėjo galvą

Sportas

Prie šlykščių įpročių grįžęs J.Lowas gyrė auklėtinius už išlaikytus šaltus nervus

Aktualu

Guoda Azguridienė: „Trendy“ senukai be vietos

Aktualu

Aiškėja gaisro Lazdijuose aplinkybės – žaisdami su degtukais padegė vaikai

Aktualu

Turkijoje prasidėjo balsavimas svarbiuose prezidento ir parlamento rinkimuose

Rasos šventė Kernavėje

Aktualu

Sigitas Tamkevičius: Sekmadienio Evangelija. Kas mūsų laukia ateityje?

Maistas

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 16 vieta: geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje – „Da Antonio“

Gyvenimas

Psichiatras įvardijo receptą, kaip ritualai padeda tapti laimingam šeimoje

24sek

„Raptors“ pasiūlymą atmetęs Š.Jasikevičius apsisprendė: lieka „Žalgiryje“

Verslas

Į Klaipėdą atplaukia didžiausias uosto istorijoje konteinerių laivas

Vardai

Po pusmečio draugystės Monika Marija kartu su mylimuoju išsitatuiravo dopaminą

Aktualu

Orai.lt: ciklonas neša vėsą ir lietų

Verslas

Danų menininkas pastatė namą fjorde ant vandens

Vardai

55-ąjį gimtadienį netrukus švęsianti aktorė Brigitte Nielsen pagimdė penktą vaiką

Gyvenimas

30 naudingų įpročių, kurie pravers bet kokioje gyvenimo sferoje

Vardai

Dviguba šventė V.Pranckiečio šeimoje: Tytuvėnuose – dukros vestuvės ir anūko Jono krikštynos

Aktualu

Radviliškyje peiliu mirtinai subadytas vyras, girtas įtariamasis – areštinėje

Verslas

Vyno ir automobilių uostas Prancūzijoje: kaip prancūzai gaudė varles ir už 8 mln. supylė salą paukščiams

Sportas

Fantastiškas čempionų kirtis: vokiečiai paskutiniu smūgiu patiesė Švediją

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką