Dabar populiaru
Publikuota: 2018 liepos 26d. 14:00

Gurmaniškų mėsainių festivalio proga – 3 išskirtiniai šefų receptai. Pasilepinkite!

Festivalis „Vilnius Burger Fest“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Festivalis „Vilnius Burger Fest“

Nuo ketvirtadienio, liepos 26-osios, pietų Vilniaus senamiestyje šurmuliuoja vienos dienos maisto renginys „Vilnius Burger Fest“. Jau ketvirtą kartą greito, bet išskirtinio maisto mėgėjus virtuvių šefai stebina įvairiausių skonių deriniais: brandinta jautiena, plėšyta antiena, rūkyta kiaulės koja, jaučio liežuviu... Nesvarbu, buvote festivalyje ar ne, 3 virtuvės šefai dalinasi receptais, kad mėsainių galėtumėte pasiruošti ir patys!

Mėsainiams skinantis kelią į lietuvių kasdienį meniu nebuvo lengva. Iš pradžių, į neįprastą maistą tarp dviejų bandelių, buvo žiūrima vangiai.

Vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjęs propaguoti mėsainių ir gatvės maisto kultūrą, šefas Jonas Jonušas pranešime žiniasklaidai teigia, jog mėsainiai šiuo metu klesti ir lietuviai šį greitą maistą vertina: „Daugiau nei prieš dešimtmetį festivaliuose mėsainius žmonės laikydavo nesąmone – dabar šis patiekalas ne vieno mėgstamiausias. Jis šiuo metu klesti, o žmonės nuolat ieško naujovių ir iš viso pasaulio parsiveža įvairiausių skonių bei idėjų.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas

Jam antrina ir „Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius. Anot jo, gurmaniški mėsainiai jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje, nes tai greitas ir skanus maistas. Ieškantys naujovių visuomet atranda kuo palepinti gomurį, tačiau išskirtiniais mėsainiais mėgaujamasi ypatingesnėmis progomis. Net ir atradus malonų skonį, per kasdienius pietus grįžtama prie klasikinio sumuštinio su gera brandinta jautiena.

Iš kokybiškų produktų pagamintų mėsainių populiarumą įrodo ir vis daugiau lankytojų sulaukiantis festivalis, kuriame ir šiemet šefai stebina dar neragautais skoniais.

Festivalio proga „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis pataria, kuriuos gėrimus geriausia derinti prie pasirinkto patiekalo. "Gėrimų derinimas prie mėsainių priklauso nuo aibės skirtingų dalykų – kokia parinkta mėsa, kokiais prieskoniais ji marinuota, kokiu būdu paruošta: kepta, rūkyta ar virta. Gausi ir garnyrų įvairovė, nes tai patiekalas susidedantis iš skirtingų, vienas kitą papildančių skonių", – sako V.Čičelis.

Ekspertas prie lengvesnio paukštienos mėsainio pataria rinktis lengvesnius, šviesesnius gėrimus. Prie rūkytos ar tamsesnės mėsos, pavyzdžiui, jautienos – tamsesnius, tačiau saldesnius. O norint atrasti patį tinkamiausią skonio derinį – rinktis keletą gėrimų ir juos skanauti kartu su pasirinktu patiekalu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalis „Vilnius Burger Fest“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalis „Vilnius Burger Fest“

Jei po gurmė mėsainių festivalio „Vilnius Burger Fest“, norėsis ir patiems išmėginti jėgas, virtuvės šefai rekomenduoja keletą gurmaniškų receptų, kuriuos nesunkiai pagaminsite namuose.

Šefo Jono Jonušo vištienos mėsainio su žemės riešutų padažu receptas

Reikės:

  • šviežių bandelių;
  • vienos pusės vištienos krūtinėlės;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus.

padažui:

  • 1 indelio žemės riešutų sviesto;
  • 1 indelio „Hoi sin“ padažo;
  • 1 stiklinės kokosų pieno;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 1 valg. šaukšt. žuvų padažo;
  • vienos limetos sulčių;
  • čili pipirų pagal skonį.

karamelizuotiems svogūnams:

  • svogūnų;
  • saldesnio sojos padažo;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Vištienos krūtinėlę apiberkite druska, pipirais ir įtrinkite aliejumi. Keletą minučių leiskite pasimarinuoti.

2. Kepkite ant grilio, kol apskrus, bet neperkeps. Plonai supjaustykite svogūnus, pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užpilkite saldesnio sojos padažo, šiek tiek nugarinkite ir išimkite iš keptuvės.

3. Pakepinkite bandeles ir ant vienos pusės galite užtepti uogienės, pavyzdžiui spanguolių ar bruknių.

4. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant uogienės. Užtepkite žemės riešutų padažo, apibarstykite karamelizuotais svogūnais ir uždenkite kita bandele.

„Viking The Chef“ šefo Vyliaus Blauzdavičiaus mėsainio su plėšyta elniena receptas

6 mėsainiams reikės:

  • 1 kg elnienos mentės;
  • „BBQ“ padažo;
  • 20 g rūkytos paprikos;
  • 30 g cukraus;
  • 20 g svogūnų miltelių;
  • 20 g česnakų miltelių;
  • 20 g paprikos miltelių;
  • 10 g maltos juodos kavos;
  • 10 g druskos;
  • žemaitiško kastinio pakelio;
  • 6 „Brioche“ mėsainių bandelių.

kopūstų salotoms:

  • 300 g baltojo kopūsto;
  • 1 morkos;
  • 50 g išmirkytų razinų;
  • 2 valg. šaukšt. krienų;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 10 g druskos;
  • 5 g pipirų;
  • 60 ml acto;
  • 10 g cukraus.

Gaminimas:

1. Visus prieskonius sumaišykite ir jais įtrinkite elnienos mentę. Prieskoniuotą mentę palaikykite kelias valandas šaldytuve.

2. Į paruoštą kepsninę galite įdėti rūkymo kubelių (geriausia obels arba vyno statinės). Įdėkite deflektorių, ant jo vonelę su obuolių sultimis, tuomet grotas ir ant jų elnienos mentę. 120 laipsnių temperatūroje rūkykite 2 valandas. Po to susukite mėsą į foliją ir rūkykite dar 1,5 valandos. Išimtą mėsą palaikykite 30 minučių, po to ją suplėšykite. Mėsą galite rūkyti ir orkaitėje.

3. Kol mėsa rūkosi, plonai supjaustykite kopūstą, jį apliekite actu, apiberkite druska ir cukrumi, viską gerai išmaišykite ir suspauskite rankomis. Palaikykite, kol kopūstas išleis savo sultis. Jas nupilkite, į kopūstus įdėkite smulkiai pjaustytas razinas, krienus, majonezą bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.

4. Plėšytą elnieną sumaišykite su „BBQ“ padažu. Pašildykite mėsainių bandeles. Ant apatinės užtepkite kastinį, dėkite kopūstų salotas, paruoštą elnieną. Uždenkite kita bandele, taip pat aptepta kastiniu.

„Drama Burger“ šefo Pauliaus Staliorio vištienos mėsainio receptas

Reikės:

  • „Brioche“ mėsainių bandelių;
  • vištienos filė;
  • vištienos šlaunelių mėsos;
  • majonezo;
  • „chipotle“ padažo;
  • marinuotų agurkėlių;
  • čederio sūrio;
  • šaltai rūkytos šoninės;
  • rukolos lapelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Ingredientų kiekius galite pasirinkti pagal gaminamų mėsainių kiekį ar norimą dydį. Keptuvėje 6-7 minutes kepkite vištienos šilė ir šlaunelių mėsą (dėl sultingumo), tuomet lengvai paskrudinkite šaltai rūkytą šoninę.

2. Kol keps, pasigaminkite „Chipotle“ majonezą – lygiomis dalimis sumaišykite norimą majonezą su „Chipotle“ padažu.

3. Per pusę perpjautą bandelę paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Bandeles patepkite pagamintu majonezu, dėkite marinuotus agurkėlius, vištieną, sūrį ir paskrudintą šoninę. Tuomet uždenkite kita bandele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Ukrainoje sistemiškai užpuldinėjami aktyvistai: įtariama pati teisėsauga

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Aktualu

Lenktynės Panevėžio gatvėse: „klevalapis“ su BMW sudaužė 9 automobilius ir sužeidė žmogų

Sportas

Pabėgėlių gudrybės – savo tikslo siekė bandydami apgauti lietuvius sporto organizatorius

Vardai

Dizainerio Roberto Kalinkino žmona Agnė pagimdė antrą vaiką

Sportas

C.Ronaldo sugrįžimas į Čempionų lygą – su raudona kortele ir ašaromis

Gazas

Lietuviams parodė 2,5 t sveriantį sportinių automobilių „žudiką“, išvystantį 700 AG – „Jeep Grand Cherokee Trackhawk“

Aktualu

Kaip Rusija naują Donecko separatistų vadą rinko: susodinę banditus į autobusą ir išvežę į Rostovą prie Dono

Gazas

Iš Talino į Monte Karlą keliaujantys elektromobilių maratono dalyviai stabtelėjo ir Lietuvoje

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: etalonu tapęs verslo kvartalas, iškilęs vietoje duonos fabriko

Pasaulis kišenėje

Garsiausi Lietuvos koldūnai – legenda, telpanti į arbatos šaukštelį

Gazas

Kaip sumažinti nesaugų ir nelegalų alyvos deginimą?

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

24sek

„urBONUSas“: „Ryto“ šansai patiesti „Žalgirį“ ir labiausiai neįvertintas Lietuvos treneris

Gazas

Vos P.Aršauskui atgavus vairuotojo pažymėjimą, pasipylė „Lamborghini“ pažeidimų vaizdai

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Gazas

Ketvirtadienį 15min studijoje projekto „Spūsčių matuoklis“ finalas: apie problematiškiausias Vilniaus gatves ir jų ateitį

Aktualu

Vytauto Didžiojo gimtinės apylinkėse – reikšmingi archeologiniai radiniai

Gazas

Pavilkijo trasoje paaiškės šių metų Lietuvos autokroso čempionai ir prizininkai

Naujienos

Aktualu

N.Pašinianas: Armėnijai gresia karas su Azerbaidžanu

Aktualu

Karo akademijos absolventams suteiktas pirmasis karininko laipsnis

Vardai

„Galapagų“ atlikėjai Migloko ir Vidas Bareikis išbandė maudynes su drabužiais

Aktualu

Ekvadoriečio užpuolikai – spalvingą kriminalinę praeitį turintys chuliganai

Vardai

Shakira už 11,6 mln. parduoda vilą Majamyje: į namus kaip filme galima priplaukti jachta

Aktualu

Kongrese M.Pompeo gynė D.Trumpą: pamiršo apie nenorą skirti sankcijas Maskvai?

Sportas

Vašingtone liudijęs G.Rodčenkovas: „Turėjau vykdyti V.Putino nurodymus, nes būčiau žuvęs“

Gazas

Eksperimentas: lenktynininkas B.Vanagas ir kelių policijos vadovas V.Grašys mynė pedalus judrioje gatvėje

Aktualu

Graikija skaičiuoja baisiausių per kelis dešimtmečius gaisrų kainą

Vardai

55-erių Brigitte Nielsen parodė prieš mėnesį gimusią dukrą: „Jos laukėme 10 metų“

Aktualu

Nešlovę užsitraukęs buvęs Prancūzijos vadovo apsaugininkas pripažįsta suklydęs

Vardai

Tris vaikus auginantys Česnauskiai: apie laisvalaikį, futbolą ir laiką sau

Kultūra

L.Dovydėno premija skirta rašytojui M.Zingeriui

Aktualu

Edwardas Lucasas: Trokštamą pagarbą Rusijai atneštų ne bauginimai, o geranoriškumas

Gyvenimas

Kokios tatuiruotės puošia pasaulyje žinomų modelių kūnus?

Pasaulis kišenėje

Geriausi maršrutai kelionėms su vaikais vasaros metu

Sportas

Brazilijos rinktinei ir toliau vadovaus Tite

Aktualu

A.Ažubalio pėdomis seka ir Vilniaus savivaldybė: kreipsis dėl „Yandex. Taxi“ į VSD

Laisvalaikis

Japonijos biuruose snaudžiantys darbuotojai bus žadinami ledinio oro gūsiu

Aktualu

Trys aukštosios mokyklos atbaidė stojančiuosius: kokių studijų jie nesirinko?

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką