Dabar populiaru
Publikuota: 2018 liepos 7d. 17:30

Idėjos sveikiems užkandžiams paplūdimyje: užtepėlės, daržovių traškučiai, sumuštiniai

Piknikas paplūdimyje
Vida Press nuotr. / Piknikas paplūdimyje

Nors nemažai žmonių stengiasi laikytis sveikesnės mitybos principų, atėjus atostogoms ir išvažiavus ilsėtis prie jūros, neretai jie išgaruoja. Užtenka vos kelių valandų saulės paplūdimyje ir alkis imamas malšinti traškučiais ar kitais greito maisto produktais. Kokios galėtų būti alternatyvos?

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad planuojant išvyką į paplūdimį, kuriame planuojama praleisti daug laiko, geriau iš anksto pasirūpinti sotumo suteikiančiais, tačiau sveikais, nekaloringais užkandžiais.

Vida Press nuotr./Moteris užkandžiauja apelsinu
Vida Press nuotr./Moteris užkandžiauja apelsinu

Sumuštiniai be duonos

V.Juodkazienės teigimu, geriausias ir lengviausiai pagaminamas paplūdimio užkandis – sumuštinis, kurį ypač lengva paruošti ir skanu valgyti. Tačiau dėl tokių ingredientų kaip duona ar sviestas, paskanavęs sumuštinių, dažnas poilsiautojas jaučiasi apsunkęs. Maisto ekspertė sako, kad sunkumo jausmo bei nereikalingų kalorijų galima išvengti pertepus sumuštinį šiek tiek kitaip – be duonos.

Duoną sumuštinyje galite pakeisti daržovėmis, pavyzdžiui, agurku, salota ar paprika.

„Duoną galite pakeisti daržovėmis, pavyzdžiui, agurku, salota ar paprika. Supjaustę agurką storesniais griežinėliais turėsite vieno kąsnio sumuštinukų pagrindą, ant kurio galite dėti visus savo mėgstamus ingredientus. Kad sumuštinukai nesubyrėtų, ant viršaus uždėkite dar vieną agurko griežinėlį ir perverkite mediniu pagaliuku,“ – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Jei tokie sumuštiniai nepatinka šeimos nariams arba norisi dar ko nors neįprasto, tuomet sumuštiniams skirtus ingredientus V.Juodkazienė siūlo susukti į tortiliją ar lavašą, o saldžiarūgščius padažus pakeisti gvakamole, avinžirnių užtepėlė ar graikišku jogurtu.

Sveikų užkandžių karalienė – avinžirnių užtepėlė

Mėgstantiems keptą duoną, gardintą česnaku ar sūriu, maisto ekspertė taip pat siūlo išbandyti avinžirnių užtepėlę – humusą – su šviežiomis bei traškiomis daržovėmis.

„Humusas – egzotiškas, arabų šalyse ypač populiarus, užkandis. Dėl savo sudėtyje dominuojančių avinžirnių, jame gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų, naudingų žmogaus organizmui. Humusą itin lengva pasigaminti, be to, egzistuoja galybė įvairių jo skonio ir tekstūros variacijų. Jei norite aštriau – pridėkite daugiau aitriųjų paprikų ar česnako, jei gaiviau – tam prireiks papildomo šlakelio citrinos sulčių“ – pasakoja V.Juodkazienė.

Humusą maisto ekspertė pataria valgyti su šviežiomis daržovėmis ir siūlo šiaudeliais supjaustyti morkas, salierą, agurką, o prie jų priderinti duonos trapučius arba mėgstamą sūrį.

Receptai
Receptas: Naminis humusas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.

Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š. (virinto)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Rūkyta malta raudonoji paprika: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kulinarinis atradimas – daržovių traškučiai

Bulvių traškučiai – dažno poilsiautojo priklausomybė. Anot maisto ekspertės, namuose galima pasigaminti labai skanių, mažiau kaloringų traškučių iš daržovių – cukinijos, burokėlių ar net špinatų, kurie bus ne ką mažiau gardūs.

„Nors bulvių traškučius greičiau nusipirkti parduotuvėje, tačiau įdėti laiko ir pastangų ruošiant naminius traškučius – verta. Taip ne tik žinosite, kokį aliejų ir kitus ingredientus geriau naudoti, bet ir išgausite natūralų jų skonį bei traškumą. Gaminti traškučius iš daržovių itin lengva – tereikia kokybiško alyvuogių aliejaus, labai plonai supjaustytų daržovių ir mėgstamų prieskonių,“ – sako V.Juodkazienė ir pataria pasigamintus traškučius nešantis į paplūdimį, supakuoti į kepimo popierių bei sudėti į indą taip, kad jie nesutrupėtų. Šalia daržovių traškučių recepto V.Juodkazienė taip pat pateikia keletą kitų sveikų užkandžių receptų.

Burokėlių traškučiai

Ingredientai:

  • 3 vidutinio dydžio burokėliai;
  • alyvuogių aliejaus;
  • jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 3 pluoštai stambiai susmulkinto rozmarino.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros

2. Labai plonomis ir vienodomis juostelėmis supjaustykite burokėlius. Pjaustant jie turėtų netgi šiek tiek užsiriesti į viršų. Plonas pjaustymas užtikrina tolygų kepimą ir burokėlių traškumą.

3. Burokėlių griežinėlius po vieną išdėliokite ant kepimo skardos, apipurkškite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol jie lengvai paruduos ir taps traškūs.

4. Ištraukę traškučius iš orkaitės, leiskite atvėsti ir ragaukite.

Vida Press nuotr./Burokėliai
Vida Press nuotr./Burokėliai

Tortilijos su vištiena ir avokadais

Ingredientai:

  • 300 g smulkintos vištienos krūtinėlės;
  • 60 ml balzamiko acto;
  • 1 valg. šaukšt. plonai smulkinto raudonojo svogūno;
  • 60 ml dzadziki padažo;
  • 4 pomidorai;
  • 12 mėgstamų alyvuogių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
  • 2 arbat. šaukšt. Viduržemio jūros prieskonių;
  • 4 romaninių salotų lapai;
  • 12 salotų lapai;
  • 40 g fetos sūrio;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkintos petražolės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros.

2. Vištienos gabalėlius apibarstykite šaukšteliu Viduržemio jūros prieskonių ir pradėkite kepti. Kiekvieną pusę apšlakstykite balzamiko actu ir kepkite kelias minutes. Tuomet apibarstykite apkepusią vištieną likusiais Viduržemio jūros prieskoniais ir padėkite į šalį atvėsti.

3. Susmulkinkite romanines salotas ir jas dubenyje sumaišykite su raudonaisiais svogūnais. Mišinį paskirstykite po lygiai į 12 salotų lakštų. Kiekvieną jų viduje apšlakstykite dzadziki padažu ir sudėkite vištienos gabalėlius.

4. Pagardinkite smulkintais pomidorais, fetos sūriu ir alyvuogėmis. Ant viršaus užberkite petražolių, baziliko ir raudonėlio prieskonių.

Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Tortilija su vištiena ir dzadzikio padažu
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Tortilija su vištiena ir dzadzikio padažu

Avinžirnių užtepėlė (humusas)

Ingredientai:

  • 400 g virtų avinžirnių;
  • 50 ml citrinos sulčių;
  • 60 ml sezamų pastos;
  • 50 ml vandens;
  • 2 galvutės trinto česnako;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

1. Elektriniame maišytuve išsukite sezamų pastą ir citrinų sultis. Pakartokite procesą dar kartą, tik šį sykį maišykite trumpiau – tai suteiks masei purumo ir švelnumo.

2. Į gautą masę supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite česnaką, aitriąją papriką ir druską. Pamaišykite apie minutę ir vėl pakartokite. Kai masė taps vientisa, sudėkite pusę turimų virtų avinžirnių. Pamaišykite ir tuomet suberkite likusius avinžirnius.

3. Jei avinžirnių užtepėlė gaunasi ganėtinai tiršta, įpilkite šlakelį vandens. Taip pat paragaukite, ar netrūksta druskos.

4. Avinžirnių užtepėlę patiekite atskirame indelyje ir ant viršaus užpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Žiaurius eksperimentus su žirgais vykdžiusiam ūkininkui – tik įspėjimas

Aktualu

Kauno poliklinikoje neįgalieji diskriminuojami 44 metus: permainų teks dar palaukti

Aktualu

Viskio butelio istorijoje išteisinti prokurorai iš valstybės negaus nė cento

Verslas

JAV doleris užleidžia pasaulio valiutos lyderio poziciją?

Vardai

„X faktoriaus“ teisėju tapęs R.Williamsas honorarą jau išleido: už 21 mln. dolerių nusipirko vilą

Tiesiogiai Gazas

„Riga Summer Race 2018“: sekmadienį – istorinių automobilių lenktynės

Verslas

Vilniuje liepą surinkta 140 tūkst. eurų „pagalvės“ mokesčio

Verslas

Čerpių nebereikės: Lietuvos stogus viliasi užkariauti grūdinto stiklo saulės moduliais

Verslas

Supakavo seną faršą? „Maxima“ patikina, kad šviežias, tik klaida etiketėje

Gyvenimas

J.Varanauskienė apie taupymo gudrybes: kaip sutaupyti, kai tai atrodo neįmanoma

Gyvenimas

Specialistė – apie ekologiškus produktus: „Geriau mažiau kokybiško produkto nei daug pigaus“

Kultūra

Grajauskai: vienas kitam – ne gerbėjai, o kolegos, kitų kūryboje ieškantys gyvo padaro

Pasaulis kišenėje

Didžiausias Karibų kultūros festivalis Europoje: linksmybes pradeda išsitepdami šokoladu

Sportas

Kuriozas Vengrijoje – žaidėjas nesugebėjo nusiimti vestuvinio žiedo ir negalėjo žaisti

Maistas

„Miško žvėrių“ receptas: šokoladiniai sausainiai „Taika pasauliui“

Vardai

Policijos generalinis komisaras L.Pernavas priėmė A.Pauliukevičiaus iššūkį – išbandė galiūnų sportą

Vardai

M.Petruškevičius svarsto paviešinti du prieš žmonas smurtaujančius žinomus vyrus: „Aš šokiruotas“

Aktualu

Pasaulio lyderiai atiduoda duoklę mirusiam Nobelio premijos laureatui Kofi Annanui

Sportas

A lyga Klaipėdoje – „Trakų“ pergalė ir naujojo puolėjo įvartis

Pasaulis kišenėje

5 dalykai, kuriuos reikėtų sužinoti apie kalnų vedlį prieš iškeliaujant

Naujienos

Kultūra

Birželio muzikos albumų apžvalga: šventieji ir nusidėjėliai

Deuce

Per pergalės Vimbldone Rafaelis Nadalis išsaugos pirmos pasaulio raketės titulą

Kultūra

Dalį knygų Palangos bibliotekai tenka nurašyti: atneša šlapias, su smėliu, žuvies kvapu

Pasaulis kišenėje

Viena iš gražiausių trasų Lenkijos Tatruose – nusileidimas nuo Kasprovo viršūnės

Laisvalaikis

Tatuiruočių festivalyje – spalvų ir formų įvairovė puošiant savo kūną

24sek

R.Rondo neplanuoja iš L.Ballo atimti vietos starto penkete, bet tikisi žaisti NBA finale

Verslas

Palangai jūros neužtenka – gruodį palangiškiai tikisi plaukioti naujame baseine

Aktualu

10 Liaudies buities muziejaus pastatų stogai vis dar uždengti tik plėvele

Gazas

Anglijos futbolo rinktinės automobiliai: kuriuos iš jų galite turėti ir jūs?

Gazas

Paspirtukas tampa ne tik susisiekimo, bet ir laisvalaikio praleidimo priemone

Sportas

Lietuvos čempionų komandoje – Sūduvos krašte šaknų turintis Evanas Aleksandrovas-Ridley

Aktualu

Elektrėnų policijos komisariate dirba ir teisėjai

Aktualu

Japonijoje rekordinių liūčių aukų padaugėjo iki 30, masiškai evakuojami žmonės

Aktualu

M.Pompeo vadina derybas su Š.Korėja dėl denuklearizacijos „labai produktyviomis“ 

Gazas

Avarijomis pažymėtą F-1 kvalifikaciją Didžiojoje Britanijoje laimėjo Lewisas Hamiltonas

Laisvalaikis

Palangą žavėjo lėktuvai – didžiausią euforiją sukėlė danguje išpiešta širdelė

Vardai

Prieš šio vakaro SEL koncertą Klaipėdoje – Egidijaus Dragūno žinutė gerbėjams

Vardai

Jonavos kultūros centras po himno giedojimo atsiprašo tų, kuriuos įžeidė „Rebelheart“ improvizacija

Pasaulis kišenėje

Kukliame Akmenės krašto muziejuje – išskirtinė kolekcija: čia skraido drugeliai

Gyvenimas

Didžiausias vasaros pavojus: kaip atpažinti anafilaksinį šoką

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką