Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gurmaniškų mėsainių festivalio proga – 3 išskirtiniai šefų receptai. Pasilepinkite!

Nuo ketvirtadienio, liepos 26-osios, pietų Vilniaus senamiestyje šurmuliuoja vienos dienos maisto renginys „Vilnius Burger Fest“. Jau ketvirtą kartą greito, bet išskirtinio maisto mėgėjus virtuvių šefai stebina įvairiausių skonių deriniais: brandinta jautiena, plėšyta antiena, rūkyta kiaulės koja, jaučio liežuviu... Nesvarbu, buvote festivalyje ar ne, 3 virtuvės šefai dalinasi receptais, kad mėsainių galėtumėte pasiruošti ir patys!
Festivalis „Vilnius Burger Fest“
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mėsainiams skinantis kelią į lietuvių kasdienį meniu nebuvo lengva. Iš pradžių, į neįprastą maistą tarp dviejų bandelių, buvo žiūrima vangiai.

Vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjęs propaguoti mėsainių ir gatvės maisto kultūrą, šefas Jonas Jonušas pranešime žiniasklaidai teigia, jog mėsainiai šiuo metu klesti ir lietuviai šį greitą maistą vertina: „Daugiau nei prieš dešimtmetį festivaliuose mėsainius žmonės laikydavo nesąmone – dabar šis patiekalas ne vieno mėgstamiausias. Jis šiuo metu klesti, o žmonės nuolat ieško naujovių ir iš viso pasaulio parsiveža įvairiausių skonių bei idėjų.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas

Jam antrina ir „Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius. Anot jo, gurmaniški mėsainiai jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje, nes tai greitas ir skanus maistas. Ieškantys naujovių visuomet atranda kuo palepinti gomurį, tačiau išskirtiniais mėsainiais mėgaujamasi ypatingesnėmis progomis. Net ir atradus malonų skonį, per kasdienius pietus grįžtama prie klasikinio sumuštinio su gera brandinta jautiena.

Iš kokybiškų produktų pagamintų mėsainių populiarumą įrodo ir vis daugiau lankytojų sulaukiantis festivalis, kuriame ir šiemet šefai stebina dar neragautais skoniais.

Festivalio proga „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis pataria, kuriuos gėrimus geriausia derinti prie pasirinkto patiekalo. "Gėrimų derinimas prie mėsainių priklauso nuo aibės skirtingų dalykų – kokia parinkta mėsa, kokiais prieskoniais ji marinuota, kokiu būdu paruošta: kepta, rūkyta ar virta. Gausi ir garnyrų įvairovė, nes tai patiekalas susidedantis iš skirtingų, vienas kitą papildančių skonių", – sako V.Čičelis.

Ekspertas prie lengvesnio paukštienos mėsainio pataria rinktis lengvesnius, šviesesnius gėrimus. Prie rūkytos ar tamsesnės mėsos, pavyzdžiui, jautienos – tamsesnius, tačiau saldesnius. O norint atrasti patį tinkamiausią skonio derinį – rinktis keletą gėrimų ir juos skanauti kartu su pasirinktu patiekalu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalis „Vilnius Burger Fest“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalis „Vilnius Burger Fest“

Jei po gurmė mėsainių festivalio „Vilnius Burger Fest“, norėsis ir patiems išmėginti jėgas, virtuvės šefai rekomenduoja keletą gurmaniškų receptų, kuriuos nesunkiai pagaminsite namuose.

Šefo Jono Jonušo vištienos mėsainio su žemės riešutų padažu receptas

Reikės:

  • šviežių bandelių;
  • vienos pusės vištienos krūtinėlės;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus.

padažui:

  • 1 indelio žemės riešutų sviesto;
  • 1 indelio „Hoi sin“ padažo;
  • 1 stiklinės kokosų pieno;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 1 valg. šaukšt. žuvų padažo;
  • vienos limetos sulčių;
  • čili pipirų pagal skonį.

karamelizuotiems svogūnams:

  • svogūnų;
  • saldesnio sojos padažo;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Vištienos krūtinėlę apiberkite druska, pipirais ir įtrinkite aliejumi. Keletą minučių leiskite pasimarinuoti.

2. Kepkite ant grilio, kol apskrus, bet neperkeps. Plonai supjaustykite svogūnus, pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užpilkite saldesnio sojos padažo, šiek tiek nugarinkite ir išimkite iš keptuvės.

3. Pakepinkite bandeles ir ant vienos pusės galite užtepti uogienės, pavyzdžiui spanguolių ar bruknių.

4. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant uogienės. Užtepkite žemės riešutų padažo, apibarstykite karamelizuotais svogūnais ir uždenkite kita bandele.

„Viking The Chef“ šefo Vyliaus Blauzdavičiaus mėsainio su plėšyta elniena receptas

6 mėsainiams reikės:

  • 1 kg elnienos mentės;
  • „BBQ“ padažo;
  • 20 g rūkytos paprikos;
  • 30 g cukraus;
  • 20 g svogūnų miltelių;
  • 20 g česnakų miltelių;
  • 20 g paprikos miltelių;
  • 10 g maltos juodos kavos;
  • 10 g druskos;
  • žemaitiško kastinio pakelio;
  • 6 „Brioche“ mėsainių bandelių.

kopūstų salotoms:

  • 300 g baltojo kopūsto;
  • 1 morkos;
  • 50 g išmirkytų razinų;
  • 2 valg. šaukšt. krienų;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 10 g druskos;
  • 5 g pipirų;
  • 60 ml acto;
  • 10 g cukraus.

Gaminimas:

1. Visus prieskonius sumaišykite ir jais įtrinkite elnienos mentę. Prieskoniuotą mentę palaikykite kelias valandas šaldytuve.

2. Į paruoštą kepsninę galite įdėti rūkymo kubelių (geriausia obels arba vyno statinės). Įdėkite deflektorių, ant jo vonelę su obuolių sultimis, tuomet grotas ir ant jų elnienos mentę. 120 laipsnių temperatūroje rūkykite 2 valandas. Po to susukite mėsą į foliją ir rūkykite dar 1,5 valandos. Išimtą mėsą palaikykite 30 minučių, po to ją suplėšykite. Mėsą galite rūkyti ir orkaitėje.

3. Kol mėsa rūkosi, plonai supjaustykite kopūstą, jį apliekite actu, apiberkite druska ir cukrumi, viską gerai išmaišykite ir suspauskite rankomis. Palaikykite, kol kopūstas išleis savo sultis. Jas nupilkite, į kopūstus įdėkite smulkiai pjaustytas razinas, krienus, majonezą bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.

4. Plėšytą elnieną sumaišykite su „BBQ“ padažu. Pašildykite mėsainių bandeles. Ant apatinės užtepkite kastinį, dėkite kopūstų salotas, paruoštą elnieną. Uždenkite kita bandele, taip pat aptepta kastiniu.

„Drama Burger“ šefo Pauliaus Staliorio vištienos mėsainio receptas

Reikės:

  • „Brioche“ mėsainių bandelių;
  • vištienos filė;
  • vištienos šlaunelių mėsos;
  • majonezo;
  • „chipotle“ padažo;
  • marinuotų agurkėlių;
  • čederio sūrio;
  • šaltai rūkytos šoninės;
  • rukolos lapelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Ingredientų kiekius galite pasirinkti pagal gaminamų mėsainių kiekį ar norimą dydį. Keptuvėje 6-7 minutes kepkite vištienos šilė ir šlaunelių mėsą (dėl sultingumo), tuomet lengvai paskrudinkite šaltai rūkytą šoninę.

2. Kol keps, pasigaminkite „Chipotle“ majonezą – lygiomis dalimis sumaišykite norimą majonezą su „Chipotle“ padažu.

3. Per pusę perpjautą bandelę paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Bandeles patepkite pagamintu majonezu, dėkite marinuotus agurkėlius, vištieną, sūrį ir paskrudintą šoninę. Tuomet uždenkite kita bandele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius