Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gruodžio 6d. 13:00

Idealus užkandis šventiniam vakarėliui – humusas: 5 įdomūs receptai

Užkandžių stalas
Vida Press nuotr. / Užkandžių stalas

Humusas pastaraisiais metais ir mūsų platumose nebėra jokia egzotika – jis skanus, maistingas, nesunkiai paruošiamas. Prieš šventes humusą verta vėl prisiminti, nes jis gali tapti puikiu užkandžiu vakarėlio metu ar skania įžanga prieš pagrindinius patiekalus, pagaliau, galimybė pirmiesiems svečiams ką nors pakramsnoti, kol likusieji dar renkasi. Patiekite su daržovių lazdelėmis, šviežia duona ar duonos lazdelėmis.

Receptai
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 5
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Rūkyta malta raudonoji paprika: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminis humusas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 8
Kaip gaminti

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.

Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š. (virinto)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Humusas su sūria granola ir šviežiomis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Dideliame inde sumaišykite pistacijas, avižinius dribsnius, spragintą kynvą, susmulkintas džiovintas spanguoles ir moliūgo sėklas. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su šaukštu kokosų aliejaus. Supilkite į sausus ingredientus, gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

2. Kepkite apie 20 minučių. Leiskite atvėsti (sandariame indelyje galite laikyti mėnesį);

3. Gaminame humusą: nusunkiame avinžirnius, pasilikdami skystį, kurio prireiks vėliau reguliuojant humuso tirštumą. Sudedame avinžirnius, tahini pastą, česnako skilteles, kuminą į elektrinį virtuvės kombainą, išspaudžiame citriną, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų ir viską sutriname iki vientisos masės. Jeigu rodosi per tiršta, tuomet pilame skysčio, kuriame buvo konservuoti avinžirniai, tol kol gausime norimą konsistenciją.

4. Dedame į lėkštę humuso, apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame granolos ir granato sėklų. Valgome su šviežiomis daržovėmis.

Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (nedidelės)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 60.00 g (vidutinio dydžio)
Bolivinės balandos (kynva): 20.00 g (spragintos)
Moliūgo sėklos: 20.00 g
Pistacijos: 80.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Granatas: 0.50 g (sėklų)
Daržovės: 400.00 g (įvairių: šparagų,morkų,agurkų, ropių, ridikėlių ir kitokių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 8
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

STT: ligoninių viešųjų pirkimų laimėtojai masiškai už tai atsiskaito skirdami paramą

Aktualu

Trečiadienį 15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis

Gazas

Nauja Vilniaus ambicija: kaip ateityje atrodys ilgiausia sostinės gatvė

24sek

Rinktinę išrikiavęs D.Adomaitis: apie neįrašytas ir intriguojančias pavardes

Aktualu

Darius Raulušaitis civilinio turto konfiskavimo įstatyme rado logikos ir matematikos klaidų

Aktualu

Austrijos teismas laikinai paleido įtariamą rusų šnipą: pabėgimo grėsmės nėra?

24sek

Pristatytoje Lietuvos rinktinės sudėtyje – daug naujų ir jaunų veidų

Verslas

G.Nausėda apie krizę: vyko „laukinių arklių lenktynės“

Smurto randai

Aktualu

Seimo komitetas siūlo nepradėti parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio

Tik 15min Gazas

Trys Dakaro motociklininko Balio Bardausko naujienos: naujagimio laukimas, naujas personažas ir ypatingas numeris

Sportas

Stipriausio Europos klubo egzaminas „Vyčio“ nebaugina: „Esame pasirengę“

Vardai

Erika Vitulskienė pristatė naują savo mados namų plius dydžio kolekciją: pati tapo modeliu

Tiesiogiai Mokslas.IT

Stebėkite konferenciją „Build Stuff“ tiesiogiai!

24sek

J.Vainausko karuselė įsisiūbuoja: „Lietkabelyje“ gali būti ir gan netikėtų permainų

Vardai

Princui Charlesui – 70 metų: ką apie jį papasakojo sūnūs ir žmona naujame dokumentiniame filme?

Pasaulis kišenėje

Tūkstančiai keleivių prieš skrydį vis padaro klaidą, kuri gali brangiai kainuoti

Aktualu

Kalėjimų departamentas imasi represijų prieš bado akciją Alytuje paskelbusius kalinius

Verslas

15min studijoje – diskusija apie senojo Vilniaus oro uosto terminalo likimą

Aktualu

Tailande 13-mečio sportininko mirtis išprovokavo debatus apie vaikų boksą

Naujienos

Aktualu

STT: ligoninių viešųjų pirkimų laimėtojai masiškai už tai atsiskaito skirdami paramą

Aktualu

Trečiadienį 15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis

Gazas

Nauja Vilniaus ambicija: kaip ateityje atrodys ilgiausia sostinės gatvė

24sek

Rinktinę išrikiavęs D.Adomaitis: apie neįrašytas ir intriguojančias pavardes

Aktualu

Darius Raulušaitis civilinio turto konfiskavimo įstatyme rado logikos ir matematikos klaidų

Aktualu

Austrijos teismas laikinai paleido įtariamą rusų šnipą: pabėgimo grėsmės nėra?

24sek

Pristatytoje Lietuvos rinktinės sudėtyje – daug naujų ir jaunų veidų

Verslas

G.Nausėda apie krizę: vyko „laukinių arklių lenktynės“

Smurto randai

Aktualu

Seimo komitetas siūlo nepradėti parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio

Tik 15min Gazas

Trys Dakaro motociklininko Balio Bardausko naujienos: naujagimio laukimas, naujas personažas ir ypatingas numeris

Sportas

Stipriausio Europos klubo egzaminas „Vyčio“ nebaugina: „Esame pasirengę“

Vardai

Erika Vitulskienė pristatė naują savo mados namų plius dydžio kolekciją: pati tapo modeliu

Tiesiogiai Mokslas.IT

Stebėkite konferenciją „Build Stuff“ tiesiogiai!

24sek

J.Vainausko karuselė įsisiūbuoja: „Lietkabelyje“ gali būti ir gan netikėtų permainų

Vardai

Princui Charlesui – 70 metų: ką apie jį papasakojo sūnūs ir žmona naujame dokumentiniame filme?

Pasaulis kišenėje

Tūkstančiai keleivių prieš skrydį vis padaro klaidą, kuri gali brangiai kainuoti

Aktualu

Kalėjimų departamentas imasi represijų prieš bado akciją Alytuje paskelbusius kalinius

Verslas

15min studijoje – diskusija apie senojo Vilniaus oro uosto terminalo likimą

Aktualu

Tailande 13-mečio sportininko mirtis išprovokavo debatus apie vaikų boksą

Vardai

Ypatingos

04:06
09:17

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką